POSTED IN Norge

Medienes oppgave i USA:

Forvirre, ikke forklare.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Historikere ut mot CNN. Den private og globale nyhetskanalen sammenligner kommunister med Trumps kupp-makere.

39 historikere og akademikere, deriblant Angela Davis, Gerald Horne og Michael Honey, signerer et felles reaksjon på en artikkel 3/2-21 av CNN-medarbeider Eliot C. McLaughlin, som setter likhetstegn mellom cpusa (USAs kommunistiske parti) og «kongress-inntrengerne» 6/1-21. McLaughlin mener Trump-supportere kan likestilles med kommunistenes påståtte forsøk i 1948 på å styrte USA-regjeringen: «Kuppforsøk fra Trump-supportere er på linje med cpusas planer om kupp, ifølge en universitets-studie». Kritikerne sier oppslaget forvirrer mye mer enn det oppklarer. 

Angela Yvonne Davis er en amerikansk politisk aktivist og professor. (Fra Wikipedia)

Forfatter av over 40 bøker om kommunistisk, afro-amerikansk arbeider -historie og allmenn US-historie, Gerald Horne: «CNNs forvrenger. Det er farlig, opprørende og snur fakta på hodet. Kommunistene er svært langt fra å planlegge et kupp i 1948. De er derimot offer for regjeringsplaner om å kneble demokratiske rettigheter; organisasjons- ytrings- og livssyns-frihet. Å foreta en slik sammenlikning midt i den afro-amerikansk historiemåned, 1. februar – 1. mars 2021, er enda mer opprørende, for mange kjente svarte amerikanere, Paul Robeson og W.E.B. DuBois, er sympatisører eller medlemmer av USAs kommunistiske parti, et parti som står i kampen for likestilling».

 I 1948 tiltales 11 cpusa-ledere på grunnlag av «Smith Act» og påstander om at de vil styrte regjeringen med vold. Imidlertid, i motsetning til opprøret som inspireres av Trump, 6/1-21, blir kommunistene aldri siktet for en handling. Når de 11 arresteres i 1948, skjer det parallelt med tilbakeslag for regjeringen med økonomisk krise, mens arbeiderbevegelsen mobiliseres for fred, mot kald krig og ny og voksende borgerrettighetsbevegelse. Co-chair, en av cpusas 2 ledere, Rossana Cambron: «Forbrytelsen er å tenke fritt og forklare samfunnsforhold som marxister. De organiserer en arbeiderbevegelse for sosialisme». 

USAs Høyesterett avgjorde senere at de 11 kommunistiske lederne kun kaunne straffeforfølges for sine handlinger, ikke sine livssyn.

Fornyet interesse for sosialistiske idéer fører til vekst for US-kommunister og Demokratiske Sosialister i USA, særlig blant ungdom. På slutten av 1940-tallet blir aktive fagforeninger et mål for paranoid antikommunisme, av samme typen vi ser blant Trump-Republikanere og på Demokratenes høyrefløy nå.  «Fakta og kontekst betyr noe», sier Tony Pecinovsky. «Det er bakteppet når 39 historikere og akademikere i USA samler seg bak uttalelsen som ber CNN trekke tilbake artikkelen og beklage overfor sitt publikum og CPUSA». Pecinovsky er forfatter av bok med biografier av CPUSA-ledere. Han legger til: «Det er velkjent at CPUSA er først i kampen for arbeider-rettigheter, afro-amerikansk likestilling og fred. De var ikke og er ikke kupp-makere. De bygger bevegelser og er del av landets radikale, demokratiske tradisjon». 

I Latin-Amerika er det særlig de militære m/støtte fra USAs regjering som har foretatt statskupp. Her fra Chile i 1973. Et av de siste militærkuppene var i Bolivia høsten 2019.

CNNs Eliot C. McLaughlin bygger sin artikkel på Coup D’état Project, forskningen på stats-kupp ved Illinois-universitetet (U. of Illinois). Men de som står bak «kupp-prosjektet» er uenig med McLaughlins utlegning av US-regjeringens undertrykking av de kommunistiske lederne i 1948 og ber om en korreksjon.

Cpusas  nasjonale talsperson, co-chair Joe Sims: «CPUSA-lederne tiltales for livssyn, ikke  handlinger. Oppviglerne 6/1-21 er tiltalt på handlinger, ikke tro. Enhver sammenligning er galskap. I rettssaken, basert på Smith Act, består regjeringens «bevis» av fabrikasjoner og rykter, ofte fra betalte FBI-informanter som senere tilbakekaller sine vitnesbyrd. Påtale-myndighetenes eneste andre bevis mot cpusa er bøker, aviser, taler og rapporter, publisert og distribuert av partiet flere ti-år tidligere. Ikke noe av det offentlig tilgjengelige materialet kan bevise en sammensvergelse. I et splittet politisk miljø som alt er fullpakket med «alternative fakta» og «fake news», sier de som signerer uttalelsen mot McLaughlin og CNN, er spesielt skadelig. I et klima, der «frykt for de røde» og antikommunisme er politisk verktøy blant de mest høyre-ekstreme, er det viktig at alle i landet vet at kommunister ikke har noe felles med de høyre-ekstreme hvit-makt-folkene som stormer Capitol 6/1-2021», avslutter Sims.

Oversettelse, 11/3-2021, Per Lothar Lindtner. Kilde: «People`s World».

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • ­R­­e­­g­­i­s­­­t­­­r­e­­­r d­­e­­g o­­g k­­l­­a­­s­­­s­i­f­i­­­s­e­r m­­i­n u­­­n­­g­e s­e­­­x­­y f­­­i­­­t­­­t­e ­­­-­­ http://photo0424761.e17.club

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Kroverten (legemiddelselskapene) vil selge vinen sin.

Det er ikke statens oppgave å være kelner, tvert imot.

Forrige innlegg

Intervju med Udo Ulfcotte.

Kjøpt Journalistikk.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.