POSTED IN Midt-Østen, Virkelighetsforståelse

Midt-Østen:

Avstanden mellom virkeligheten og det mediene forteller øker.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Amerikansk og kurdisk fantasiverden

Jan Hårstad

Faktisk var det slik at mange USAs eksperter mente at når de invaderte Irak i 2003 så ville de bli møtt med blomster og ris og hyllet som helter. Jeg spøker ikke. Dette var en utbredt amerikansk oppfatning hvis tenkevis gjentar seg gang på gang i alle deres krigsprosjekt. 

      Deres evne til å gjøre dumme ting kjenner ingen grenser. Drapet på revolusjonsgardens Suleimani og sjefen for Shia-militsene i Irak, Al-muhandis i januar 2020 var helt enestående feilaktig. Shia-militsene i Irak oppfattet det med rette som en krigserklæring og nå har vi da den situasjonen at de 2500 amerikanske soldatene i Irak blir angrepet hver uke med ymse krigsvåpen. Et tredvetall norske er også der. Selvfølgelig til siste mann.

40 Years On, the Taste of Defeat in Vietnam Has Only Become More Rancid |  The Nation
USAs soldater flykter i panikk i Vietnam i 1975.

Det som ligger i lufta er en slags panikk retrett beslektet med Saigon-panikken under Vietnamkrigen.

Men Kurderpartiene ser ikke dette og lederne mottar hver eneste uke viktige personer fra Nato og USA som løftes fram på alle kurdiske blogger. 

Nato har bestemt at de vil lage en profesjonell hær av de 30 000 peshmerga militssoldatene som naturligvis er ment å stå til deres disposisjon til krigen mot Iran, mot Jemens Houthimilits og Shiamilitsene i regionen.

I øyeblikket er det da slik at både Tyrkia-Syria og Iran fører krig mot Natos Kurdistan, naturligvis ut fra ulike motiv.

File:Qamishli 1964.jpg - Wikimedia Commons
Qamishli’ er en by i det nordøstlige Syria, nær grensen mot Tyrkia og Irak. Byen er anlagt rundt en jernbanestasjon fra 1926. Qamishli hadde en befolkning på 232 258 innbyggere ved folketelling i 2004. De fleste er kurdere, men befolkningen omfatter også mange arabere, assyrere og armenere. Wikipedia

I det aller siste har det da vært sammenstøt i byen Qamishli som ligger i det selvutnevnte ROJAVA-KURDISTAN.

Haken ved dette er at her i regionen ligger de eneste syriske oljekildene og general Kenneth Mckenzie og Kurderne syns det er helt greit at US oljeselskap DELTA og Kurderne deler utbyttet.

Den syriske oljeminister Bassam Tomeh mente forleden at det samlede utbytte kan komme opp i 92 milliarder dollar, kanskje et noe hardt tall, men garantert en stor og viktig sum for et Syria i dyp fattigdom.

   Da er det slik at Iran gjennom to år har sendt oljetanker via Suez-kanalen til syriske havnebyer med det resultatet at Israel har angrepet hele 12 tankere i denne epoken med magnetminer og raketter. Hadde ikke Iran gjort dette hadde vi knapt sett en bil på veiene i Syria. Det er økonomisk/energi krigføring in extremis.

Men når Mckenzie og andre størrelser blir intervjuet på rudaw og andre kurdiske blogger syns de denne form for krigføring er strålende saker og her møter han heller ingen innvendig fra kurderlederne. De leverer heller ingen protester mot at Israel gjennom årene har bombet inni Syria og fortsetter med det. Rudaw kan bare slå fast at i forholdet til Syria: «talks have failed». Som om også dette skulle være en overraskelse.

Khaled Abu Toameh – The Sydney Institute
Khaled Abu Toameh

Den berømte pro-israelske journalisten Khaled Abu Toameh er nå dypt bekymret for hva som skjer i de israelsk-palestinske relasjonene for de harde gruppene, Hamas og PFLP, er på offensiven.

Her hadde vi en offisiell optimisme i Nato-verdenen da Israel fikk istand avtaler med Gulf-statene. Men sånn som USA-Nato-Israel spiller kortene sine i hele regionen kan vi vente oss store overraskelser fordi deres håndtering av konfliktene nesten er oppsiktsvekkende tåpelige. Amerikanske sjefer for regionen opptrer som en slags turister og Israel tror de kan bombe seg til «fred».

Og til slutt: da har vi det i Norge at Kurdertalsmann Erling Folkvord fortsetter å dikte om det nye Kurdistan som en modell for framskritt og demokrati.

Det handler også om det totale sammenbrudd for «venstresida» i å hanskes med imperialismens ulike taktiske grep. En vil så gjerne finne seg en nisje i Nato-verdenen. Sånn er det nå om dagen.

Forsidebilde: Maxim Tolchinskiy

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • Dette er noe de fleste må ha lagt merke til det siste året. Før begrenset mediene seg mest med å unnlate å skrive om det som ikke passet dem, men nå lyver de åpenlyst og skamløst -som om korona, vaksiner, deres virkninger, smitte- og dødstall. Det er et godt tegn. Løgner spreller friskest i dødskrampe.

    Svar
  • «Haken ved dette er at her i regionen ligger de eneste syriske oljekildene og general Kenneth Mckenzie og Kurderne syns det er helt greit at US oljeselskap DELTA og Kurderne deler utbyttet.»

    Hvis ikke hadde ikke Kurderne vært interessert i området, ifølge en kurdisk bekjent.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det står dårlig til

Eliten må omskrive virkeligheten.

Forrige innlegg

EU beveger seg mot Europas forente stater.

Er EØS-avtalen den norske bakveien?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.