POSTED IN Boligpolitikk, Demokrati

«Noen har igjen snakka sammen»

Byrådet i Oslo nok en gang mot Ensjø

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Etter mange års planlegging vedtok bystyret i Oslo i 2007 enstemmig en plan for et helt nytt boligområde der parker skulle være sentralt. Området blir i salgsbrosjyrer omtalt som «naturbant», både natur (parkdrag) og urbant. Området heter Ensjø, nær Jordal, Tøyen, Vålerenga , Etterstad og Valle Hovin. Nær ti tusen har flytta inn i nye boliger nå, men parkene har uteblitt. Alle byrådene i Oslo sia 2007 har latt seg styre av en rik tomteeier fra Asker. Reguleringsplanen var også uten tidsfrist, noe som både tomteeieren og politikerne har klamra seg til som en unnskyldning for ikke å gjøre. I de siste sju åra har byrådet til Arbeiderpartiet, MDG og SV valgt å være helt handlingslamma, og ikke brukt de politiske virkemidlene de kunne og burde ha brukt.
Til og med Solberg-regjeringa har gripi inn på Ensjø ved å tillate tomteeieren å drive støyende nattarbeid midt i et boligområde. I tillegg ba Erna Solberg kong Harald bestemme at støyende nattarbeid skulle tillates, så Ap-byrådet ikke skulle ta Solbergs tillatelse inn for retten og bruke den retten Høyesterett har gitt kommuner til å styre der reguleringsplan er vedtatt. Men Ap-, MDG- og SV-byrådet turte uansett ikke å bruke retten Høyesterett har gitt dem. Hensynet til en utenbys tomteeier teller mer for byrådet enn tusener av egne innbyggere.
Plan- og bygningsetaten hadde flere gode innvendinger mot et nytt boligprosjekt, som også naboene. I forrige uke blei det brått bestemt at utbyggeren skulle få absolutt alt de ba om. Det brå skiftet peker tydelig på at «noen har snakket sammen». Byrådet har igjen valgt å være mot Ensjø-beboernes interesser.
Dette har jeg et innlegg om i Dagsavisen i dag.

Henta fra politikus.no
Av red.

IMG_3884

Alt i 2007 vedtok bystyret boligbygging med parker på Ensjø. De sentrale parkene har byrådene hittil latt én tomteeier forhindre. Ut i 2021 ble vi naboer glade over at boligblokker ble prosjektert, i håp om at parkdragene i større grad kan bli fullført. Som enhver utbygger søker også denne om flere etasjer, høyere bygg, og flest mulig små leiligheter. Det er til ugunst for boligmiljøet, så det ønsker vi ikke. Vi mener også det er i strid bystyrevedtaket i 2019 som prioriterer parkene og fastholder reguleringsplanen fra 2007. Plan- og bygningsetaten hadde i tillegg mange innvendinger til de planlagte fire blokkene som var riktige.

Så plutselig var enhver innvending fra Plan- og bygningsetaten fullstendig borte. En varslet avgjørelse som skulle ta to uker, ble avgjort på tre dager. Utbygger fikk dispensasjon for absolutt alt de hadde bedt om. Uten at det er stilt krav om raskere igangsetting av parkdragene vedtatt i 2007.

Hva har skjedd? Det er utenkelig at Plan- og bygningsetaten av eget initiativ skulle gjøre en sånn faglig helomvending. Dette er sjølsagt en politisk avgjørelse påtvunget byplanetaten.

Hva byråden for byutvikling har tenkt, er ikke så viktig. Det er sannsynlig at en så kraftig desavuering av fagetaten har gått via byrådslederen etter et sterkt press.

Dette er et nytt knefall til fordel for mektige og velstående utbyggere og mot løftene til beboerne om hvordan Ensjø skulle bli. Det er vanskelig å forstå hvordan byrådspartiene Ap, MDG og SV kan mene at sjøl så enkle, men viktige tilpasninger som Plan- og bygningsetaten opprinnelig og naboene ba om, ikke kunne støttes.

At det kommer et kommunevalg neste høst, kan byrådspartiene ikke ha tenkt på når det prioriterer utbyggernes interesser framfor innbyggernes.

Framheva bilde: 
Glassmonter med lys som Oslo kommune har satt opp.
Her er de sentrale parkdragene oppgitt å skulle være ferdig i 2020.

Det er de ikke, knapt påbegynt.
Foto: OBB/Politikus

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • «Hensynet til en utenbys tomteeier teller mer for byrådet enn tusener av egne innbyggere.»

    Hensynet til en tomteeier ble BRUKT, er det vel riktigere å si?
    Politikerene og deres system gir penger større makt enn innbyggere og arbeidskrefter/resurser, i samfunnsutviklingen. Dette gjelder ikke bare på Ensjø, – og dreier seg ikke om den enkelte innbyggers eiendomsrett.

    Da er det helt naturlig for disse politikerne/systemet å gi pengenes eiere politisk makt.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

CIA-analytiker:

Motoffensiver fra Ukraina er umulig. Russland har fullt luftherredømme.

Forrige innlegg

Hvorfor attentat mot Alexander Dugin og hans datter?

Hvem stod bak attentatet?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.