POSTED IN Israel, Norge

Norge holder fast på palestinske skattemidler

Israel godkjenner en plan for at Gazas skattemidler skal holdes av Norge

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Reuters.

Israels regjering godkjente en plan for at frosne skattemidler øremerket for den Hamas-drevne Gaza-stripen, skal holdes av Norge i stedet for å overføres til de palestinske myndighetene (PA), sa israelske tjenestemenn søndag.

I henhold til midlertidige fredsavtaler som ble oppnådd på 1990-tallet, innkrever Israels finansdepartement skatt på vegne av palestinerne, og foretar månedlige overføringer til den vestligstøttede PA, som utøver et begrenset selvstyre på den israelsk-okkuperte Vestbredden. Men det har vært konstant krangel om ordningen, inkludert Israels krav om at midlene ikke når Hamas, som Israel og det meste av Vesten anser som en terrorgruppe.

Hamas tok kontroll over Gaza-stripen fra den vestlig støttede PA i 2007 etter en kort borgerkrig, og to år etter at Israel trakk tilbake bosettere og militære styrker. Til tross for Hamas-overtakelsen beholdt mange ansatte i offentlig sektor i Gaza jobbene sine, og ble fortsatt betalt med overførte skatteinntekter. Israel er nå i krig i Gaza for å utslette Hamas etter et grenseoverskridende motangrep fra militante fra den palestinske islamistbevegelsen 7 oktober.

Statsminister Benjamin Netanyahu sa at regjeringsvedtaket om skattemidlene ble støttet av Norge og USA, som vil være garantister for at rammeverket holder. Netanyahus kontorer sa at pengene, eller tilsvarende, ikke vil bli overført «under enhver omstendighet, bortsett fra med godkjenning av den israelske finansministeren, og heller ikke gjennom en tredjepart».

Den Israelske finansministeren Bezalel Smotrich

Den palestinske frigjøringsorganisasjonen sa søndag at de ville ha pengene i sin helhet, og at de ikke ville godta noe som hindrer dem i å betale sine ansatte, inkludert i Gaza. «Alle fradrag fra våre økonomiske rettigheter eller vilkår pålagt av Israel, som hindrer PA i å betale folket vårt på Gazastripen avvises av oss», sa Hussein Al-Sheikh, generalsekretær for eksekutivkomiteen til PLO, på sosiale medier og på X.

En talsmann for den israelske finansministeren Bezalel Smotrich, som leder et høyreekstremt, bosettingsvennlig parti, bekreftet at Norge vil holde skattemidlene under ordningen. «Ikke en shekel vil gå til Gaza», sa Smotrich, som lenge har vært motstander av å overføre midler til PA.

Fra Reuters, publisert 21 januar 2024.
Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen. Oversatt av Northern Light.
Orginalartikkel: Israel OKs plan for Gaza tax funds to be held by Norway.

Forsidebilde: Wikimedia Commons

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Bilder fra en av de drepte franskmennene i Kharkov:

Knytter han til den franske Fremmedlegionen.

Forrige innlegg

Agenda 2030

Hvorfor småbruk i Vesten blir drevet til konkurs, og hva dette egentlig handler om

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.