POSTED IN Norge

Realisme er et forstyrrende element, for noen

Gorbatsjov, den romantiske idealist

0
Print Friendly, PDF & Email

av Jan Hårstad

Professor Ola Tunander har gravd i arkivene i Washingtons National Security Archieve og levert oppsummeringen av dette arbeidet i en kronikk i Klassekampen i dag 20 jan. 2022.

Som alt arbeid fra Tunanders side er dette også nøyaktig, dokumentert og høyst lesverdig.

Vesten lovet at de skulle bygge en avspenningssone, en nøytral buffer gjennom Europa.

«Mens mange i vest mener at en slik avtale ikke eksisterer før den finnes på papir, har man i russisk tradisjon oppfattet et håndtrykk og muntlige løfter som en garanti.»

«Russisk tradisjon»? Vilken tradisjon da? Må vi tilbake til Leo Tolstoy epoke?

For det er helt utenkelig at folk som Lenin og sogar Stalin kunne ha oppført seg slik som Gobatsjov gjorde, for i sin politiske praksis avskaffet han faktisk det vi bredt kan kalle en marxistisk virkelighetsoppfatning.

Naturen og verdens geopolitikk tillater ingen nøytrale soner, tillater intet vakuum. Vis meg en flekk på jorda hvor det ikke pågår imperialistisk rivalisering.

Gorbatsjov-tenkningen er faktisk et mot-prosjekt til Lenins bok om Imperialismen som er mer aktuell enn noen gang. En skulle tro Gorbatsjov oppførte seg slik for at han ville begrave marxismen.

Niccolo Machiavelli

Machiavelli (1469-1527) startet i ung alder sin karriere som sendebud og diplomat for fyrstehuset i Firenze.

Forskjellige bystater lå i permanent krig mot hverandre og alliansene mellom disse skiftet hvert år. Det tok ikke mange årene før Machiavelli begynte å skrive at i høyere politikk er ORD MASKER.

Han var kanskje den første i europeisk historie som skrev om politikk uten å moralisere. Det er historieskrivning total befridd for kristendommelige øvelser.

Her skal det ikke holdes akademiske knebøyninger, men Marx skylder Machiavellis illusjonsløshet mye. I den grad det finnes moralisering hos Marx ligger det av og til et raseri og bobler under tekstene.

Gorbatsjov må ha hatt noen fullstendig skrullete oppfatninger av det kapitalistiske Vesten, komplett ønsketenkning. Offisielt omtales NaziTyskland som ondskapen inkarnert, men hva skal man si om de vestlige krigene som startet fra Balkan på 1990-tallet, totalødeleggelse av Irak, Libya, Syria og Afghanistan og det er da på ingen måte slutt for krigene om hvem som skal eie Afrika og Sentralasia har knapt kommet i gang. Etiopia – Sudan er bare begynnelsen.

Alle tv-kanaler i Norge er nå propagandastasjoner for mer imperialistisk krig. I øyeblikket ser det ut som om det offisielle Norge er forelsket i imperalistisk krig. Klassekampen fortalte 27 des 2021 på forsida at «Nå kan Finnmark forsvares». Hele NordNorge var blitt et oppmarsjområde for krig mot Russland og USA-Nato hadde tatt kontrollen over alle «norske» flyplasser og havner.

Det er en reprise på perioden 1938-40 da det var SovjetUnionen som skulle angripe Norge. Forskjellen mellom den gang og nå, var at datidens venstreside sa at de offisielle tok feil. Ingen hørte på dem.

Nå mener «venstresida» at NATO driver og forsvarer Norge mot Russland.

I likhet med Gorbatsjov har også venstresida avskaffet lærdommene både fra Machiavelli og Marx.  

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

EU skal redde oss.

Berget føder en mus.

Forrige innlegg

Norge kan bare bli et grønt batteri:

For Norge!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.