POSTED IN Russland, Sverige

Litt om Sveriges NATO-provoserte holdning til Russland:

Hvis man ikke kjenner fortiden, forstår man ikke nåtiden

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hvis man ikke kjenner fortiden, forstår man ikke nåtiden og egner seg ikke til å forme fremtiden

Simone Weil, fransk forfatter og filosof, 1909 – 1943

Av Terje Sørensen

Den Svenske Riksdagen kan ikke utelukke russisk angrep, fremgår det av ulike nyheter, som jeg – i enkel stikkordsform – omtaler litt nærmere:

* Landets forsvarskomité planlegger angivelig å advare om truslene fra Moskva.

* Et russisk angrep på Sverige kan ikke helt utelukkes, meddelte den svenske allmennkringkasteren SVT søndag, med henvisning til en rapport utarbeidet av landets parlamentariske forsvarskomité.

* Russland har også senket terskelen for bruk av militærmakt ytterligere og viser en høy politisk og militær risikovilje, heter det i dokumentet.

* Russlands evne til å gjennomføre operasjoner med luftstyrker, marinestyrker, langtrekkende våpen eller atomvåpen mot Sverige er fortsatt intakt.

* I fjor gikk Sverige bort fra sin langvarige alliansefrihet og søkte om å bli med i NATO, med henvisning til Russlands pågående militæroperasjon i Ukraina.

* Søknadsprosessen har siden stoppet opp ettersom Ungarn og Tyrkia så langt har nektet å godkjenne Sveriges søknad.

* Sverige kunngjorde planer om å drastisk øke sitt forsvarsbudsjett tidligere i år og holdt i april til mai sin største militærøvelse på over 25 tiår.

* Stockholm har forsynt Kiev med tunge våpen, og lovet å levere sine tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner og Archer-mobile artillerikanoner.

* Russland har gjentatte ganger sagt at militærhjelp til Ukraina gjør vestlige land de facto direkte parter i konflikten Moskva understreket også at den fortsatte utvidelsen av NATO ville føre til ytterligere eskalering og lovet å vedta «motforanstaltninger».

Så langt mitt korte nyhetssammendrag. Her følger min beskjedne vurdering:

1) Noen særlig trussel mot Sverige synes jeg ikke Russland/Sovjetunionen har utvist opp gjennom historien. Her er en oversikt jeg har samlet om noen av de viktigste historiske angrepene/konfrontasjonene mellom Russland/ Sovjetunionen og Sverige. Det er viktig å merke seg at landene har hatt et langvarig forhold som har variert mellom perioder med fredelig sameksistens og perioder med konflikt. Listen er ikke uttømmende; det har vært mange mindre konfrontasjoner, grensehendelser og spenninger mellom Sverige og Russland opp gjennom historien.

2) Den russisk-svenske krig (1554-1557 – det er 466 år siden): Konflikten brøt ut da Russland, under ledelse av Ivan den grusomme, invaderte og erobret flere svenske festninger langs grensen. Krigen endte med en fredsavtale som bekreftet status quo og etablerte fredelige forbindelser mellom de to landene.

3) Den store nordiske krig (1700-1721 – det er 302 år siden): Sverige var involvert i en langvarig konflikt med en allianse ledet av Russland. Krigen involverte flere slag og kamper, inkludert beleiringen av svenske festninger som Narva og Poltava. Krigen endte med Nystad-traktaten, der Sverige mistet betydelige territorier til Russland.

4) Krimkrigen (1853-1856 – det er 167 år siden): Sverige deltok på alliert side sammen med Storbritannia og Frankrike i kampen mot Russland. Svenske styrker deltok i kamphandlinger, spesielt i beleiringen av Bomarsund, en russisk festning på Åland. Krigen endte med Paristraktaten og brakte en periode med økt spenning mellom Sverige og Russland.

5) Spionasje og etterretningsoperasjoner: Under den kalde krigen var Sverige og Sovjetunionen involvert i omfattende etterretningsvirksomhet mot hverandre. Det ble avdekket flere tilfeller av spionasje og kontraspionasjeaktiviteter, deriblant spionasjeaktiviteter fra begge sider langs grensen.

6) Mer om kriger og konflikter mellom de to landene finner du på Wikipedia; List of wars between Russia and Sweden – hvorav den siste episoden kalles ‘Finskekrigen’, som var en del av Napoleons-krigene, og som ble avsluttet i 1809 – det er 214 år siden.

Så noen nylig(e) konfrontasjon(er) og/eller krig(er) landene imellom har det ikke vært, og Den Svenske Riksdagens forsvarskomités utspill synes for meg overdrevent.

Les gjerne Simone Weils ovennevnte ettertanke én gang til!


Terje Sørensen, pensjonert advokat
Bosatt i snart 12 år i Sverige, et land hvori jeg stortrives, hvis befolkning har mottatt meg med stor vennlighet, og som jeg ønsker fortsatt fred, frihet og alt godt!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Olav Sæther
  20 juni 2023 10:33

  Sverige og Finland burde beholdt fatningen og ikke forhastet seg med å bli Nato-land. De må da se at Norge er fullstendig dominert av USA, det kan da ikke være noe å stå etter.

