POSTED IN Virkelighetsforståelse

Livets syklus.

Vårt vestlige imperium er i høstfarger.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Grafen under sier noe om hvordan dominerende imperier skapes, oppstår og faller sammen. Den kan egentlig brukes om alt som har en livs-syklus, men i dette tilfellet gjelder det altså imperier. Den forteller noe om hvor vårt vestlige system i dag befinner seg, tenker jeg.

En skal være forsiktig med slike grafer for virkeligheten er alltid mer komplisert og sammensatt enn det en slik figur kan vise, men den gir oss endel assosiasjoner i forhold til ting vi opplever i Norge i dag:

For eksempel: Stigende og voldsomt svingende energipriser til tross for at energien i Norge er billig og en felles nasjonal ressurs. Er ikke dette et tegn i tiden og forteller oss at privat fortjeneste er viktigere enn felles trygghet?

Eller: Når ledende politikere taes for økonomisk krigs-spekulasjon og insidehandel, noe alle normale mennesker forstår er forbudt, men altså ikke disse lederne (de må jo tro at vi er dumme eller utrolig godtroende). Er ikke dette et tegn på moralsk forfall?

Knut Lindtner
Redaktør

Her er grafen av Ray Dalio:

Tegnene på forfallet (blått i grafen) er følgende

13 Stor gjeld
14 Pengetrykking
15 Interne konflikter
16 Tap av reservevaluta
17 Svak ledelse
18 Borgerkrig/revolusjon

Artikkelen hvor vi har hentet denne grafen er her:

Forsidebilde: Humphrey Muleba

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Krigen mot individet menneske raser for fullt. Kampen er flyttet inn i hver og en av oss. Vi/jeg tvinges til å konfrontere meg selv. Hvem er jeg! Hva står jeg for!? Alene? Alles krig mot alle. Vi lever i en «homogenisert suppe» hvor ingen kultur kan blomstre(?). Intellektet ka argumentere for og imot alt. Handlingen kan ikke! Den er definitiv talende. Jeg bare takker deg for at du «pep». Gleden over å finne så mange fine våkne mennesker på denne plattformen du har skapt har vært innspirerende. At du dro avgårde til Ukraina for ved selvsyn og undersøke hva i h… som forgikk står det stor respekt av. «Det skal en sterk rygg til å bære medgang!»
  Nå er det skikkelig motgang, mildt sagt. Krigen om menneskesinnet! Hold ut kjære dere og takk. Det er så mye å takke for! Takk Knut, for og begynne med deg! Takk alle som har ytret seg på platformen her med berikende innsiktsfulle innlegg/kommentarer.
  «Alle krigshissere og propagandister er aldri i krigen!»
  «Hvis en del av dere ber om blodsutgytelse, er dere fengslet…
  Hver og en av oss må spørre, hva er det i meg som ser på deg som en fiende?»
  -Ihsan Abbas

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Israels president: Alle på Gaza er ansvarlige for angrepet på Israel.

Selv barna?

Forrige innlegg

Palestina/«Israel»-konfliktens historie

Det startet med voldsom overtagelse av land og eiendommer

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.