POSTED IN Norge

Norge er i krig og da skal alle mene det samme.

Norsk ytringsfrihet skal bort.

13 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Erfaringer med norsk ytringsfrihet.

Av Jan Hårstad

I april 2023 fyller jeg 80 år og nå skjer det en liten episode på Document.no som gjør at jeg må snakke litt om mine egne erfaringer med norsk ytringsfrihet gjennom et langt skriveliv.

Steiro.Jr heter en kar som får fin spalteplass i Document.no med å agitere for opprustning av forsvaret og USA som landets «hovedallierte». Personlig syns jeg denne Steiro er en enestående tåpe men i Norge er han ikke ensom og det er nok av folk på Document som er enige med han. 

Så i natt skrev jeg nok en melding mot Steiro, men da formiddagen kom var den borte. Det var da minnene strøymde på fra mitt skriverliv og jeg oppsummerer i korte trekk hvordan det har vært. 

Jeg skrev så mye i Klassekampen at det var mange som trodde at jeg var ansatt der som journalist selv om jeg jobbet dag og natt på Nationaltheatret. Og Dagbladet hadde også ytringsfrihet og en redaktør der skrev: skriv mer, Hårstad.

Men det var dette med forvandlingens lov da. En hærskare av politisk korrekte folk rykket inn i både Dagbladet og Klassekampen og i årevis kjempet jeg kamper med debattedaktørene om å komme på. Og jeg skjønte situasjonen da redaktør Braanen skrev på lederplass: «Hårstad er kommunist». I den konteksten dette ble sagt framgikk det at det var strengt forbudt å være kommunist i det revolusjonære Klassekampen.

At avisa ble begeistret for EU-teoretiker Marina Mazuccato og Nato har egentlig en lang forhistorie. Det skjedde ikke ved Ukrainakrigen. Hva gjør du når du ikke er velkommen verken i Dagbladet eller Klassekampen? Jeg begynte å skrive for NKPs «Friheten» og vi hadde faktisk et greit samarbeid helt til jeg skrev at nå er vel på tide å igangsette en Stalin-debatt. Da ble avisa fylt opp av Ymse Stalin-nostalgi og Stalin-apologi av en slik karakter at jeg mistet humør for videre virke der.

Da gikk turen til Vårt Lands Verdidebatt.no under Syriakrigen dette. Det som opptok meg der var dette: hva kommer det av at det kristne Norge ikke løfter en finger for å redde de URKRISTNE samfunnene i Syria? Offisiell kristendom i Norge var mer opptatt av å fremme Islam enn å redde nonner fra å bli voldtatt en masse i Syria. Det endte opp med at Kristne sendte meg brev med penger med stor takk for at jeg skrev noe sant og da skjønte jeg at det hersket en skjult borgerkrig i kristen-Norge. Verdidebatt holdt seg med rankning over mest leste artikler og der hadde jeg i årevis en god posisjon. Det var det mange som ikke likte og ga direktiver om at jeg måtte skrive bare en eller var det to artikler i uka. Da en ny redaktør kom meldte han at Hårstad skrev fake News og burde dra peppern. Jeg ble regelrett kastet ut uten debatt.

Hvorfor viste mange kristne i Norge mer omsorg for jihadister enn for urkirken i Syria?

Da ble Document neste og der har de i hovedsak vært liberale med meg. Men nå har vi kommet til et punkt i verdenshistorien hvor det ikke blir så lett å være liberal og «demokratisk». Mange av journalistene på Document kvier seg for å trekke de logiske konklusjonene av sine egne iakttagelser og da blir det nærmest en parodi på middelklassetenkning.

På den ene side og på den andre side. I alle spørsmål: Israel. USA. Trump og Netanyahu er store statsmenn. Jeg skal prøve meg igjen i politisk debatt på Document, men jeg ser ikke lyst på vilkårene for demokratisk ytringsfrihet under USAs militære okkupasjon av Norge. Og jeg tror Krigstinget på Løvebakken har store ambisjoner via PST å fjerne alle politisk ukorrekte blogger i Norge.

Vi er inne i en krig, folkens. Under den forrige beslagla de radioapparatene, nå tar de webber og har gjort det lenge-.  

Forsidebilde: Katie Montgomery

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

13 kommentarer. Leave new

 • Document Markedsfører Seg Med Bannerannonser På Egen Nettside, Der Budskapet Er At Publikasjonen Skal Være En Arena For Den Frie Tanke Og Mening.