  Svar
  • Dersom svenskene er redde for at Russland skal invadere dem er de mer stupide og hjernevaskede enn jeg har gått ut fra.
   Russland har mer en nok med å forsvare seg mot den nazionistiske fasciststaten Jewkraina.
   Ruslland har en katastrofal demokratisk utvikling, der befolkningen går tilbake med en million russere i året. Hvor skulle de ta soldatene fra for å invadere land i Vest-europa? Enmiliterblokk som har militerbudsjett det mangedoblede av Russland.
   Den eneste måten det er en teoretisk mulighet for at Sverige blir angrepet av Russland, er at Russland blir tvunget til å atombombe NATO-baser i landet dersom NATO angriper Russland direkte.

   Svar
 • Sverige bør vel bruke sitt forsvar til å bekjempe krigene/skytingen i eget land først; dette er nok en større trussel for de svenske innbyggernes frihet.

  Men Nato/Stoltenberg arbeider fortsatt i kulissene. Først ved å bombe Libya og åpne porten til Middelhavet/Europa. Så ved skape skremsler om russisk trussel.
  Den mannen har fått til mye. – Faanskap.

  Svar
 • Northern Light.
  20 juni 2023 16:19

  Rettsfilosof Eva Vlaardingerbroek: Eliten har ødelagt Europa – men folk er for feige til å gjøre noe.

  Av Swebbtv.
  På bare et halvt århundre har en liten elite av mektige mennesker lykkes i å ødelegge Europa med sin politikk. Det hevder den verdenskjente nederlandske rettsfilosofen Eva Vlaardingerbroek i et nytt Twitter-innlegg.

  Den nederlandske rettsfilosofen Eva Vlaardingerbroek er tilbake med ny kritikk av den politiske og globalistiske makten, hvis klimaideer hun vanligvis kritiserer og sammenligner med kommunisme.

  Samtidig har Eva Vlaardingerbroek denne dagen publisert en svært opprørende video, som har gått viralt i sosiale medier og som viser hvordan en mann brutalt overfaller en kvinne og en liten jente. Klippet skal være fra Frankrike.

  «På mindre enn et halvt århundre har våre eliter bevisst ødelagt vårt kontinent til det ugjenkjennelige», skriver akademikeren på Twitter.

  Ifølge Eva Vlaardinger våger folk flest ikke å gjøre noe med maktelitens politikk, fordi de er mer redde for å bli stemplet som «rasistiske enn de er villige til å beskytte sine egne barn og sitt land».

  Lignende toner kommer fra Sverige, som i dag er et land preget av vold og grov gjengkriminalitet. Rundt 95 prosent av gjengkriminelle i Stockholm har innvandrerbakgrunn. 100 prosent av gjenglederne er innvandrere, viser en anmeldelse i Expressen 2020.

  Svenskene har vært mer fokusert på signalisere godhet enn på å gjøre det som virkelig er bra for nasjonen og fremtidige generasjoner, har Jan Tullberg, lektor i bedriftsøkonomi, tidligere forklart i Swebbtv Vetenskap.

  Sverige har vært en feig nasjon ganske lenge nå, sier Jan Tullberg. De som var litt tøffere har forsvunnet, de som kunne argumentere for de rette tingene. Men nå har vi bare mange emosjonelle mennesker.

  Fra Swebbtv, publisert 20 juni 2023.
  Oversatt fra svensk. Linker, link til twitter video med opprørende innhold i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Rättsfilosofen: Makteliten har förstört Europa – men folk är för fega för att göra nånting.

  Kommentar:
  Innvandringspolitikken med å prioritere ikke-integrerbar innvandring først og fremst fra MENA-land, er en villet globalistisk politikk og ikke en feiltakelse. Hadde det vært en feiltakelse, hadde den blitt stoppet for minst 30 år siden. De fleste innvandrere fra MENA-land går rett inn i parallell-samfunn og den passive økonomien, og altfor få til den produktive delen av økonomien. Det fortsetter selv om plandemien har gjeldstynget vestlige land, og mange fra de etnisk opprinnelige vert-befolkningene er arbeidsløse.

  Fødselsveksten i vertbefolkningene i alle vestlige land er også negativ, noe som gjør alt verre, for det er vert-befolkningen som står for skattegrunnlaget, og innvandringen fra MENA-land øker bare utgiftene i den passive delen av økonomien, da selv ikke tredje generasjon kan integreres.

  Den globale storkapitalen agenda er blant annet utmatte vestlige lands økonomier og forgjelde dem til gjelden er ubetalbar, ta landenes ressurser som betaling, og restrukturere økonomiene. Soros, som har organisert mye av innvandringen til Europa, ivret i et foredrag i World Economic Forum i Davos noen år tilbake, for at europeiske land tar opp hundrevis av milliarder Euro i lån, for å finansiere innvandringen fra Afrika. Storkapitalen kjører flere parallelle løp for at gjeldsberget skal bli ubetalbart for Vesten, som plandemier og grønt skifte. Ikke-integrerbar masseinnvandring fra MENA-land er en av dem.

  Svar
 • Det er ganske enkelt frykt som får Sverige og Finland til å søke NATO-medlemskap.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dr. Lars Bern:

Klimahysteriet er basert på helt falske antakelser – det handler ikke om vitenskap

Forrige innlegg

Jeffrey Sachs:

Milliardærer er helt enig i en sak: Ikke skattlegg oss!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.