Bløffen om Norge som det grønne batteriet for Europa
Av Øyvind Andresen
Norge – med Agder som viktigste region – skulle bli Europas grønne batteri. Med dette budskapet skulle folket overbevises om at Norge måtte bygge mange flere og kraftigere kraftkabler til utlandet som en del av «det grønne skiftet». Mange gikk på kroken, det var falsk markedsføring som kraftselskapene har tjent grovt på.
Ideen om Norge som oppladbart batteri for Europa ble lansert allerede i 2008 av daværende olje- og energiminister Aslaug Haga (Sp) og fulgt opp av flere Sp – statsråder, miljøvernminister Erik Solheim (SV) og ikke minst statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i 2011. Tankegangen var at eksport av rein kraft fra Norge var avgjørende for å hjelpe fram en grønn energiproduksjon i Europa. Den ustabile sol- og vindproduksjonen på kontinentet skulle balanseres mot den stabile vannkraftproduksjonen i Norge.
_________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Øyvind Andresens blogg
_________________________________________________________________________
I 2013 fulgte NHO opp med en kampanje for å gjøre Norge til et grønt batteri for Europa gjennom å bygge opp et omfattende nett av sjøkabler for kraftutveksling med utlandet. Ideen fikk raskt oppslutning av kraftbransjen med Statkraft og Statnett i spissen, samt en rekke miljøorganisasjoner (Zero, Bellona, Greenpeace, Fremtiden i våre hender, Natur og Ungdom, Spire og WWF), forskningsinstitusjoner (Sintef, NTNU), NVE og de politiske partiene.

Statnett sendte i 2013 en konsesjonssøknad om å få tilrettelegge for de to store sjøkablene Nord Link til Tyskland og North Sea Link til Storbritannia. I konsesjonssøknaden står det at strømprisen i Norge vil øke med to til fire øre pr. kilowattime som en følge av kraftutvekslingen med kablene. Daværende olje- og energiminister Tord Lien (FrP) godkjente søknaden i 2014.
Agder Energis daværende direktør Tom Nysted fulgte opp og lanserte ideen om Agder som Europas grønne batteri. Agder lå jo nærmest kontinentet og hadde stor kraftproduksjon. Han hevdet også at prisene vil stige mellom tre og fire øre pr. kilowattime pga kablene. Direktør for kontinentale operasjoner i Agder Energi, Henrik von Hayden, mente sågar at kablene ville senke strømprisene i Sør-Norge.
I 2015 innrømmet Per Sanderud, daværende direktør i NVE, følgende på Statnetts høstkonferanse: «Vi er ikke det grønne batteriet som kan løse Europas problemer, sånn som man kanskje forestilte seg for en stund siden.» Og Sanderud hadde selvsagt helt rett. Norges overskudd av rein kraft i et normalt år utgjør bare noen promille av den europeiske totalproduksjonen.
Og dermed skulle man tro at ideen var begravd en gang for alle. Forfatter Hogne Hongset sammenlikner ønsket om å gjøre Norge til grønt batteri for Europa, med å åpne dørene og vinduene i et oppvarmet hus for å få opp utetemperaturen. En av påstandene er at det må bygges flere utenlandskabler for å ha full forsyningssikkerhet. Dette er rein bløff! Allerede i 1993 var forsyningssikkerheten sikret, noe som er lett å dokumentere.
Likevel fortsatte propagandaen for «Europa-eventyret». Under Arendalsuka i 2018 var det et arrangement med tittelen: «Slik kan Norge bli Europas batteri – og samtidig skape arbeidsplasser og redde klima.». Møtet ble arrangert av NTNU og Sintef.
Kronprinsen fulgte opp etter et besøk i Tyskland i 2019 og i et intervju med den tyske avisen Spiegel sier han: « Én kraftkabel til Tyskland er ikke nok. Men det er en begynnelse.»
Så seint som på Høyres landsmøte i april 2021 sa delegaten Haagen Poppe fra Arendal Høyre følgende:
«For Sam Eyde er kanskje den viktigste enkeltpersonen bak at Agder og Norge i dag kan være hele Europas grønne batteri. … Lengst mot syd i vår landsdel ligger også «The Cable Corner» med flere feite og flotte kabler som binder oss til kontinentet og forsyner Europa med grønn kraft produsert oppe på våre vidstrakte vidder».
Poppe, som er bystyremedlem i Arendal og har fast spalte i Fædrelandsvennen, konstaterer altså at Agder allerede er Europas grønne batteri! (Hans framstilling av Sam Eyde vil for øvrig ført til stryk til eksamen i historie på videregående, men er verd en egen kommentar).

De to siste «feite og fine» utenlandskablene ble så åpnet i fjor, den ene (NordLink) fra Tonstad i Sirdal til Wilster i Tyskland, den andre (North Sea Link) fra Kvilldal i Rogaland til Blyth i England. De to har dimensjoner for å eksportere halvparten av den norske produksjonen. Det er strømbrukerne som har betalt utbygginga av kablene.
Det er liten tvil om at åpninga av disse to kraftkablene har vært direkte årsak til de høye strømprisene i vinter som truer selve livsnerven i det norske samfunnet.
Det er i dag politisk umulig å snakke om Agder og Europa som grønt batteri for Europa. De som har fremmet denne ideen, ligger i dag lavt i terrenget og håper den politiske stormen vil blåse over, og at ingen konfronterer dem med sin falske markedsføring.
Regjeringen nekter så langt å gå inn i markedet og regulere eksporten. De går heller inn for å bygge ut mer kraft i Norge, også i vernede vassdrag, og flere vindmøller på land og til havs. Men hva skal vi med utbygging av mer kraft og rasering av norsk natur når overskuddet ender opp som reint salg til utlandet, og prisene på strøm fortsetter å stige?
Tidligere publisert i Argument Agder
Forsidebilde: Matej Drha
Redaksjonen har lagt til bilde m/tekst
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 717 ganger.
2 kommentarer. Leave new
Norge KAN gi et bidrag DERSOM folket får en normalpris på strøm som gjør at man har råd til industri og jordbruk og å holde varmen med ren strøm om vinteren. Det betyr statlig REGULERING av pris og av EKSPORT. Det betyr «normalpris», «maxpris», forbud mot eksport når fyllingsgraden er lav (men utveksling der import = eksport for å avhjelpe topper og bunner både i Norge og omliggende land).
Det vi har sett i vinter handler slik jeg ser det ENTEN om mangel på handlekraft ELLER et ønske om å legge ned Norge med industri og næringsliv og normal velferd, uansett blir resultatet det samme: å gjøre Norge fattigere på alle måter. Dette er ganske grov forakt for folket.
Rart at ingen andre enn kraftselskapene (som tjener grovt på dette) tenkte på at at det kom til å føre til økte priser. Og enda rarere er at politikenre prøver fortsatt å innbille folk at prisøkningen ikke har noen sammeng med den økte eksporten (HVOR dum tror de tvers igjennom kurrupte politikerne at folk er???)