POSTED IN Klima, Olje-Energi

Mexico snur:

Trenger stabil energi. Satser på kull.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Klimaleder Mexico går for kull igjen

Av Jan Herdal

Mexico, med verdens 11. største befolkning og 15. største økonomi, var det første utviklingslandet som utarbeidet en egen klimaplan, og gikk entusiastisk inn for sol- og vindkraft.

Nå har president López Obrador vraket hele planen. Myndighetene går for kull igjen. Kullgruver gjenåpnes, gruvearbeidere ansettes, og den statlige energikommisjonen er instruert til å kjøpe elektrisitet fra egne kullkraftverk, ifølge den britiske avisa Guardian.

Obrador betegnes politisk både som populist, progressiv demokrat og økonomisk nasjonalist. Han er tilhenger av energiuavhengighet , og kritiserer forgjengerne som åpnet energisektoren for utenlandske og private interesser. Noen som kjenner seg igjen?

Nå lover Obrador å bruke 80 prosent av energibudsjettet på såkalt fossil energi. Planen er å kjøpe 2 millioner tonn kull fra småprodusenter, og også gjenåpne et par kullkraftverk ved grensa til Texas. De ble stengt til fordel for gass og fornybart.

Tilfeldigvis opplever også strømnettet i Texas i disse dager en av sine største kriser. Snøstormer har slått ut nesten halvparten av vindkraften i staten, og mer enn 2,5 mill. mennesker er blitt stående uten strøm i bitende vinterkulde.

Den mexicanske energikommisjonens investeringsplan inneholder ikke ett ord om nye grønne energiprosjekter. Hvorfor denne kuvendingen? En massiv blackout i desember i fjor som rammet 10 millioner mennesker i et par timer, sies å ha spilt en rolle som øyeåpner.

Selv en skog av disse gir ikke stabil energitilførsel.

Riktig nok begynte det som en brann, men tilfeldigvis var innmatingen av «fornybar» energi på et toppnivå (28 prosent) da det skjedde. Systemet ble for ustabilt til at situasjonen kunne reddes.

En toppsjef i energikommisjonen, Mario Morales Vielmas, erklærte at hvis andelen av sol- og vindkraft ikke hadde vært så stor, kunne feilen ha blitt isolert og håndtert på en annen måte.

Mexico er for øvrig verdens 6. største oljeprodusent.

Forsidebilde: Sigmund

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Det er for tiden konflikter på gang i Sverige ang atomkraft. Atomkraftverket Ringhals2 ble lagt ned 1. januar 2020 og Ringhals1 ble lagt ned 1. januar 2021. Dermed er litt over halvparten av svenske atomkraftverk blitt lagt ned. Og når det så blir kaldt og lite vind så merkes dette ganske godt. Og også i Norge merkes dette, det ser ut som svensk strømforsyning nå delvis baserer seg på norsk vannkraft som backup når vinden ikke blåser i perioder når det er kaldt.
    Nedstengningen av atomkraftverk i Sverige er basert på kommersielle lønnsomhets vurderinger utført av eierne av atomkraftverkene. I Sverige finnes det en effekt-avgift som biter. Og i perioder kan overproduksjon av strøm fra vindkraft presse strømprisene kraftig ned. Atomkraft er ganske dyr strøm og krever jevn høy produksjon gjennom hele året sammen med en høy strømpris for å være lønnsomt. Dessuten er vindkraft subsidiert. Dermed kan det bli mer lønnsomt å investere i vindkraft enn i atomkraft. Men de som investerer i vindkraft har ingen forpliktelse til å levere strøm når det ikke blåser. Da henter man strømmen isteden fra bla Norge. Det høres ut som det markedstyrte energisystemet i Sverige er på vei til havari og sammenbrudd, og det rammer også Norge.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

F-35:

Problemene bare fortsetter. Når stanses prosjektet?

Forrige innlegg

Mens verden faller sammen rundt dem:

«Venstresiden» drømmer fortsatt søtt.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.