POSTED IN Gaza, Imperialismen, Israel, Krig-fred, Midt-Østen

Nærmer Israel seg slutten?

«Dagens Israel er en luksus
Vesten ikke har råd til

0
Print Friendly, PDF & Email

Kan virkelig USAs brohode i Midtøsten, Israel, gå mot slutten? Godtar USA gjøkungen lenger? Krigen i Ukraina og kampen mot Kina om Taiwan er viktigere og da blir forsvaret av Israel uviktig og for dyrt.
150 land i verden trosser USA og stemmer for Palestina og en to-statsløsning.
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen spør i Dagens Næringsliv 22.05.2024 om det er lurt for Vesten å bruke politiske, økonomiske og militære ressurser på Israel lenger, gitt andre viktigere konflikter. «
Dagens Israel er en luksus Vesten ikke har råd til», påstår Diesen.
Israel blir et problem for USA mot Kina og da er det nærliggende å kvitte seg med møllesteinen. 

Av Ove Bengt Berg
Henta fra Politikus

I et intervju som Sofie May Rånes har med Hilde Henriksen Waage i Dag og Tid 24.05.2024, sier Waage at «Israel verken har tillit til Noreg eller ca. 150 andre statar i verda.» Norge kan ikke bruke sitt gode tidligere forhold til å få til fredsforhandlinger. For Israel vil ikke ha noe mer å gjøre med Norge, og Norge kan heller ikke ha noe med Israel å gjøre gitt Norges — og FNs — overbevisende vedtak om å anerkjenne Palestina. Det må til et tydeligere språk mot Israel for å få til en fredsløsning, det er Norges posisjon nå, mener Waage.

Waage peker ellers på at Norge nå anerkjenner en stat uten grenser; Palestina. Men som hun også sier:

Noreg gjorde akkurat det same med staten Israel i 1949, utan å vite kva grenser staten hadde, og kva menneske som budde der, og utan å vite korleis dei skulle løyse eit enormt palestinsk flyktningeproblem.

 «Dagens Israel er en luksus Vesten ikke har råd til»

 Fra DN 22.05.24

I avisas utenrikspolitiske kronikk 22.05.2024 stiller tidligere forsvarssjef Sverre Diesen spørsmålet «Israel i våre hjerter?». Diesen viser til at den instiktive amerikanske sympatien for Israel «begynner … å bli en politisk belastning for de vestlige demokratiene, ikke minst mot bakteppet av den pågående krigen i Ukraina.» Diesen skriver:

Tilbøyeligheten til å unnskylde Israel for selv de klareste brudd på normene for sivilisert krigføring legger oss åpne for berettiget kritikk for dobbeltmoral fra det globale sør, og svekker fronten mot Russland og Vladimir Putin.

Diesen avviser spådommene om truslene om at Israel står foran en militær utryddelse. Ingen stat i Midtøsten mindre trua av utslettelse enn Israel, hevder Diesen, og skriver:

…De ultraortodokse partiene som holder Netanyahu ved makten er religiøse fanatikere, like hinsides den sekulære politiske virkelighet som prestestyret i Teheran, bare med litt andre bønner og bekjennelser. …

 … Og hva skylder vi i Vesten egentlig dagens Israel? Vi bør huske at landet ikke engang unnslår seg for å tjene penger på å omgå sanksjonene mot Russland i en krig som dreier seg om helt vitale vestlige sikkerhetsinteresser – i motsetning til deres egen etniske rensing av palestinere på Gaza og Vestbredden. …

 … Forlenger vi den kursen dagens makthavere følger, styrer landet mot å bli et illiberalt teokrati og en jødisk apartheidstat. Dem om det, men da må vi også innse at vår historiske holdning til Israel må revideres. Den vokste frem av sympati for en stat og et nasjonsprosjekt som ikke lenger eksisterer. Dagens Israel er en luksus Vesten ikke har råd til. …

Skriver Diesen for noen?
Nå spørs det hvor stor internasjonal innflytelse en for svært lenge sia pensjonert forsvarssjef som Sverre Diesen har. Det er lite sannsynlig om han er helt kontaktløs med hva andre europeiske og vestlige militære og politiske ledere tenker. I Norge har han fortsatt betydning. Og kanskje kan hans innlegg virke som en budbringer for andre som ikke kan si høyt det som Diesen kan. For eksempel for NATOs generalsekretær. Krigen i Ukraina trenger penger og våpen som ikke bør ødes på det døende eselet Israel. Tenker nok flere og mer sentrale politikere enn en tidligere norsk forsvarssjef.

Framheva bilde:
Illustrasjonen som viser at det ikke er Israel
som har blitt fordrivi siden 1947.
Møter Israel slutten nå?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Høna og egget.

Hvem kom først? Vaksinen eller viruset?

Forrige innlegg

Leder i Natoland:

Ekstremt små sjanser for at Russland angriper andre Nato-land.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.