POSTED IN Endring av politikken

Det står dårlig til

Eliten må omskrive virkeligheten.

0
Print Friendly, PDF & Email

Paul Krugmans pinlige sitatfusk i New York Times

Av Jan Herdal

Økonomiprofessor og Nobelpris-vinner Paul Krugman er tatt for sitatfusk av mest banale slag i sin faste spalte i New York Times. For noen år siden ville det ha vært en skandale. Nå møtes saken med solidarisk taushet i hele det liberale maktetablissementet. Ikke ett ord i avisene.

For å gi inntrykk av at det amerikanske gruvearbeiderforbundet støtter Joe Bidens grønne politikk plukket Krugman ut følgende del av en lengre setning i et dokument fra forbundet: «a true energy transition that will enhance opportunities for miners, their families and their communities.»

Paul Krugman – Wikipedia
Paul Krugman er en amerikansk økonom og samfunnsdebattant. Krugman vant Sveriges Riksbanks økonomipris i 2008. Wikipedia

Dette vred han til at forbundet støtter, «i det minste i prinsippet» Bidens grønne politikk, og han syntes det er flott å se at forbundet oppfordrer til en politikk for «kulldistriktene, ikke kulljobbene».

Problemet er at forbundet aldri har verken skrevet eller ment dette, noe som går klart fram av forbundsledelsens imøtegåelse av artikkelen.  I en video som ble publisert samme dag artikkelen sto på trykk erklærer forbundsleder Cecil Roberts at det er snakk om ren feilinformasjon.

Roberts gjør det helt klart at forbundet verken støtter Bidens «New Green Deal» eller hans antikull-politikk. Til og med av den setningen som Krugman bare plukker ut en del av, framgår det klart og tydelig at forbundet både vil ta vare på arbeidsplassene i kullgruvene, og skape nye.

Her er hele setningen på engelsk, Krugmans sitat uthevet: 

“The UMWA’s principles for a true energy transition that will enhance opportunities for miners, their families, and their communities are built around three simple goals: preserve coal jobs, create new jobs, and preserve coalfield families and communities.”

Ingen tvil om at Paul Krugman, for øvrig vinner av en økonomipris som ikke er en egentlig Nobel-pris, har drevet skikkelig kirsebærplukking innenfor en enkelt setning. Han vet hva han gjør, og han vet at det ikke holder minstemål for sitater.

Hvorfor griper Krugman til slike skitne knep? 

For det første fordi han regner med å slippe unna med det, slik maktforholdene i USA har utviklet seg. For det andre forteller det om desperasjonen i maktsjiktet i et land som er i ferd med å falle fra hverandre i uløselige motsetninger.

Forsidebilde: Michele Seghieri

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Den ikke-erklærte sjøkrigen fortsetter

Israel sette iransk oljetanker i brann.

Forrige innlegg

Midt-Østen:

Avstanden mellom virkeligheten og det mediene forteller øker.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.