POSTED IN Virkelighetsforståelse

Tips til ledere i små stater:

Sjekk kartet før du legger deg ut med sterke stater.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Brukarrettleiing:

Sterke statar

Av Hans Olav Brendberg

Det finst to typar statar: Sterke statar, og vanlege statar.

Vanlege statar er verna av folkeretten og FN-pakta. Det er eit veikt vern. Kva skjer om ei stormakt, til dømes USA, finn ut at dei skal øydeleggja ein veik stat, til dømes Libya? Det som skjer, er at den veike staten blir øydelagt. Etterpå dreg alle på skuldrene – «kven bryr seg».

Difor kan veike statar dyttast rundt, utan at det kostar veldig mykje. Om dei klagar på folkerettsbrot – slik td. Nicaragua gjorde då USA minela hamner, og som Mauritius har gjort når det gjeld den ulovlege okkupasjonen av Chagosøyane, går det mange år før det kjem ein dom i internasjonale domsstolar. Og etter at stormaktene er dømt – skjer det ingenting.

Okkupasjonen av Chagosøyane held fram, lovleg eller ikkje.

Sterke statar fungerer annleis. Om du slår dei, so sparkar dei igjen. Stel du bilnøklane deira, vil inngangsdøra di vera demontert når du kjem heim. Freistar du gå til sak mot dei, legg dei ned veto i Tryggleiksrådet. So korleis kan du pressa sterke statar til å gjera det du vil? Svaret er veldig enkelt: Det let seg ikkje gjera.

Du kan forhandla med dei, kjøpslå med dei – men press blir møtt symmetrisk.Om du skal gå inn i konflikt med sterke statar, bør du først sjekka kartet. Foregår konflikten langt inne i komfortsonen til din allianse – eller langt inne i komfortsonen til den sterke staten? Kven er viljug til å ofra mest, til å gå lengst, akkurat her?

Når du har svaret på det spørsmålet, veit du kven som i lengda vil vinna, om konflikten blir sett på spissen. Deretter kan du tenkja gjennom kva du tener mest på: Konflikt eller forhandling.

Forsidebilde: Ben White

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Hvordan kan artikkelforfatter glemme dypstaten,denne konspirerende gruppen av familidynastier som er den virkelige årsaken til den elendighet som utspiller seg og som gjemmer seg i alle verdens stater og som virker uten å synes.Disse familiedynastiene som er så enkle å finne frem til,men som ingen tør å nevne.
  Istedet nevnes Black Rock og Vanguard eller bulvanene Rotschild og Soros.
  Det letes aldri blant egne globalistfamilier,det er bedre å lete etter andre sine djevler enn egne.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  6 februar 2022 15:43

  I dag er det samefolket sin dag. Å avamerikanisera Noreg frå Trøndelag og nordover ville vera ei verdig feiring av dagen. Samisk bruk av terrenget er meir berekraftig enn USA sitt misbruk.

  Svar
 • «…finn ut at dei skal øydeleggja ein veik stat, til dømes Libya? Det som skjer, er at den veike staten blir øydelagt»

  Hvis befolkningen i angrepslandet ikke dømmer, internerer og overlater den aktuelle lederen og hans familie til de som fikk sine kjære drept i ødeleggelsene, så burde angrepslandet miste alle sine våpen øyeblikkelig.
  Et slikt land, som så inderlig vel tåler godt det som ikke rammer dem selv, er farlig når det velger seg en psykopatisk leder.

  Svar
 • Stoltenbergfamilien er ikke superike men de er, og sammen med Ap-kostebinderiet, farlige.
  Spesielt når befolkningen hyller politikere som mener at dobbeltmoral er dobbelt så god som ærlig moral.

  Svar
  • Stoltenbergfamilien tilhører en politisk adel som har tjent sine herrer siden 1814.
   Ellers så er det å nevne at Steigan idag melder at en tidligere Black Rock medarbeider varsler om den kommende finanskrisa og at blant annet coronakrisen er ett avlednings/tryllekunst for å flytte fokus vekk fra det som kommer.
   Tror jeg har gjentatte ganger advart om det samme,til og med over en lang tidsperiode,men her på Derimot er det taust.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Mats Kvaløy-Bjørbekk:

Bjørn Dæhlie har gjennom heile livet nytt enormt godt av statens skattekroner og tusenvis av menneskers frivillige innsats, ja, kanskje meir enn dei fleste av oss.»

Forrige innlegg

Hvor er sosialistene og kommunistene?

Er opprøret i Canada starten på noe langt større?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.