  Etter Å Ha Hatt ‘God Standing’ I Kommentarfeltet Der I Lengre Tid, Ble Jeg Uten Videre Utestengt På Livstid Etter Å Ha Stilt Spørsmål Som Henviste Til Barbara Lerner Spectre Samt Bøkene Til Coudenhove-Kalergi, Også Kjent Som ‘Europabevegelsens Far’.
  Dette I Forbindelse Med Artisten ‘Ye’ (Kanye West) Og Uttalelser Han Kom Med.

  Som Haarstad Skriver, Er Document Tilsynelatende Svært Begeistret Både For Trump Og Israel/Jødiske Interesser. Det Kan Imidlertid Ikke Ha Gått Rustad Og Redaksjonen Hus Forbi At Høylydte Jødiske Interesseorganisasjoner Som Bl.A ‘ADL – Anti Defamation League’ Har Gått Langt I Å Fordømme Nettopp Trump (Og ‘Ye’) Og Dennes Typiske Tilhengerskare.

  Dette Er ‘Verboten’ Tematikk Hos Document, Og De Gjør Seg Dermed Skyldig I Det Samme De Beskylder ‘Msm’ For; Sensur.

  Dersom Trump Kommer Tilbake I Maktposisjon Og Får Gjort Alvor Av Sin ‘Sump-Tømme-Agenda’, Vil Flere Jødiske Interesser Nødvendigvis Havne Fram I Lyset, Og Det Er Grunn Til Å Forvente Økt Volum I Sådannes (Mot)Angrep På Den Oransje Mannen.

  Hvordan Rustad & Co Ser For Seg Å Formidle Denne Konflikten Overfor Sine Abonnenter/Lesere Uten Å Avsløre Hvordan De Bevisst Har Mørklagt Opptakten, Er For Meg En Gåte, Og Jeg Er Redd Publikasjonen Ganske Raskt Vil Stå Overfor En Troverdighetskrise Det Kan Bli Vanskelig Å Ro Seg Utav.

  Det Hører Med Til Historien At:

  A) Jeg Har Aldri Vært Opptatt Av ‘Jødespørsmål’ Spesielt, Men Brenner For Den Frie Ytring.

  B) Jeg Var Tidligere Bidragsyter På Flere Fronter I Document Og Pleier Derfor Vennskapsforhold Til Noen Av Medarbeiderne Privat

  Svar
 • Øystein Jørgensen
  30 mars 2023 9:26

  Både Document.no og reserr.no har skuffer stort når der gjelder ytringsfrihet u kommentarfeltet.
  Når det Gjelder alt som har med koronabløffen å gjøre har nettstedene spredd Statspropaganda og bare sakte og motstrebende forandret linje etter at sannheten har blitt spredt vidt vidt ig bredt av andre nettsteder i Utlandet .
  Kommentarfeltene har konsekvent sensurert bort alle forsøk på å trenge til bunns i koronabløffen, det viktugste temaet i verden de siste årene
  Den aller siste tiden Er resett.no blitt bedre.
  Håper bedringen ikke bare er midlertidig.

  Svar
 • Nå må lindtner prøve å få fiksa kommentarfelt kodinga. Lenge har det vært slik at alt som skrives inn , får stor bokstav på alty,men nå blir det slik ved publisering også . Det er veldig feil.

  Svar
 • Ok Hårstad og sensur. Jeg skrev vel noe på Document i 2008-11 og da var Hårstad der og fikk publisert artikler. Men ikke uten problemer og mas fra Rustad. Det toppet seg og om Rustad ba han om å gå eller om han bare gikk, vet jeg ikke, men jeg fant ut at Rustad var ingen Norges patriot, bare en som ville kuppe lesere med «ragebait», dette mens han var for den utviklinga han kritiserte. Så jeg forlot stedet også. Jeg har i ettertid tenkt at han er vel støttet av jødiske interesser som er intresserte i se an utviklinga med Islam i Norge, for det er jo ikke ufarlige saker. Noen kan finne på å tenke selv eller ha eget initiativ på grunnlag av kritikken som fremføres.

  Men Lars Gule har også vært på både dokument og verdidebatt. Og der har han radbrukket alle retningslinjer og moralsk grunnlag for debatt. Så hardt at han nesten må kalles sportsmann i uredelig debattføring. Han ble kastet ut ifra begge steder, i tillegg også VGs debattsider. Men ikke før han fikk lært opp andre debattanter i dårlig stil. Og det må sies han fikk lov til å holde på lengre enn Hårstad.

