POSTED IN Mat/Landbruk

Må lokale Lidl stenge snart?

Bønder i Tsjekkia åpner egen dagligvarebutikk.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Ivan Björn

I den tsjekkiske landsbyen Unčovice hadde bøndene fått nok av å få dårlig betalt for sine produkter. Så startet de sin egen handel og distribusjon. Matvarekjeder som Albert og Lidl kan nå måtte stenge fordi prisene i bondebutikkene som «Hanácky Grunt» er halvparten så høye, og dessuten er varene ferskere og sunnere.

De store kjedene i Tsjekkia er kjent for å selge dårligere og dyre matvarer i kvalitet og næringsinnhold. De som bor nær den tyske grensen, drar derfor helst til Tyskland for å handle både billigere og bedre kvalitetsvarer.

Litovel kommune har i underkant av ti tusen innbyggere og landsbyen Unčovice har bare 400 innbyggere. Det er i denne lille landsbyen Hanácky Grunt dagligvarebutikk startet, og de selger alt fra grønnsaker til kjøtt og egg.

Køene i butikken er noen ganger veldig lange. I tillegg til de lave prisene er alle matvarene også ferske.

På nettsiden «Finn din egen bonde» kommer de som vil selge matvarer i kontakt med de som vil kjøpe.

I Ungarn er det en applikasjon hvor du skriver hva du vil kjøpe og hvor du bor. Applikasjonen viser da steder hvor du kan kjøpe ønsket produkt og til hvilken pris. På denne måten klarte folk i Ungarn å holde inflasjonen nede.

Tiden vi lever i er en forandringens tid. Det er mulig å bygge opp sin egen matvaredistribusjon av produkter som er fri for tilsetnings- og giftstoffer til lave priser, det finner flere og flere ungarere og tsjekkere ut nå.

Fra NewsVoice, publisert 19 februar 2024.
Oversatt fra svensk av Northern Light. Linker i originalartikkelen.

Originalartikkel: «Bönder i Tjeckien öppnar egen livsmedelshandel – Måste lokala Lidl stänga snart?»

Om Reko-ringer og småskala landbruk, se reportasje fra Nordisk folkeriksdag i Frit Norden nr 1 2019

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Hurra, dette er gode signaler. Det er «terrorisme» på høyt nivå. Slik knekker vi globalistene. De som ønsker at du skal inn i byer og bli fullstendig avhengig av allmisser fra dem for å overleve. Slike prosjekter er globalistenes største trussel. Derfor brukes alt mot deg. Renter,skatt, priskrig. Du skal trettes ut til en initiativløs idiot , lenket til tv skjermen hvor du kan spille videospill eller se på Farmen og få se på de klamydia befengte narcisistkjendisene «leke butikk». «Tilbake til Naturen!»

  Svar
 • Perfekt motgift. Betaler gjerne 10-15% mer til jordbrukerne enn til de store kjedene. Hva om fiskerne i Norge hadde gjort det samme? De eier sine egen fisk, akkurat som jordbrukerne og bøndene eier sine varer. Men i dag er fiskerne den hardest overvåkte yrkesgruppen i Norge under ledelse av en tidligere forsvarsministeren fra Høyre med opprinnelse i fiskerihovedstaden Båtsfjord. Angiveri, droner, spaning, bankkontobevegelser, etc. alle midler tas i bruk for å avsløre om fiskerne omsetter elitens og storkapitalens fiskeriressurser ulovlig. Tar en fisker med seg en eller to fisker med seg hjem til middag er helvete løs. Snakket om «folkets ressurser» er bare bullshit. Hadde torsken i Barentshavet kunne blitt sendt i rør til EU ville Stortinget, regjeringen og Støre gjort det. Fiskerne våger ikke mukke, med alt pantsatt å lån langt over pipa våger de ikke prøve seg. Fiskeridirektoratets overvåkning av yrkesutøvere i sitt samfunnsområder inngår som en del av den samlede overvåkningen av landet. Sammen med alle andre lignende direktorater, NAV, Vegvesen osv. er overvåkningstrykket i Norge ute av proposjoner.

  Svar
  • Takk for info om fiskerne; dette visste jeg ikke. Ille! Men på den annen side: jo verre det er desto større sjanse er det for at bønder og fiskere protesterer massivt samtidig, inviter også gjerne transportarbeidere med svære trailere. Alle landets fiskebåter kan gjøre mye ugagn. Stortingskantinen får ingenting fra noen, hverken vått eller tørt, ingen kaker til Erna. Å levere noe der er streikebryting.
   Ellers er det ikke sikkert Sunne, Lokale Råvarer må bli dyrere. Transportkostnader blir mindre hvis bonden kjører sjøl; med lasteplanet fullt; transportleddet faller bort. Svinn blir mindre, for en liten, lokal grønnsaksprodusent kan f.eks. basere seg på tlf-bestilliing og høste i forhold til salget den dagen og den neste, selge hjemmefra på gården, og kunder kan sykle eller ta bilen. Null kostnad transport for bonden, bare litt for kunden.
   Kjøttproduksjon er litt verre, for staten vil forby alt de kan f.eks. av hygieniske grunner, forlange at ingen kan slakte selv, sende noen kontrollører for å dikte opp grunn til nedstengning. Vi vet jo hvordan de er.
   Det kan også gjøres i mikro-målestokk i et lite miljø hvor mange har litt hage, kanskje en svær plen det er et ork å slå: pløy opp plenen og sett i gang. Man snekrer noen benker til kasser. Kunder bor så nær at de kanskje kan komme til fots. Null transportutgift for begge parter.
   Jeg har selvfølgelig perfekt vær til dyrking 12 mnd. i året på en Kanariøy; men å glemme å vanne er «utilgivelig», da tørker sola ut mine vekster i kasser jeg har bygget på kort tid. Så jeg er «balkongbonde», og det vokser så villig at jeg gir bort når det er mer enn jeg konsumerer. Og så får jeg plutselig en pose bananer til takk. Eller praktisk hjelp til noe.
   Hagestell i Norge har jeg alltid likt; min mor pleide å si: når du er her ser det ut som en park. Friserte bærbusker.
   Men at jeg har så grønne fingre til å dyrke grønnsaker som er tilfelle, det overrasker meg selv. Garantert organisk.

   Svar
 • Olav Sæther
  21 februar 2024 13:44

  I gamle dager var det slik at kjøpmenn samarbeidet for å presse ned prisen som bøndene skulle ha for sine produkter for å få mest mulig fortjeneste selv. Det var grunnen til at det ble landbruksamvirke her.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Norge forbereder seg på krig med Russland.

For å få den norske befolkningen i den rette krigs-stemningen anbefales nå angiveri.

Forrige innlegg

Hva skal til for å kjøle ned planeten?

Forskere prøver ut risikofylte luft- og vanneksperimenter i håp om å stoppe global oppvarming.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.