POSTED IN Krig-fred, Venstresiden

Når «venstresiden» støtter krigene til USA og Nato.

Da blir Russland automatisk fienden.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Melding før Storkrigene

Av Jan Hårstad 

SV har konsekvent støttet alle de blodige Nato-krigene som har ødelagt mange stater og drevet millioner på flukt. Det begynte med bombingen av Jugoslavia i 1999 og det eneste unntaket som finnes er krigen mot Irak i mars 2003.

Allerede i 2012 utkom det en bok på Aschehoug som detonerte den myten at Norge skulle være en supermakt innen fred. Den het «Fredsnasjonens grenseløse våpenhandel» og påpekte allerede den gang at Norge akslet seg til å bli en stormakt for kvalitetsvåpen, gjerne utviklet sammen med partnere som Raytheon og Lockheed Martin, Krupp og Thyssen. Mye norske våpen har blitt brukt i krigen i Jemen.

Den moderne norske «venstresida» er minimalt interessert i det militærindustrielle kompleks utvikling i Norge. Det var Jens Christian Hauge som startet prosjektet og da kan vi lese hos redaktør Braanen at slike typer er nå savnet innen AP – samt andre teknokrater.

På samme vis nekter «venstresida» noe djupdykk i verdensøkonomien og de geopolitiske endringene som finner sted. Det blir i hovedsak synsing og meldinger av denne type: Vi hør HEIE på kreftene i Washington, Brussel, Moskva som leter etter en fredelig løsning. (Braanen 1. feb.)

The Pentagon – Wikipedia
Er dette våre venner i dagens verden?

Mye tyder på at «venstresida» overhodet ikke ser at dette er inngangen til en kollisjon mellom den transtalantiske verden og den Eurasiatiske. De mest nærsynte og upussede briller anvendes i mikroskop.

Det var da bare å vente at en fra SV-aristokratiet, Snorre Valen fra Kringkastingsrådet, melder seg på i Klassekampen for å gi Braanen og Ingrid Fiskaa en leksjon i realpolitisk forståelse av Ukrainakonflikten for Braanen-Fiskaa gir altfor stor forståelse for den suverene nasjonalstaten Ukraina. Denne har vært krenket av Russland i åtte år.(3. feb. 2022)

Valens realisme består i romantisering av nasjonalistatsprisippet og setter ikke Ukraina inn i noen historisk kontekst. At statskuppet i 2014 hadde koster USA mange milliarder dollar å bygge opp – skal vi tro Victoria Nuland og hadde som motor samarbeidet mellom Nato-stater og Stepan Banderas nynazister i landet. 

Akkurat samme modell av regimeendringer gjorde seg gjeldende i Hvitrussland i august 2020, men mislykkes. Det er ingen grunn til å tro at denne fargerevolusjonen kostet mindre enn Nulands revolusjon i 2014.

Hele poenget med denne hellige nasjonsromatikken som Valen står for, er å lage et langt perlekjede av Nato-styrte stater som strekker seg fra Estland til Romania og Georgia. Og hvorfor alle de enorme pengebeløp til atomraketter, droner, Javelin tanksraketter som alle Nato-stater bidrar til, også Norge med 200 soldater under tysk kommando i Latvias RUKLA.

Valens realisme består i å utsjalte selve den militærstrategiske hovedtanken: at Nato ønsker seg en krig mot Russland. Men som ventet av en SVer: det er Russland som krenker Ukraina militært. Derved havner SV igjen på det som har vært deres hovedlinje i internasjonal politikk helt siden 1999.

De støtter konsekvent aksen USA-NATO-EU i verdens krigerske geopolitikk. SV-ledelsen fikk stående applaus på et landsmøte hvor de gikk inn for å bombe Libya. Nå må ingen – ingen bli forundret om SV på neste landsmøte anbefaler full krig mot Russland og en må heller ikke bli forundret om Klassekampen havner med en kritisk bemerkning på samme linje.

Blackwater is in Donbass with the Azov battalion, by Manlio Dinucci
Azov-bataljonen med sterke nynazistiske innslag. Er dette våre venner i Ukraina?

Det vakte overhodet ingen oppmerksomhet at gamle AKPer Edvard Hoem i Oslo Militære Samfund opptrådte som Nato-tilhenger. Ingen protesterte eller syns at dette var merkelig.

Det man skal mene innen «venstresida» i dag er at den kapitalistiske verdensimperialismen, aksen USA-NATO-EU- kjemper og kriger for mer demokrati og menneskerettigheter og «nasjonal selvstendighet» under Nato. 2 millioner døde på tyve år spiller ingen  rolle.

