POSTED IN Krig-fred

Kunnskap vi ikke skal glemme – del 3

Ukraina og dets nazismepåvirkning i samfunnet

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Dette er del 3 av en lang artikkel som derimot.no har valgt å dele opp. Den første delen ble publisert i for 2 dager siden, på torsdag 12. mai, og den heter «Ukraina-krigen, landets nazisme-problem». Den andre delen kom igår, fredag den 13, mai og den heter «Ukraina og landets nazisme-problem»

Redaksjonen, derimot.no

Pressen har snakket om Ukrainas nazi-problem tidligere!

Av TH. Olsen

Ukrainas nazi-problem har blitt omtalt omfattende i årevis av en stort antall forskjellige medier, inkludert en god del hovedstrømsmedier:

Eksempler er Al Jazeera, Newsweek som her omtaler krigsforbrytelser begått av Aidar-bataljonen, norske ABCnyhetene og Minerva for å nevne noe. The Guardian har også gjort her hvor de var i Mariupol og snakket med et Azov-medlemmet Dmitry:
“I have nothing against Russian nationalists, or a great Russia,” said Dmitry, as we sped through the dark Mariupol night in a pickup truck, a machine gunner positioned in the back. “But Putin’s not even a Russian. Putin’s a Jew.”
Andre som har skrevet om temaet er Harper’s Magazine, Salon, Radio Free Europa, The Nation, The Grayzone, Mintpress, Reuters og Business Insider har som allerede nevnt skrevet om oligarken Ihor Kolomoyskyis nærmest private hær Dnipro Bataljonen.

Nazisme-problemet i det offentlige Ukraina etter 2014

Etter 2014-kuppet ble favoritten til USAs utenriksdepartement Arseniy Yatsenyuk satt inn som statsminister i post-Maidan-regjeringen. Pga. endeløse korrupsjonsskandaler varte han bare i to år. Presidenten post-Maidan, Petro Poroshenko varte i 5 år, men også han med store korrupsjonsskandaler ; i forbindelse med Panama Papers i 2016 og Paradise Papers i 2017.

Statsminister Yatsenuk belønnet Svobodas sentrale rolle i 2014-kuppet med 3 minister-poster i den nye regjeringen. I tillegg fikk personer fra Svoboda guvernør-posten i tre av Ukrainas 25 provinser. Andriy Parubiy ble leder for det Nasjonale sikkerhetsrådet, og senere Parlamentspresident (chairman/speaker i parlamentet) som han var i fem år. Svoboda-ministrene var Olexander Sych som ble visestatsminister og Ihor Tenyukh som ble forsvarsminister. Sistnevnte varte dog bare en måned i sin stilling. I tillegg ble Ihor Shvaika landbruksminister, men han har vært tidvis fengslet siden 2015 mistenkt etter et voldelig sammenstøt utenfor parlamentet hvor en tjenesteperson fra Nasjonalgarden døde etter en håndgranat-eksplosjon. Andre oppnevnelser var Oleg Makhnitski fra Svoboda som ble riksadvokat, Serhiy Kvit fra Høyre Sektor (undergruppen Tridenten) som ble utdanningsminister, Andriy Mokhnyk som var viseformann i Svoboda som ble miljøminister og Tetyana Chornovol med bakgrunn i den militante høyreekstreme gruppen UNA-UNSO som fikk lederrollen for regjeringens anti-korrupsjonsarbeid.

Allerede omtalte Andrej Biletsky fikk en fremtredende rolle i parlamentet, og ble etter hvert sjef for Nasjonalgarden. Andriy Parubiy ble parlamentsleder fra 2016-2019. Vadym Trojan fra Azov Bataljonen ble politisjef i Kiev, og fra 2106 nasjonal politisjef (antakeligvis ekvivalenten til politidirektør i Norge).  Arsen Avakov fra partiet Peoples Front (dannet i 2014) var innenriksminister fra 2014-2021. Både han og partiet har som jeg har vist tette bånd til nasjonalistiske og nazistiske grupperinger, da spesielt Azov Bataljonen. Det er mye som tyder på at han rett og slett er Azovs toppolitiske beskytter (patron). Høyre Sektor-leder Dmitro Yarosh ble i april 2015 innsatt som rådgiver for Ukrainas militære styrker.

Den 01. mars 2022, etter at Russland invaderte Ukraina, byttet Zelenskyj ut lederen for Odessa regionale administrasjon med Maksym Marchenko. Marchenko er en tidligere kommandant for den allerede omtalte høyre-ekstreme og nazi-infiserte Aidar Bataljonen som har blitt beskyldt for en rekke krigsforbrytelser hovedsakelig mot den russisk-talende befolkningen i Donbass-regionen.

