POSTED IN Krig-fred, NATO, Ukraina

Legger opp til ny storkrig i Europa:

Jens Stoltenberg vil ha Ukraina inn i Nato.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Jens Stoltenberg må ha fått med seg at en avgjørende grunn for de russiske innmarsjen i Ukraina var planene om et et ukrainske Nato-medlemskap. Når han nå fornyer denne invitasjonen er det er dødskyss for Ukraina. Nato kan ikke ta opp nye medlemmer som er i krig, men bare å nevne dette er å annonsere at krigen vil fortsette helt til disse planene oppgies.

Lite fredsprat i Stoltenberg. Fortsatt krig er altså løsningen. (Foto: Lexica)

I praksis sier han dermed at krigen bare kan avgjøres på slagmarken og med Ukraina som vinner. Det vil ikke skje, men politisk å nevne Nato-medlemskap i dagens situasjon er dette å umuliggjøre en fredsløsning. Slik fyrer han bare oppunder mer krig og lidelse i stedet for å arbeide for våpenhvile og fredsforhandlinger.

Ukraina vil aldri medlem i Nato og denne typen retorikk og ønsketenkning forsterker bare motsetningene i Europa og øker sjanser for en storkrig på våre lille kontinent.

Knut Lindtner
Redaktør

I Kiev sier NATOs generalsekretær at Ukrainas «rette plass» er innenfor alliansen.

Jens Stoltenberg gjennomførte sin første visitt til Ukraina etter at Russland invaderte.

Av Dave DeCamp

På torsdag besøkte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg for første gang Ukraina etter at Russland gjennomførte sin invasjon i fjor. Han erklærte at Kievs «rettmessige plass» vil være som medlem av denne vestlige militære alliansen.

«Ukrainas rettmessige plass er i den euro-atlantiske familien. Ukrainas rettmessige plass er i NATO. Og over tid vil vi gi all vår støtte og hjelp for å gjøre dette mulig», sa Stoltenberg på en pressekonferanse sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

William Burns advarte mot Nato-medlemskap, men ble ikke hørt.

Ukraina ble først lovet NATO-medlemskap i 2008, til tross for advarsel fra den daværende USA-ambassadøren i Russland, William Burns. 

Han er nå direktør i CIA, og mener at Moskva ser på ukrainsk NATO-medlemskap som «å bryte alle røde linjer».

NATO har i betydelig grad trappet opp sin hjelp til Ukraina etter 2014, da de støttet det USA-støttede kuppet i Kiev som avsatte Viktor Janukovitsj.

«I løpet av årene har NATO-allierte sørget for opptrening av titusener av ukrainske soldater», sa Stoltenberg i Kiev.

Etter Russlands invasjon av Ukraina har Stoltenberg gjentatte ganger  antydet at Ukraina eventuelt bør bli medlem. Men Kiev har aldri fått noe tidsperspektiv.

Noen NATO-medlemmer vil gjerne komme  med klare uttalelser om at Ukraina kan være et potensielt medlem på NATO-toppmøtet i Litauens hovedstad Vilnius nå i juli. 

Men det er rapportert at USA går mot en slik plan.

Zelensky er blitt invitert til toppmøtet i Vilnius, og Stoltenberg sier at han forventer diskusjoner rundt en enda sterkere NATO-støtte til Kiev. 

«Jeg regner med at president Zelensky vil ta opp saken om medlemskap, om sikkerhetsgarantier. Og dette vil stå høyt oppe på agendaen for møtet», sier han. Uansett hva som skjer på toppmøtet så har NATO langsiktige planer for Kiev på en eller annen måte.

Stoltenberg sier han har diskutert et «flerårig støtte-initiativ» med Zelensky for å gjøre Ukrainas væpnede styrker mer samordnet med NATO.

«Det er bevis på NATOs langsiktige forpliktelser til Ukraina. NATO står sammen med dere i dag, i morgen, og så lang tid det måtte ta», sa Stoltenberg.

NATOs sjefs besøk til Ukraina kommer i en tid da det ikke synes å være noen ende på krigen. 

Pentagon dokumenterer at de påståtte lekkasjene fra Air National sin Guardman Jack Texeira avslører at USA ikke tror på noen fredssamtaler i år, og at Ukraina ikke vil være i stand til å gjenvinne noen særlige områder i sin planlagte motoffensiv. Stoltenberg innrømmer at han ikke vet hvor lenge krigen vil vare. «Vi vet ikke hvordan denne krigen vil ende. Men vi vet at russisk aggresjon er en giftig innretning som må bli stoppet»,sa han.

