POSTED IN Norsk politikk, Overvåkning

Mange synes det er ok:

USA spionerer på oss hele tiden.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Dette innlegget er hentet fra nyhetsbrevet til Nei til EU i Drammen

Spionasje og datasikkerhet

Jan Christensen

Russere og kinesere er verstinger når det gjelder spionasje her i landet. Russerne har etteretnings-offiserer som diplomater. Kineserne har Tik-Tok som er underlagt det kinesiske kommunistpartiet. Alt dette om vi skal tro PST og deres budbringere i NRK og Akersgata. Spesialutdannet i Forsvaret og i NATO. Til svartmaling, hvitmaling eller taushet. I frihetens og demokratiets navn.
 

Amerikansk etterretning er en vinner. 


Den kan avlytte det meste av verdens datakommunikasjon – og gjør det. 
Ikke nødvendigvis gjennom hacking, men via omfattende tilgang til internettkabler og datasentre. Mer eller mindre «lovlig» spionerer de på FNs generalsekretær, på allierte, fiender og nøytrale. Noen ganger endog med hjelp fra  sikkerhetstjenesten i aktuelle land. Få tilfelle blir kjent. Takket være modige varslere som Assange og Snowdon – som begge risikerer dødsstraff – er mye av denne virksomheten blitt avslørt.

De fleste av oss bruker amerikanskeide firmaer til epost-korrespondanse. Google, Yahoo og Hotmail, for å nevne de mest kjente. Disse datafirmaene lagrer eposten i millioner av servere over store deler av verden. Alle underlagt amerikansk kontroll. Med sin Patriotic Act-lovgivning, kan amerikanske myndigheter når som helst kreve å få utlevert data fra disse serverne. Det samme gjelder data fra sosiale media som Facebook, Instagram eller Twitter.

 
Kinesiske Tik-Tok er en av få enslige svaler der amerikanerne ikke har kontroll. Derfor skal Tik-Tok-appen  boikottes og helst forbys. For folk innafor det norske statsapparatet er det ulovlig å installere Tik-Tok på sin tjenestetelefon. Hvor mange av de samme personene har fått forbud mot Gmail eller Facebook – som kan være enda mer utleverende? Ingen?
 

Styret i Helse Sørøst ønsker å «flagge ut» sensitive helse-opplysninger på over 3 millioner nordmenn til amerikanske informasjonsteknologi-selskaper.Tidligere er det avslørt at it-arbeidere i Bulgaria har hatt omfattende tilgang til helseforetakets pasientjournaler. Er sånt i vårt folk og lands interesse? Eller innebærer det grove brudd på taushetsplikt, personlovgivning og datasikkerhet – av de myndigheter som er satt til å ivareta sånt?

Gjennom vår EU/EØS-tilhørighet er vi underlagt markedsøkonomiens lover. Privatisering og konkurranseutsetting over landegrensene trumfer det meste. Også når det gjelder hvordan våre sensitive helse-opplysninger skal lagres.

Som EU/EØS
-motstander er jeg opptatt av nasjonal kontroll og sjølberging. Ikke bare når det gjelder mat, medisiner og energi, men også når det gjelder data-kommunikasjon. Til mer vi gjør oss avhengig av utenlandske løsninger, til mer sårbare blir vi. De pengene vi kanskje sparer inn på kort sikt, kan bety mangedobling av utgiftene i en krisesituasjon.

Stadig flere offentlige tjenester krever datatilgang. Bør det være statlig oppgave å tilrettelegge for mest mulig sikker databruk og data-oppbevaring?Som for eksempel kostnadsfri epost-adresse og gratis datalagring gjennom statskontrollerte Telenor? Sånn at sensitive opplysninger  vanskeligere kommer på avveie? Sånn at vi i større grad garderes mot data-sikkerhetsbrudd, hacking og snoking?  
Sånn at vi ikke lenger blir en åpen kilde for utenlandsk datainnsamling, profitt og mulig  spionasje?

Forsidebilde: Joe Gadd

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Det er for seint med søte draumar om fridom. Vi ein femifascistisk styrt slavestat under det privateigde kriminelle føretaket USA. Eu er ein koloni styrt av kvinnelige fascistar.
  Huawei mobiltelefoner kunne ikkje bli overvåka av usa og vart forbudt. Trur vipps sin database er overlatt til usa-firma for sikkerhets skyld. Reknar med den nye Helseplattformen er innkjøpt derifrå.
  Soldatene står på norsk jord og det er usa som vil konfiskere oljen fordi dei treng den. Russland har nok og vil vere i fred.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  7 mai 2023 10:04

  Den største gleda Ola Dunk kan ha,
  er å gi pengane sine til USA.

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  7 mai 2023 14:24

  Utgangspunktet er feil. Det er bare russerne og kineserne som spionerer på oss, USA sin massive totalovervåkning regnes ikke som spionasje, men som beskyttelse av demokratiene mot terror og å sikre friheten til folket. På samme vis heter det varsling når en russer forteller om kriminelle forhold utført av den russiske staten, mens det heter spionasje og trussel mot demokratiet når en amerikaner varsler om kriminelle forhold utført av den amerikanske staten.

  Norge har samme «nyansene», derfor kan ikke Edward Snowden få asyl i Norge, mens Navalny trolig ville fått asyl fortere enn du kan si «ja», og derfor vil ikke Norge kjempe særlig aktivt for å sette fri Assange.

  Og bare for å nevne det og, det heter «ulovlig angrepskrig» og «krigsforbrytelser» når Russland intervenerer i et land, mens det heter » operation Iraqi freedom» eller «operation enduring freedom» når USA gjør det samme. Russerne fordømmes, sanksjoneres og boikottes, mens USA støttes med pinlig taushet.

  Kort sagt: vi har de gode kjeltringene og de onde kjeltringene, det kjøres massiv kampanje mot de onde og hyklerisk ryggslikking av de gode. Dette finner media i Norge helt all right. Puke.

  Svar
 • «De fleste av oss bruker amerikanskeide firmaer til epost-korrespondanse. Google, Yahoo og Hotmail,»

  Og hvorfor i helvete gjør dere det? Man må være en likegyldig idiot for «gjøre det. Det finnes trygge alternativ.
  Ved å levere all din kommunikasjon på et sølvfat til de overvåkningssentralene du her nevner, forråder du ikke bare deg selv, men alle du kommuniserer med som IKKE hare-post-adresse der.

  Men også denne nettsiden jobber (sikkert uten at eieren aner det) iherdig for det største spionselskapet. Det kan du se selv ved å taste Ctrl+u samtidig, for så å taste Ctrl+f samtidig. Så skriverdu «goo» (uten hermtegn) inn i søkefeltet og søker deg fram til alle lenkene til spionasjeselskapet i kildekoden for denne nettsiden.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Noe er hellig i Nato-Norge.

Israel, Mossad og Nato: den hellige treenighet.

Forrige innlegg

Drone-angrepet.

Det markerer slutten for Zelenskys regime.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.