Monumenter og gatenavn

Ukraina er det en stor mengde minnes-monumenter og statuer av nazi-kollaboratører. Etter 2014-kuppet har det blitt reist en mengde slike, og gater har også fått navn etter nazister eller kollaboratører. For eks. i Lviv i Vest-Ukraina heter en av hovedgatene i byen Bandera Street, oppkalt etter Stepan Bandera. I Kiev fikk i 2016 en av hovedgatene endret navn til Bandera Avenue. Når det gjelder monumenter skriver det jødiske nettstedet Forward, som kartlegger dette over hele verden følgende om Ukraina «Beginning in 2014, when the Maidan uprising brought a new government to Ukraine, the country has been erecting monuments to Nazi collaborators and Holocaust perpetrators at an astounding pace — there’s been a new plaque or street renaming nearly every week. Because of this, the Ukraine section represents an extremely partial listing of the several hundred monuments, statues, and streets named after Nazi collaborators in Ukraine».Det er altså så stort omfang av dette i Ukraina at Forward ikke har anledning til å ta med alt i sin artikkel.

Bandera-monument i byen Ternopil i Galicia i Vest-Ukraina

Nazi-problemet i det offentlige rom

De forskjellige nazistiske eller “nazist-infiserte” organisasjonene har en svært høy rate på å markere seg i det offentlig rom, for eks. med marsjer og arrangementer. Blant annet er dette tilfelle med feiringen av Stepan Banderas fødselsdag 01. januar:


Den 01. desember 2021, i forbindelse med feiringen av 30-årsjubileet til Ukrainas uavhengighet i 1991, ble Dmytro Kotsyubalyo tildelt utmerkelsen «Helt av Ukraina av president Zelenskyj. Kotsjubaljo er en av lederne i Høyre Sektor og i tillegg leder for en milits som kriger mot separatistene i Donbass-regionen.

Dmytro Kostyubayjo blir tildelt «Helt av Ukraina», desember 2021.


Azov-bevegelsen har de facto kontroll over den viktige byen Mariupol, også etter at Volodomir Zelenskyy ble president. Mariupol fremtrer som en hovedbase for Azovs virksomhet og de har både stor politisk kontroll men også «kontroll i gatene». The Grayzone skriver blant annet dette i sin lange og grundige gjennomgang av nazi-problemet i Ukraina:

«When Zelensky took office in May 2019, the Azov Battalion maintained de facto control of the strategic southeastern port city of Mariupol and its surrounding villages.»

Open Democrazy skriver også om dette og om hvordan Azov holder kontroll med vold:
“Azov has certainly established political control of the streets in Mariupol. To maintain this control, they have to react violently, even if not officially, to any public event which diverges sufficiently from their political agenda.”

Det er trolig derfor hendelser som her omtales av Open Democracy utrolig nok kan finne sted:

«A soldier from Azov, who killed a man in the street after a political argument earlier this year, was released by the local court with a fine.»

I Kiev er den ny-nazistiske C14 ledet av Yevhen Karas aktive i det offentlige rom, også med volds-aktivisme. Reuters har blant annet omtalt det utrolige i at det er etablert en slags avtale mellom Kiev-myndighetene og C14 om at sistnevnte kan drive borgervern og gatepatruljer. Karas har også innrømmet åpent at de samarbeider med det ukrainske sikkerhetsapparatet.

C14 har også i samarbeid med Kiev-myndighetene fått være med på «rydding» av sigøyner-leire. Mange har omtalt dette grundig, blant annet The Grayzone. Disse mildt sagt kontroversielle aksjonene har skapt en del oppstyr og ble også omtalt hos Amnesty International. Men ifølge Kiev-politiet foregikk dette uten kontroverser, før de etter at det kom ut en video som viste bruk av steinkasting og pepperspray måtte opprette etterforskning. Det har også naturligvis kommet kritikk mot dette internt i Ukraina.

C14 har også fått offisiell rolle til en tilstelning arrangert av America House Kiyv som er en USA-styrt og -finansiert organisasjon. De arrangerte en tilstelning hvor C14-medlemmet Sergiyh Bondar var blant talerne.

Det er også andre høyre-ekstreme skikkelser i posisjoner i Ukraina. Kataryna Kruk, som samarbeidet med Svoboda under kuppet i 2014, og har forsvart dem mot kritikk i etterkant, og har tilknytning til Azovbataljonen ble Facebook-leder i Ukraina.

I november 2019, bare noen dager etter at president Zelenskyy hadde hatt møte med blant annet C14-leder Karas opptrådte Oleksiy Honcharuk, den gang statsminister i Zelenskyjs regjering på scenen på en ny-nazist-konsert arrangert av C14-medlem Andriy Medvedko (sistnevnte for øvrig med en mord-anklage hengende over seg).

