POSTED IN Ukraina

Mellom fredsforhandlinger og ukrainske nazister som ønsker krig:

Ukrainas president i skvis.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Ukraina-fascister vil sabotere enhver fredsavtale med Russland.

Av John Wojcik (sjefredaktør i People’s World.)

John Wojcik | ILCA
John Wojcik

Mens store deler av verden sliter med å finne veier ut av Ukraina-krisen, lover innflytelsesrike fascistgrupper i og utenfor Kiev-regjeringen å stanse enhver fredsavtale med Russland de ikke liker. Mer bekymringsfullt blir det når Kiev-regjeringen til president Zelenskij prøver å bruke sine kontakter i ekstremistisk høyre som press mot all fredsinnsats ved å be fascister og høyre-nasjonale grupper om væpne seg enda mer.

Juri Hudymenko, leder «Den demokratiske aksen». Det er kun 1 av 10-talls farlige høyre-ekstreme organisasjoner involvert i mobilisering og trusler. I intervju med New York Times  10/2 sier han utvetydig at hans «parti», som har sete i det ukrainske parlamentet, er «totalt kompromissløse» overfor avtaler om fred med Russland.

PEP: Dossier Hudymenko Yurii Volodymyrovych, ПП "ДЕМСОКИРА", член  Політичної ради Партії
Juri Hudymenko

Han begrenser ikke truslene sine til Russland og gjør det klart at landets fascister og høyre-nasjonale vil å ta til våpen mot Zelenskij-regjeringen om den inngår kompromisser: «Vi vil ta oss av Russland på ene eller andre måten. Om noen i Ukrainas regjering prøver å signere et freds-dokument, vil en million ta til gatene og dens tid som regjering er over.»

Russland fortsetter å si at plassering av 100 000 tropper på eget territorium nær grensen ikke er del av en invasjons-plan. 

President Putin 10/2: «Vi fortsetter  forhandlinger som ser ut til å ha framskritt denne uken med ideer fra den franske president Emmanuel Macron og andre». 

Ideene inkluderer gjenoppliving av Minsk-protokollen fra 2014 og ordninger som fører til et nøytralt Ukraina som ikke blir med i Nato, de sentrale russiske krav. Putin sier han vil møte Macron igjen for å drøfte videre. 

Samtidig fortsetter president Joe Biden sin krigsretorikk og ber US-amerikanere i Ukraina om å forlate landet umiddelbart. UK følger opp med liknende krav. Slike advarsler oppfattes av folk i det diplomatiske miljøet som eskalerende i retning krig: «Det får oss til å tenke at Vesten planlegger noe», sier Russlands utenriksminister Sergei Lavrov. 

Dessverre fortsetter vestlige medier å legge ut rapporter som egger til hysteri. US -og Nato-medier beskriver pågående felles-manøvrer Russland – Hviterussland i Hviterussland som nye invasjons-forberedelser. Men øvelsene går årlig de siste 10 år, og russerne melder at troppene dras ut 20/2 når øvelsen avsluttes. Samtidig fortsetter Nato-øvelser med tusenvis US-tropper i flere land, tett på den russiske grensen. 

Belarus army to hold large-scale drills on August 28-31 - World - TASS
Fra den årvisse militærøvelsen mellom Russland og Hviterussland

Noen om ikke alle motiv for plassering av russiske tropper nær Ukrainas grense er klare. For første gang siden slutten av den «gamle kalde krigen» i 1990 fører det til større diskusjon om russiske sikkerhetsbehov i internasjonale fora. Ikke på noe tidspunkt i sammen periode, før nå, er Nato villig til å drøfte den siden av saken!

Samtidig øker tegn og bevis på en fascist-trusselen i Ukraina. 

Farligere og kraftigere enn Demokratisk Akse er Høyre Sektor, en gruppe regjeringen ber om enda flere våpen til. Høyre Sektor leverer våpen til Demokratisk Akse, som selv om det er et politisk parti, jevnlig iscenesetter operasjoner som involverer væpning av medlemmer. Jevnt og trutt leder Høyre Sektor væpnete demonstrasjoner i Kiev, inkludert demos til støtte-markering for det opprinnelige høyre-kuppet i Ukraina, 22/2-2014. 

Alexander Ivanov, leder fascist-organisasjonen «Motstandsbevegelsen mot kapitulasjon». 10/2-22 kunngjør han planer om massive demos denne helgen, der hans organisasjon, Høyre Sektor, Demokratisk Akse og andre er med. Det er et uhyrlig budskap fra Ivanov: 

«Russisk invasjon er bare en mulighet, men at Zelenskij-regjeringen blir styrtet av vår massive fascist-allianse om den inngår noen kompromisser, er sikkert og visst».

I tillegg til Zelenskij-regjeringens mer åpenlyse omfavnelse av fascist-gruppene ved å be dem væpne seg mer, sier de fleste andre ukrainske partier, med unntak av kommunistpartiet, at de også er imot ethvert kompromiss.

Leder i «Demokratisk Akse» har en voldelig forhistorie som sentral planlegger bak kuppet i 2014 og væpnete demonstrasjoner. Han sitter inne i måneder for å ha sprengt en Stalin-statue i hjembyen Zaporizjzja i Øst-Ukraina, ifølge New York Times. Og han avviser krigsfare: «Krig er ikke noe nytt. Ukraina er i krig med Russland i århundrer». 

Mulighet for omfattende krig i en tid som involverer makter med a-våpen, ser ut til å ikke bekymre ham, høyre-nasjonalister og fascister som ser ut til å ha kvelertak på Kiev-regjeringen, om ikke folket i Ukraina. NBC-korrespondent Richard Engels på MSNBC, New York 11/2: «Folk på gatene i ukrainske byer er fortsatt ubekymret. De gjentar og gjentar at de ikke regner med en russisk invasjon».

John Wojcik, People’s World, 11/2-22: Til norsk: Per Lothar Lindtner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Snakker om å rette baker for smed.
    Presidenten i Ukraina ble innsatt med et USA styrt kupp i 2014 (Nuland). Og han er ikke Ukrainer.

    ‘Den demokratiske aksen’ stinker lang vei av kontrollert opposisjon som bare løper USAs ærend. Å oppildne negativ nasjonalisme er enkelt. Bare sørg for å installere en korrupt ledelse som folket på sikt blir nødt til å hate.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Rapport:

‘Vaksinene er verken trygge eller effektive’.

Forrige innlegg

Coronapass:

Et frihetsberøvende tiltak. Gir myndighetene full kontroll over livene våre.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.