  I ettertid har det fått meg til å innse at full ytringsfrihet er en teoretisk sak, mens i praksis blir det alltid satt av tid og sted for debatt, og debatten er låst til valgte områder. Så man må akseptere plattformene med disses temaer og restriksjoner. (Rustad har ikke vært redelig med sine kommentar skrivere)
  Og når man gjør det ser man at det er ikke mange steder som ikke er overstyrt og da er det opp til folk å starte nye media.
  Og det er vel vanskeligere enn man tror, ettersom det er så lite relevant alternativ til msm.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  30 mars 2023 11:11

  Det komande landsmøtet i Raudt i april har høve til å slå eit lite slag for ytringsfridom. Dersom landsmøtet greier å gjera om på det autoritære og kunnskapsfiendtlege landsstyrevedtaket retta mot Steigan.no/Mot Dag AS, blir mange på grasrota i partiet glade.

  Dersom landsmøtet ikkje greier det, kjem partiet til å få landsstyrevedtaket rett i fleisen, når Civita, Helsingforskomiteen, Atlantic Council eller andre finn det for godt.

  Svar
 • Walter 7,65
  30 mars 2023 13:03

  Etter NRK dokumentarserien «Klar til strid» (som egentlig burde hett «Ikke klar til strid»). Serien viste med få unntak en organisasjon ute av stand til å løse oppgavene den er til for. En organisasjon fylt av jentunger politikerne hevdet skulle «styrke og berike» forsvaret, men som i stede har svekket og ødelagt forsvarsevnen. Min kvalitative påstand er at mindre enn 5 av 100 jenter har det som kreves for å bidra positivt i strid. Når våre offiserer i tillegg har hatt politiske spyttslikkere som lærere, noen av dem ser man nesten daglig i tv-ruta, med og uten uniform, som kommenterer utviklingen av Ukraina-krigen. Her kan de uimotsagt øse ut sin inkompetanse, desinformasjon og løgner om krigens utvikling. Hva skal de si når Ukraina taper krigen å inngår fredsavtale? De sitter naken og æreløse igjen. Det alvorlige er at vi har mange offiserer som har sin «kunnskap» fra disse inkompetente spyttslikkende løgnhalsene. Så forsvaret er absolutt ikke «Klar til strid».

  Svar
  • Klar, betimelig tale der fra Walter. Takker. Veldig fine karakteristikker: «politiske spyttslikkere». «Det alvorlige er at vi har mange offiserer som har sin «kunnskap» fra disse inkompetente spyttslikkende løgnhalsene.»
   Men Walter, Det er ikke lenger noe «Forsvaret». I veldig mange år nå – i alle fall i 30 år – er det «Angrepet» vi snakker om. For å være veldig snille kan vi kalle det Militærvesenet i norge (med liten n).

   Svar
 • Jan Hårstad
  30 mars 2023 14:46

  Folk som gjerne ypper seg i norske militære spørsmål på webbene,leser jo ikke Forsvarets Forum
  engang. Det er jo en sjokkopplevelse for der et Nato og USA en religion og det finnes ikke tvilere på den allmektige der. Bare Ja og Amen.
  Det der med homser,transvesititter,lesber og jenter i forsvaret er et amerikansk Natodirektiv.
  Og nå har de vedtatt krig mot Kina. naturligvis kan de lesse raketter og bomber over Kina men på et tidspunkt må de jo inn der og møter kinesiske kommandosoldater.
  Med de amerikaniserte hærene. Give me a break.
  USA klarte ikke å vinne i irak,ikke i Afghanistan,ikke i Syria og så skal de ta ut Kina.
  En må undres på hvor dum man må være for å bli Nato offiser i USA og Norge.

  Svar
  • (BEKLAGER STORE BOKSTAVER, MEN HVIS IKKE JEG BRUKER DEM FÅR JEG STOR BOKSTAV I BEGYNNELSEN AV HVERT ORD OG DET ER ENDA MER IRRITERENDE FOR LESEREN)

