POSTED IN Norsk politikk, Olje-Energi

Nå vil de rasere resten av vassdragene i Norge av hensyn til EUs kraftkrise.

Men EUs kraftbehov er umettelig.

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Nå vil de gå løs på verna vassdrag igjen

Av Jan Herdal

Ifølge foreløpige tall fra kraftbørsen Nord Pool produserte Norge 156,5 TWh strøm i 2021. Det er ny rekord for andre år på rad. Tall fra Statnett viser at vel 16,5 TWH, over 10 prosent, av dette ble eksportert. Tross en tørr sommer hadde vi rikelig med kraft til eget bruk også i fjor.

Dessverre har vi skaffet oss et politisk maktapparat på nakken som systematisk gir feil svar på spørsmål som aldri er stilt. Den strømPRISkrisa som politikerne sjøl har skapt med ubegrenset krafteksport og tilsvarende import av skyhøye priser, skal løses – med økt produksjon.

Vi kan rasere de sist urørte naturområder i landet og produsere skjorta av oss. Så lenge vi er integrert i EUs kraftsystem, vil vi aldri få «nok» kraft. EU er umettelig, på grunn av sitt grønne skifte og raseringen av sin egen kraftforsyning.

Vindkraftmafiaen er skandalisert. En meningsmåling i avisa Klassekampen viser sterk økning i den folkelige motstanden mot vindkraft på land. 50 prosent av folket sier nå nei, 37 prosent sier fortsatt ja. På Vestlandet er motstanden hele 60 prosent. Vindkraft blir mye skrik og lite ull.

Vannkraft er neste alternativ. Til en viss grad er det helt greit. Professor Leif Lia ved NTNU har anslått at 20 til 30 TWh kan hentes ut av det eksisterende vannkraftsystemet, med minimale naturinngrep.

Men dette er ikke bra nok for globalistene, som fortsatt vil gjøre Norge til EUs «grønne batteri». Fire partier, Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, med andre ord et massivt flertall på stortinget, åpner nå for å bygge ut verna vassdrag igjen. Etter en generasjons pause.

water falls on rocky mountain under blue sky during daytime
Noen ser skjønnhet i slike elver. Andre ser bare penger. Foto: Raimond Klavins


Refrenget er at vi er nødt til å bygge ut mye ny kraft, på grunn av økende behov i framtida. Firerbanden glemmer å fortelle at mye av dette behovet har de funnet opp sjøl.

Ett eksempel er den vanvittige elektrifiseringen av sokkelen, som vil sluke 12-14 TWh, eller hele eksportkapasiteten i et normalår. Et annet er produksjon av «grønn» hydrogen til energibruk, et påfunn som vil sluke omtrent 3 TWh strøm for hver TWh du får ut igjen i form av hydrogen. Datasenter er en annen, høyst tvilsomt affære.

Vinklingen på regjeringens nye energikommisjon er rimelig klar: – Vi vet at vi trenger mer kraft i tiden som kommer fordi vi skal elektrifisere samfunnet slik at vi når klimamålene i Parisavtalen, sier oljeminister Marte Mjøs Persen til Dagsavisen.

Vi ser hva som kommer. Det fine er at norsk natur- og miljøbevegelse her har en glimrende anledning til å riste av seg vindkraftutopien for godt, finne tilbake til sine røtter og igjen vise hva den virkelig står for.

Forsidebilde: Morten Sivertsen
Derimot.no sin redaksjon har lagt ut bilde m/tekst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • Det gjelder å banke inn i folket at de har ett umettelig behov for mer kraft.Det baner veien for kravet om kjernekraft.Sikkert en god ide,men hvem skal kontrollere den nygamle kraftproduksjonen ?.Folket eller private interesser ?.
  Etter det kommende krakket vil fugl fønix tilby flotte smartbyer og kjernekraft,ett fortvilet folk vil takke ja til den nye måten å leve på.
  Denne Schwab fra WEF sier jo at en ny samfunnskontrakt må gjøres med verdens befolkning.Det man kan spørre om er,vil folket forstå innholdet i denne kontrakten eller blir det «take it or leave it ? eller som Makaronen sier,we will piss you off.