Ukrainas nazi-problem – fake news?

Det kan ikke herske tvil om at Ukraina har et stort nazi-problem. Hvor stort det er kan vi alltids krangle om, men etter min oppfatning er det heller ingen tvil om at Ukraina uten konkurranse er verdensledende med sitt nazi-problem – til tross for at det ukrainske folk i sin majoritet som nevnt ikke kan beskyldes for å være nazister. Derfor er det også forbløffende å se hvordan hele dette nazi-fenomenet i Ukraina blir «tryllet bort» i dagens presse, til tross for som vist at den samme pressen har skrevet om dette i årene før den russiske invasjonen. Her kaller msn.com dette rett og slett en fiksjon:

VG, som de siste to-tre årene fremstår mer og mer som en ren propaganda-avis kaller faktisk nazisme-problemet for oppdiktet. Et av de vanligste og forbløffende nok virkningsfulle «argumentene» er kort og godt som VG gjorde 03. mars i år å stadfeste at president Zelenskyy er jøde. Dette er jo riktig, presidenten er jøde. Men det er også riktig at Ukraina har et stort nazi-problem. Det er neppe slik at det er mange (noen?) som mener at president Zelenskyy selv er nazist, eller nazist-sympatisør rent personlig, slik det samme gjelder for majoriteten av befolkningen.

Men årsaken til dette paradokset (nazi-problem og jødisk president) er trolig heller at nazisme-elementene faktisk har betydelig innflytelse og at Zelenskyy rett og slett er nødt til å både omgås disse elementene og til dels la seg diktere av disse.


Dette var den tredje og siste delen av den lange artikkelen om Ukraina’s nazisme-problem.

Her er link til del 1 av artikkelserien: https://derimot.no/kunnskap-vi-ikke-skal-glemme-ukraina-krigen-landets-nazisme-problem/

Her er link til del 2 av artikkelserien: https://derimot.no/kunnskap-vi-ikke-skal-glemme-del-2-ukraina-og-landets-nazisme-problem/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  14 mai 2022 11:35

  Les RT og sjå kva norske aviser garantert aldri vil fortelja om: Folk som legg ned blomar på monument for Den raude armeen sin siger over nazi-Tyskland vert straffeforfylgde i baltiske land. Historia skal endrast, monument skal fjernast. Hjå våre gode Nato-allierte.

  Svenske styresmakter kuppar Sverige inn i Nato utan val og folkerøysting. Sverige får dermed eit delikat atomvåpenproblem. Nato har sin fyrstebrukstrategi for atomvåpen. Sverige har røysta for FN-forbodet mot atomvåpen.

  Svar
 • «propaganda og rene løgner hentet direkte fra Kremlin og Moskva? »

  Hadde norsk media opptrådt sannferdig og ikke kommet med «propaganda og rene løgner» om den politiske situasjonen , både i Norge og w.w., så hadde det antagelig ikke vært så stort behov for en motstemme.
  Uten derimot og liknende frie stemmer hadde mange i større grad trodd på propagandaen vi får servert i vår, unisone, media.

  DET er det skumle og triste.
  Menneskeheten er nemlig blitt påført mye lidelse og død fordi vi fikk for lite og for lite mangesidig informasjon. En viktig del av medias oppgave bør være å sørge for å eliminere feilinformasjon før de/det eliminerer oss – direkte eller indirekte. Det er et kollektivt ansvar å stoppe en presse som ikke gjør denne viktige oppgaven.

  F.eks. Stoltenberg, som som regel (alltid) får komme med uimotsagte løgner :
  ‘ På den årlige sikkerhetskonferansen i München på fredag, gjentok Stoltenberg det sedvanlige oppramsingen av store løgner om Russland — der han helt feilaktig anklaget Russlands lederskap for Trump-regimets uttrekning fra INF-avtalen.
  Det hele dreier seg om å ‘ta av silkehanskene;’ de krigskåte gruppene i USA ønsker ingen begrensinger i utviklingen av våpen, de ønsker kjernefysiske kort- og mellomdistanseraketter utplassert nær grensene mot Russland, Kina og Iran — et enormt farlig våpenkappløp framover, som (naturligvis) øker risikoen for kjernefysisk krig.
  Etter Sovjetunionens kollaps, har USA gjentatte ganger brutt bestemmelsene i INF-avtalen, ved å fortsette med forbudte tester, i tillegg til å øke produksjonen og bruken av ubemannede offensive droner, som faller inn under INFs definisjon av mellomdistanse bakkebaserte krysserraketter. ‘
  https://midtifleisen.wordpress.com/2019/02/20/natos-stoltenberg-en-pr-talsmann-for-usas-imperium/