NATOs planer for Ukraina vil bare forlenge krigen. Alliansen støtte til landet var en av Moskvas viktigste motiver til invasjonen. Før de gikk til angrep på Ukraina prøvde Russland å få garantier fra USA om at Kiev aldri skulle bli NATO-medlem.

Men Biden-administrasjonen nektet å engasjere seg i saken. Kremls talsmann Dmitry Peskov bekreftet på torsdag at det er et av Moskvas viktigste mål med krigen – å hindre at Ukraina blir NATO-medlem.

«Naturligvis. Fordi dette ellers vil utgjøre en alvorlig og betydningsfull trussel mot vårt lands sikkerhet», sa han.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Glib Albovsky

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • NATO er ei LØGN.
  Eit krigsforbund, eit instrument for USA sin jødiske styrande elite.
  NATO er ein bløff som forsvarer ingen.

  Svar
 • «så lang tid det måtte ta» er Jens’ mantra, så mange liv og materielle verdier det måtte koste. Søte, lille Zelensky og Jens-den-sinte-Festus kan selv dra til fronten, med gevær, men uten ammunisjon, dårlig mat og våte sokker,
  pipen ville få en annen lyd i det lille tidsrommet inntil begge blir plaffet ned.

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  23 april 2023 10:44

  Jens Stoltenberg mener NATO sine løfter om ikke å utvide østover er ugyldige fordi de ikke var skriftlige. Han lukker øynene for skriftlige referater, notater og korrespondanse som nå er offentliggjort på Washington universitet. Han sier også i praksis at avtalen som gjorde slutt på Cuba-krisen som også bare var muntlig, ikke lenger har gyldighet. Og selvfølgelig: Han sier at muntlige avtaler signert med et håndtrykk ikke gjelder, i strid med gjeldende rett.

  Han sier også at Russland angriper Ukraina er uprovosert, mens USAs reaksjon mot Sovjetunionen under Cuba krisen var berettiget fordi russerne provoserte. Og han mener det er ugreit at russerne utplasserer atomvåpen utenfor USAs stuedør, mens det er greit når USA utplasserer atomvåpen utenfor Russland sin stuedør.

  Han vedgår heller ikke at USA sto bak kuppet i Kiev i 2014, eller at kuppet ikke var representativt for hele folket i Ukraina, eller at USA bidro til å ruste opp Ukraina til NATO standard frem til krigen startet i 2022 etter at Ukraina dramatisk økte beskytningen mot de russiske separatistene og nærmest fremtvang en reaksjon.

  Og han sier selvfølgelig ikke at krigen i Ukraina er en varm krig mellom Russland og USA på bakken i Ukraina der NATO og USA er tungt inne. Denne krigen mellom Russland og USA er det norske politikere, med forventet støtte av Rødt, nå fyrer opp under.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  23 april 2023 18:46

  Me må berre gratulera Nato. No har krigsorganisasjonen fått med seg Raudt på laget i den langsiktige krigen mot Russland.

  Landsmøte-vedtaket i Raudt spelar inga rolle for norske våpenmilliardar til Kiev. Men vedtaket fortel mykje om kor Raudt er på veg.

  I praktisk politikk er partiet no eit støtteparti for Nato. Då må kanskje partiet òg rydda opp i prinsipp-programmet, der det står mykje fornuftig om kva slags organiasjon Nato er.

  Når Zelensky og Kiev fortener våpenhjelp, må det same gjelda for Assad og Syria? Sak for neste landsmøte? Assad på storskjerm i stortinget asap!

  Svar
  • Det er et resultat av fi**estimen inn i politikken. Det som skulle gjøre politikken så mye mykere og mer «human», har vist seg å være en gigantisk illusjon.
   Femannistene har vist seg å være de aller største krigshisserne, og jeg frykter det er nettopp de femannistiske element som tar oss inn i atomkrigens helvete – som vil føre til utslettelse av det meste av livet på vår klode.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Krigens i formål: USAs kontroll over Europa

USA venter nå på Rødt
— støtten som mangler

Forrige innlegg

Ris, basismat for 3,5 milliarder mennesker hver dag

Globalister vil dramatisk redusere produksjonen av ris

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.