  Svar
  • Wasan Totland
   6 januar 2022 11:59

   Poenget til Herdal er vel at vi ikke skal bygge ut mer kraft til tyskerne det være seg kjernekraft eller ikke. Vi må først få kontroll over eget land.

   Svar
   • Poenget Wasan er at vi ikke skal bygge ut kraft til fordel for privateide selskaper som har profitt og makt som eneste motiverende faktor.Det har ingenting med Tyskland å gjøre.
    Det er faktisk ikke så vanskelig Wasan,å finne ut hvem som kontrollerer kraftproduksjonen i det enkelte land,desverre Wasan,du er for lat eller for hjernevasket til å gidde å sjekke.

   • Wasan Totland
    14 januar 2022 19:31

    Det var undermåls av deg.

 • Vi bor i et vinterland i Norge, i motsetning til resten av Europa. Og har bygget ut, og betalt gjennom skatteseddelen i 50 år, vannkraftanleggene, og lagt i rør de fleste av våre visuelt vakre fosser. Nettopp med formål å gi befolkningen trygg, forutsigbar og nok oppvarmingsenergi. Og energi for arbeidsplasser.
  Til en pris av 10 øre pr. kWh.
  Så gjør vår (onde eller dumme?) politikere dette til et spørsmål om gasspriser og CO2-avgifter, og stjeler 10-15 ganger så høy pris (!) av innbyggerne for å tilfredsstille overnasjonale organer norske innbyggere har stemt NEI til to ganger.
  Og lager politiske regnestykker om at innbyggerne tjener på dette og nådigst, under press, vil gi tilbake en brøkdel av
  det stjålne. :-)
  Og dette gjelder Alle våre partier på Løvebakken.
  Helt utrolig er det.
  Men mest utrolig er det at ikke befolkningen gjør opprør, og kaster disse trojanske hestene på hodet ut i fossen.

  Svar
  • Folk forventer vel at de skal stemmes ut, men se – de har fjernet mulighetene til kumulering altså stryke kandidater fra valglista.
   Det er vel på tide å begynne å undersøke om vi har blitt utsatt for valgfusk. Med tanke på hvordan deres venner har behandlet Trump så er det sannsynlig at de er av samme ulla, og har gitt seg selv ett styringsmandat (gjennom valgfusk) for å redde Norge fra den sjofle populismen.
   Arbeiderpartiet la veldig dårlig an foran valget men fikk i valget veldig mer enn forventet. Og nå er de nede igjen. Kanskje ikke langt nok nede, for denne situasjonen med strømpriser er noe av det eneste som virkelig svir for folk flest. Men det tyder ikke på at dem forstår at det er de samlede gjerninger til Ap H & Frp som har skaffet dem disse rekordprisene.

   Svar
  • Nå ser det ut som Frikar,at avdelingen for brød og sirkus legger ned sin virksomhet,så får vi håpe at den tiden folket brukte på internett,tv eller all annen åndsløvende virksomhet nå kan brukes på å kaste disse private interessene utfor fossen.

   Svar
 • Helt greit at enkelte vernete vassdrag nå får en skånsom utbygging. Vi må kunne opprettholde rimelig og stabil kraft til folket, og gjerne samtidig ekportere for gode inntekter til fellesskapet. Det store problemet i dag er «vill vest» i regulering, salgsapparat og prissetting innenlands (på kraft som uansett ikke kan eksporteres)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Opptøyer i Kasakhstan.

Er det et kuppforsøk styrt fra utlandet?

Forrige innlegg

Forsikringsselskap i USA:

Stor overdødelighet av folk i arbeidsdyktig alder.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.