   hÅRSTAD,

   DA JEG ENDELIG DIMMITERTE SOM TROPPSJEF FRA BARRAS (TAR NOEN AV LESERNE DEN?), ALTSÅ HEIMEVERNET, VAR DET MED STOR GLEDE. IKKE FORDI JEG NØDVENDIGVIS VAR SÅ LEI SELVE TJENESTEN, MEN FORDI JEG VAR LUTA LEI AV SCENARIENE VI ØVDE ETTER. NESTEN UTEN UNNTAK VAR DET «RUSSERNE» SOM VAR BUSEMENN, ENTEN DIREKTE NEVNT ELLER INDIREKTE (» MILITÆR MAKT NORD FOR NORGE»). TÅPELIGHETENE TOPPET SEG I 2016, DA DE FIKK SEG TIL Å LAGE ET SCENARIO MED «TERRORISTER OG RUSSERE». DA KLARTE JEG IKKE Å HOLDE UT LENGER, OG SMALT I BORDET OVERFOR KOMPANISJEFEN OG VILLE HA MEG FRABEDT SLIK TOSKETE OG DIREKTE LØGNAKTIG PROPAGANDA SAMTIDIG SOM JEG I ALT ANNET ENN FAGRE ORDELAG KARAKTERISERTE DEM SOM STOD BAK SCENARIET.
   DET AT RUSSERNE VAR DE ENESTE SOM REELLT OG EFFEKTIVT BEKJEMPET TERRORISTER I SYRIA OG SÅ BLE SLÅTT I HARTKORN MED TERRORISTER AV DET USA-TILBEDENDE NORSKE FORSVARET – DER EN MASSE BEGREPER OG SÅNT NÅ FORØVRIG ER PÅ ENGELSK – FIKK DET TIL Å KOKE OVER FOR MEG.

   I ALL MIN TID I FORSVARET, SÅ HAR DET UNDERLIGGENDE VÆRT «RUSSERNE» SOM VAR FI PÅ EN ELLER ANNEN MÅTE.
   FØRST KREDITERTE JEG DET PÅ KONTOEN SOM HETER «GENERALER UTKJEMPER ALLTID FORRIGE KRIG», MEN ETTER HVERT SOM ÅRENE GIKK FORSTOD JEG AT MANGE I FORSVARET VIRKELIG SÅ PÅ RUSSERNE SOM EN REELL FIENDE.
   NÅR EN BEHANDLER NOEN SOM FIENDE, SÅ BLIR DE EN REELL FIENDE TIL SLUTT.

   FORSVARETS FORUM OG FB-GRUPPEN «STYRK HV» KLARER JEG IKKE Å LESE LENGER. HAR IKKE SATT MEG INN I NROFS STANDPUNKTER, MEN TVILER PÅ AT DE ER SÆRLIG ANNERLEDES NÅ TIL DAGS, ETTERSOM INTEGRITET HAR BLITT ERSTATTET AV SPYTTSLIKKERI I ÅREVIS.

   Svar
 • wasan Totland
  31 mars 2023 16:07

  Skriv mere Jan. Du er fremsynt som veldig få. Hva om en majoritet av det notrske folk hadde klart å reflektere selv og innsett hvilken situasjon landet er i og hvilke amøber som forvalter det?
  Jeg tror ikke Rustad er den aller verste på doc? Han har rett og slett ikke kontroll på alt og Alle: Jeg kjenner meg igjen i mye av det som skrives her om blekka. Vi liker deg ikke. Vi liker ikke hva du skriver og skal rettlede deg i kommentarfeltet. Jeg har lagret stoff de har skrevet som gjør at et par av dem ville møtt seg selv i døra.

  Svar
 • Jan Hårstad
  1 april 2023 17:47

  Jeg ser nå at når Nato og EU skal innføre totalovervåkning av hver enkelt individ,anvender
  de argumentet om at dette er et tiltak for å få bukt med PEDOFILI. Ifjord var det snakk om
  Høyreekstremister som faktisk ikke er mye truende under islamsk knivstikking,derfor omlegget
  til Pedofili. Hele nasjonen under overvåkning for å knekke noen tusen pedofile.

  Svar
 • Arno Mong Daastøl
  18 april 2023 18:49

  Jan, jeg er enig i din karakteristikk av snever norsk yttringsfrihet. Det kjenner også jeg til 😉 Ble kastet ut av SVs debattliste fordi jeg at C.I.Hagen hadde skrevet noe fornuftig om oljefondet (‘kan bare brukes til import’ – ‘tatt fra meg, i DN for øvrig). Når det gjelder Steiro så skrev han en meget god artikkel om North Stream, der han konkluderte at Ja USA gjorde det nok, men trengte neppe hjelp fra Norge. Absolutt lesverdig: https://www.document.no/2023/02/22/var-det-usa-og-norge-som-sprengte-nordstream-rorledningen/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Oliver Stone:

Hollywood og CIA går hånd i hånd!

Forrige innlegg

Økende overdødelighet i alle land:

Vaksinen er den gjennomgående medvirkende faktor.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.