POSTED IN Midt-Østen

Midt-Østen.

Nye konflikter, nå mellom USA og Israel.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Krigen mot Iran

Av Jan Hårstad

Søndag 12 mars startet den israelsk-amerikanske militærøvelsen «Red Flag» i Nevada og varer i 14 dager. Det skulle teoretisk være den siste finpuss før angrepet på de iranske atomanleggene Fordo og Natanz som har vært en israelsk besettelse de siste ti årene.

I januar fant historiens aller største israelsk-amerikanske militærøvelse sted. Juniper Oak. 140 fly, hangarskipgruppen Bush, 6400 US troops og 1500 israelske. Begge disse nevnte øvelsene ble betraktet som generalprøver for det felles angrepet på Iran. Sånn ble det analysert av all israelsk ekspertise og diplomatene jublet i januar over at relasjonene mellom USA og Israel aldri hadde vært så gode.

I løpet av de siste ukene har stemningen slått bratt om. USA tenker vel som så at skal de ha noen sjanse til å vinne krigene mot Russland og Kina bør de ha støtte fra den islamske verden. Hvis de framstår som en apologet for Israel i stort og smått, forvitrer også relasjonene til Den Arabiske Liga og Den Islamske Konferansen og hva det nå heter, for ikke å snakke om den sultende gata.

Drepingen av palestinere daglig blir jo dekket av Al-Jazeera og det er en populær tv-kanal blant muslimer. Selv de som er godt vant med israelsk vold ble jo ganske sjokkert over settlermassakren i Hawara som ga assosiasjoner til Hagana og Irguns terror ved Israels grunnleggelse. Deir Yassin massakren ble trukket fram igjen.

USAs første reaksjon var at Israel måtte «kompensere» for bilbrenning, husbrenning og likvidasjoner. Og tradisjonelt har det vært slik at Israel i slike spørsmål har adlydt momentant. Men til Washingtons sjokk gjorde de ikke det, men sprøytet ut mer meldinger om flere ødeleggelser og flere bosettinger og opptrapping av krig mot palestinere. Helt åpenbart var State Department i sjokk over hvordan Netanyahu-regjeringen reagerte på deres direktiver om de-eskalering og kompensasjon.

Plutselig tror USA på diplomati i Midt-Østen

Resultatet var at en ny bølge at amerikanske ledere valfaret til Israel for å melde alvor. Sjefen for Hæren, Mark Milley: «You need to calm the palestine territories.» Og forsvarsminister Austin på Ben Gurion flyplass 9 mars: 

«Vi fortsetter å tro at DIPLOMATI er den beste veien for å forhindre at Iran får et kjernefysisk våpen.»

Dette er jo meldinger som indikerer at Israel og USA nå er på kollisjonskurs i dette med løsningen av Palestinasaken og Irankrigen. Jeg er slett ikke sikker på om det blir noen felles israelsk-amerikansk krig som alle eksperter trodde i januar.

Som om dette ikke var nok kommer meldingen om tilnærming mellom SaudiArabia og Iran med åpning av diplomatiske relasjoner. Underskrevet i Beijing.

Natoverdenen er i sjokk. Det var jo slett ikke slik Saudiene skulle oppføre seg. De skulle etter Vestens skjema knytte seg til Israels Abrahams Accord. Så kommer meldingen om at Tyrkia- Iran-Syria skal møtes i Moskva for å rydde opp i sine konflikter.

USA er satt helt på sidelinja, men det betyr jo ikke at de i sitt isolerte hjørne opphører å være krigsgale og farlige. I stedet for å lytte til vedtatt Nato-visdom bringer hver uke nye overraskelser og det uventede. Og vi er bare i begynnelsen på den tredje verdenskrig. Dagens melding går ut på at amerikanske B-52 med  atomvåpen fløy 20 mil fra St.Petersburg.

Forsidebilde: Richard Lee

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  16 mars 2023 7:29

  Ei sjølvstendig norsk regjering ville ha nekta å lata B-52 bruka norske flyplassar. Ei slik regjering har me ikkje.

  Norske vernepliktige som ikkje vil vera med på krigen mot Russland, har dårleg tid om dei vurderer militærnekting.

  Svar
 • Jeg googlet og fant ut at b-52-ene tok av fra polsk territorium. Men «vi» har jo, uten å bli spurt, avgitt norsk land til USAs baser, hvor deres lov gjelder, så flyene kunne vel like gjerne ta av fra Norge. En gang? Og landet blir stadig mer aktuelt som bombemål. Krigsgalskap råder og avgjørelser er i hendene på psykopater som trekker på skuldrene av en halv million døde barn.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  16 mars 2023 17:58

  B-52 var med på krigsøvinga Arctic challenge Exercise i Nord-Noreg i juni 2022.

  Danmark og Polen er lystne på å senda kampfly til Kiev. Når fylgjer Noreg opp?

  PS Vernepliktsalderen i Noreg er 19-44 år. Nokon som tek til å få kalde føter no?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hele banksystemet skjelver.

Står vi overfor en omfattende bank-kollaps?

Forrige innlegg

Er det mulig å avsløre dem alle?

USAs løgner.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.