POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Når krybben er tom bites…

I og med at krigen går dårlig øker konflikter og spenninger i Kiev.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Et nytt øyeblikksbilde av Kievs militære kollaps – Men det er ikke over ennå

av Pepe Escobar

Strategic Culture den 10. november, 2023

Den spektakulære «suksessen» til Kievs motoffensiv har, forutsigbart nok, ført til et bikkjeslagsmål.  

Den spektakulære «suksessen» til Kievs motoffensiv, som har gitt gjenlyd over hele den geopolitiske galaksen, har forutsigbart nok ført til det alle med evnen til å tenke forventet: et bikkjeslagsmål. 

Zelensky-Zaluzhny Show entrer scenen – spesielt etter at øverstkommanderende for Ukrainas væpnede styrker (Zaluzhny, red.) (AFU) innrømmet på opptak at krigen har «nådd en stillstand» – kode for «vi er i dypt trøbbel». Han refererte også til «posisjonelt forsvar» – kode for «vi kommer til å miste mer og mer territorium».

Bikkjeslagsmålet kommer komplett med mafioso-overtoner, som når 39 år gamle Zaluzhny-assistent Gennady Chistyakov «uheldigvis» detonerer en granat han fikk som gave, og alvorlig skader datteren sin og sprenger seg selv i luften. 

Pulp Fiction er en amerikansk krimfilm fra 1994 skrevet og regissert av Quentin Tarantino fra en historie han unnfanget med Roger Avary. Den forteller fire sammenflettede historier om kriminalitet og vold i Los Angeles, California. (Fra Wikipedia)

Dette kan ved første øyekast virke som enda en sprø Pulp Fiction-lignende sketsj som involverer topphundene (uten Winston Wolf til å «løse problemer»). Men det bærer med seg en dyster melding til Zaluzhny: igjen i mafia-stil, fra nå av bør han passe seg for venner som kommer med gaver.

Når det gjelder «motoffensiven», ser det ut til at saken i praksis er avsluttet. Det blir ikke en til – fordi det ikke fins flere våpen, ressurser eller tropper å bruke, bortsett fra enkelte ukrainske eldre borgerne og intetanende husmødre som blir jaget av «sikkerhetstjenestene» når de kommer ut fra supermarkedet.

En moralsk-psykologisk fiasko

Det bringer oss til enda et øyeblikksbilde av hva som egentlig skjer ved frontlinjene. Vedlagte dokument, fullstendig verifisert for ekthet, er en rapport fra midten av oktober til kommandanten for det 10. armékorpset i AFU. 

Rapporten slår fast at den 116. separate mekaniserte brigaden er «ute av stand til å gjennomføre offensive operasjoner på grunn av store tap og et høyt antall soldater som trenger psykologisk og medisinsk hjelp.» 

Den 116. brigaden har vært dypt involvert i militære operasjoner i Zaporozhye-regionen i 5 måneder allerede. I 3 måneder var den en del av det 10. armékorpset, «Tavriya». 

Rapporten forteller at brigadens tap er 94 døde soldater; 1122 sårede; og 95 savnede. Det tilsvarer 25% av det totale antallet personell. 

Når det gjelder den moralsk-psykologiske fronten, anses minst 153 soldater å ha behov for umiddelbar psykologisk rehabilitering. Denne brigaden er en ganske betydelig enhet; det som blir antydet er at en moralsk-psykologisk fiasko nå er innebygd som en systemfeil i hjertet av den ukrainske hæren. Konsekvensene på kort og mellomlang sikt vil være dystre. 

Alt dette skjer samtidig som strømmen av utenlandske leiesoldater til AFU tørker opp. Ikke rart: her kommer the Perfect Storm av brigader som blir totalt nedkjempet; ubeskrivelige nivåer av korrupsjon; og bedre karrieremuligheter i den gjenopplivede Evige krigen i Israel / Palestina. 

Sivile i Kharkov bekrefter for eksempel at utenlandske leiesoldater som snakker polsk eller engelsk nå er «nesten usynlige». 

Ingen av de nevnte tingene betyr at ting fra nå av vil være en lek for Russland. For eksempel har den russiske hæren fortsatt ikke klart å ødelegge det ukrainske brohodet ved Dnepr i Kherson. 

Videre fremover vil det bli stadig vanskeligere å drive ukrainerne ut fra den østlige kanten av Dnepr. 

Russiske militære medier, på høyeste nivå, gjør sitt beste for å skarpt fokusere på alvorlige tilfeller av inkompetanse fra den russiske hærens side. Det er deres borgerplikt – og innebærer å skape en folkelig opinion som tvinger den russiske hæren til å rette opp sine feil og fremfor alt avstå fra å undervurdere fienden. 

Tross alt er dette langt fra over – uansett bikkjeslagsmålet som nå raser i korridorene til makten i Kiev.

Oversatt av Monica Sortland

Forsidebilde: Jay Heike

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Norvald Aasen
  12 november 2023 15:40

  Og norske politikere og media puster til ilden, og Tyskland vil øke «hjelpen» til Ukraina for å nedkjempe Russland. Tyskland har forøkt dette før, for 80 år siden, det endte dårlig for dem, og de måtte gå hele veien tilbake til Berlin som piskede rotter. Kanskje gjentar historien seg for dem?

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  12 november 2023 22:06

  Enorme utvidingar av Nato og EU (EU Enlargement) utan folkerøystingar vert i Noreg sett på som naturlege og uproblematiske.

  Ei lita utviding av Den russiske føderasjonen, etter folkerøystingar, gjer nordmenn blinde og krigsgalne.

  Får Ukraina meir «støtte» no, er landet og folket fortapt. Forhandlingar har Kiev-styret forbode.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Klima og periodiske hendelser:

El Ninjo påvirker hverken global temperatur eller klimaet permanent.

Forrige innlegg

EU vil innføre Orwells kontrollmareritt

Europeisk politiker med svært dårlige nyheter om digital Id og digital sentralbankvaluta

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.