Norge går nå inn i en tragisk-komisk reprise på 1938-40. Hovedfaren er Russland, send soldater til Finnmark. La Tyskland få trene vinterkrig på Hardangervidda, de er så fredelige. 

Hvor mye smør skal det være i margarinen? Temaet på det norske Stortinget i april 1940.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Litt på siden, men:

  » Hvor mye smør skal det være i margarinen? Temaet på det norske Stortinget i april 1940.»

  Spørsmålet dengang, som nå, var : Hvor mye kan vi stjele fra innbyggerne og selge til utlandet før folket som sulter ( eller fryser), – og protesterer ?

  Innbyggere i en nasjon, f.eks. Norge, bør selvfølgelig protestere. Både når det gjelder en administrasjons salg av befolkningens egenproduserte nødvendige velferd, og når politikere uten magemål eller gangsyn bomber andre nasjoner som ikke har angrepet oss.
  Når innbyggerne i Norge ikke protesterer & kaster «ledere» som bedrar sitt eget folk og truer og ødelegger/bomber andre nasjoner, så har vi ikke noe å forsvare uansett. Hverken kultur eller frihet.
  Da er det bare et politisk sirkus igjen. Om man kaller det høyre eller venstre spiller liten rolle, det er kun et sirkus.
  Militærstrategisk er første bud, i et folkeforsvar, å ikke angripe andre nasjoner. Når vi ( dvs. de som kaller seg ledere eller politikere i Norge) gjør dette , og samtidig kaster bort gode arbeidskrefter på et forsvar, eller forsvarsallianse for å trygge av eget land, så er det noe grunnleggende som mangler.
  ‘Når utgangspunktet er som galest blir reultatet orginalest.’

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  6 februar 2022 15:16

  Dersom me ikkje skal angripa andre nasjonar, treng me ikkje F-35 og nordamerikanske basar i Noreg.

  Men når du fyrst har fått amerikanarar inn i huset ditt, viser historia at det er vanskeleg å få dei ut.

  Svar
  • Nei, og hverken Ukraina eller Russland trenger nordamerikanske baser i Ukraina heller.
   Det burde være forstålig at Russland frykter angreps-organisasjonen Nato.
   Det hele er et politisk krigs-spill fra Nato sin side. Og norsk media er lydige og trapper opp propagandaen, trist nok.
   Norsk media burde i stede skrive om Nato- Stoltenbergs sitt angrep på et Libya som ikke angrep noen, eller andre land.
   Sett Stoltenberg inn sammen med ABB for sine krigsforbrytelser, ungdoms-myrderier og bombing av andre land sine regjeringsbygninger, så blir verden et fredligere sted.

   Svar
 • Takket være et avklassifisert dokument avsløres at CIA så tidlig som i 1983 planla regimeskifte i Syria. CIA som er spionasje og etterretning finansierte trente og bevæpnet det som senere ble til ISIS. Læreguttene løsrev seg fra sin mentor og startet for seg selv. Dette skjedde med mudjhahedin og IS. Jeg kan ikke skjønne at denne praksisen har bæreevne. Å drepe lederne for de løsrevne skaper bare flere og nye fiender. NATO sin politikk gjør Islam og ikke Russland til hovedfienden. I den første krigen Russland førte etter oppløsningen av Sovjet var tsjsjenere engstelige for å samarbeide med Russland for de kunne bli henrettet som forrædere. Seierherrene sunnimuslimske tjetsjenere ville skryte av at de hadde myrdet samarbeidspartnere til fienden. Russland tapte den krigen. Vesten kom i samme situasjon i Afghanistan og kan forsette med å komme i lignende situasjoner. NATO lyver ofte for å gjøre situasjonen bedre enn den er.

  Svar
 • Ja hva er det med den parlamentariske virkelighet?
  Hvordan er det mulig å ikke legge merke til at USA og Nato er den globale aggressor ?
  At USA har jobbet mest for å bre ut Islam (Iran, Indonesia, Bin Laden, Mujahedin, ISIS og Muslim brotherhood.
  At USA er et Narko slott, bygget på ulovlig narkohandel, som de pusher på egne innbyggere.
  Nei skal vi ha noe venstreparti som kan fungere trengs det jammen en god del radikal tenkning.
  Så som, hvordan få vekk koblingene til de globale kapitalherrer og deres smøringsvelde.
  Hvordan gjenreise integritet.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Mats Kvaløy-Bjørbekk:

Bjørn Dæhlie har gjennom heile livet nytt enormt godt av statens skattekroner og tusenvis av menneskers frivillige innsats, ja, kanskje meir enn dei fleste av oss.»

Forrige innlegg

Hvor er sosialistene og kommunistene?

Er opprøret i Canada starten på noe langt større?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.