  Svar
 • Dersom man mener at Derimot kun sprer myter og løgn om Ukraina har man faktisk ikke forstått meget ! – Og det er faktisk ganske så uintelligent å tro at all Russisk bekymring er kun tull og vas, selv om ikke all informasjon fra den kanten ikke alltid er like pålitelig !
  MEN !
  «Vi begår en taktisk og alvorlig feil dersom vi ikke forstår at konflikten mellom Russland og Ukraina handler om så mye mer enn Nazister og uhyrligheter begått i Donbass regionen !»

  «Det pågående Amerikansk biovåpenprogrammet i Ukraina var 1 av de 3 hovedgrunnene som førte til lanseringen av Operasjon Z,» hevder Pepe Escobar.
  (Pepe Escobar er en brasiliansk journalist og geopolitisk analytiker)

  På et nylig møte i FNs sikkerhetsråd spurte den Russiske delegasjonen hvorfor USA ikke svarer på påstandene om at de er ansvarlige for biovåpenlaboratorier i Ukraina som vil bruke luft og vann som spredende vektorer ? ! (Russlands FN-ambassadør Vasily Nebenzya.)
  USA har ennå ikke svart !

  «Vi» vet at Ukrainske myndigheter er involvert i militære Bioteknologiske aktiviteter sammen med Pentagon og Amerikanske farmasøytiske selskaper. – (Vi kjenner dem alle)
  «Vi» vet også , .. det er faktisk bevist at «Ukrainske spesialister» under oppsyn av Amerikanske kolleger, har regelmessig utført innsamling av vannprøver fra elver som renner gjennom Ukraina der målet var å undersøke tilstedeværelsen av spesifikke farlige patogener i disse – inkludert kolera, tyfus, hepatitt A og E, osv !
  Disse farlige patogenene ble samlet inn av Amerikansk forskningspersonell men hvorfor ?
  Grunnen er vel ganske så åpenbar! De ønsker å evaluere hvordan disse patogenene sprer seg gjennom vann og å trekke konklusjoner om hvilken skade de har evnen til å uføre !

  Ja det har blitt begått skjulte aktiviteter i Ukraina, ulovlig etter internasjonale lover.
  Det er utvilsomt gjennomført felt- og kliniske forsøk for å skaffe tvilsomt biomateriale ! – For bruk til hva da ??? –
  Dette kan vi bare undres over men sannheten er at hvis man tukler for mye med naturen kan vi skape skrekkscenarioer som vil få enhver krig til å blekne !
  Dette må vi for all del unngå , … hvis vi respekterer naturen respekter den oss og patogener dukker ikke opp på «dørstokken» vår sånn uten videre , – Forstå Det !

  Det er vel ingen tvil om at resultatene av disse vitenskapelige eksperimentene utført i samarbeid mellom USA og Ukraina kan benyttes til å skape en Biologisk katastrofe, … ikke bare i Russland da disse kan spre seg gjennom vann både i denne regionen, andre deler av Europa & resten av verden !

  «Vi» vet også at U.S. spesialister har testet nye «medisiner» i Ukrainas Biolaboratorier – Dette for å unngå internasjonale sikkerhetsstandarder, redusere kostnadene vedrørende disse forskningsprogrammene og å oppnå betydelige konkurransefortrinn, i den grad man kan kalle dette en konkurranse da ! hmm..

  Ukraina har praktisk talt vært testpass for tvilsomme geskjefter helt utenfor kontroll av det såkalte internasjonale samfunnet i lang tid nå. Det er det faktisk ingen tvil om, men er det bare Russland som har forstått det ?, – og kunne denne konflikten vært unngått dersom vi har vært mer årvåkne her i vesten ? Jeg tror nok det !

  Denne konflikten handler faktisk om så mye mer enn om påstanden om Russisk dominans i dette konflikt området ! –

  Det som jeg formidler i dette innlegget er faktisk langt fra Russisk propaganda men et problem vi alle må ta mer seriøst, – hvis vi i det hele tatt har forstått noget av denne falske pandemien vi allerde har gjennomlevd de 2 siste årene da ? !

  Det er en fare for at den neste pandemien ikke vil være like falsk og tar jeg ikke het feil vet jeg nok hvem som vil være ansvarlig !!!

  God Søndag !

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Amerikansk toppmøte.

En pinlig nedtur for USA?

Forrige innlegg

Et gedigent paradoks:

Kan Tyskland bli tvunget å åpne North Stream 2 som følge av ukrainsk gasskutt?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.