POSTED IN Latin-Amerika

Amerikansk toppmøte.

En pinlig nedtur for USA?

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Imperier vokser, forvitrer og dør.

Av Jan Herdal

Det amerikanske toppmøtet som skal arrangeres i Los Angeles i juni, skal etter planen gi Joe Biden en stjerne i boka og markere USAs fortsatte lederskap over sin tidligere bakgård. I stedet kan det blotte USAs manglende evne til å fremme sin agenda i området, skriver New York Times.

En del statsoverhoder truer med ikke en gang å delta. Det omfatter presidentene i Mexico og Brasil: – Et toppmøte uten presidentene i Mexico og Brasil er nesten meningsløst. Det er en fiasko, sier Jorge Castañeda, tidligere meksikansk utenriksminister, ifølge avisa.

Allerede i mars opplyste USA at Cuba, Nicaragua og Venezuela ikke vil bli invitert. Mexicos president Andrés Manuel López Obrador har gjort det klart at i så fall dukker heller ikke han opp. Da blir det bare en regjeringsdelegasjon fra Mexico. Cuba har vært invitert til de to siste toppmøtene.

Seinere har presidentene i Bolivia og Honduras sagt det samme som Mexicos president. En gruppe stater i Karibia truer med å boikotte hele møtet hvis USA inviterer sin protegé Juan Guaidó i stedet for Venezuelas president Nicolás Maduro.

Brasils president Jair Bolsonaro anklages for å ha ført Brasil nærmere Russland, og for kanskje ikke å ville akseptere utfallet av valget i Brasil i oktober. Han har et kjølig forhold til Washington. Noen kilder sier at han neppe vil delta på toppmøtet, andre at han ikke har bestemt seg.

President of Mexico - Wikipedia
Andrés Manuel López Obrador

Arrangørene toner ned kaoset, sier at det er vanlig, og at 3 uker er et hav av tid til å ordne opp, men NYT mener truslene om boikott understreker USAs økende problemer med å fremme sine egne interesser overfor sine naboer.

Redaktør for Americas Quarterly, Brian Winter, tror at latinamerikanske regjeringer vil vise at USA ikke lenger dirigerer feltet. De vil ha et toppmøte av likeverdige, ikke et der USA bestemmer hvem som står på gjestelista.

Med litt fratrekk for spill for galleriet – Sør- og Latinamerika danser ikke lenger etter USAs pipe. Historiens skraphaug er full av imperier som har gått ut på dato, det ene etter det andre. Der hører også dagens USA hjemme. Forvitringen er i gang.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Först og fremst dreier Alt seg om et ökonomisk system og en modell som var skapt for å kollapse.
  Ökonomien er vekstbasert,dvs at ökonomien kan bare vokse om folk og näringsliv settes i gjeld,når lånet innvilges av banken er karusellen igang,låner du en million,da skal banken ha tilbake en million + renter,disse rentepengene må du eller f,eks ett firma lete etter i ett konkuransemarked med enten lönnet arbeid eller for firmaets del ved å selge en tjeneste.Du/firmaet skaper penger,reelle penger,så banken får de ekte pengene du/dere har skapt,uten selv å ha penger,bare retten til å trykke de.
  Om ikke det er slaveri,da vil jeg höre fra de som vet bedre.
  Dagens situasjon er den at dypstaten har bestemt at nå er vi ved veis ende,nå skal verden settes i brann.
  Så vi fikk klimakrise,flyktninge kriser,Corona og kriger,den ene etter den andre.
  Å destabilisere hele verden regnet dypstaten med at ville gå greit,först svekke alle land og riker med kriger og terror som klima og flyktninger,hele verden ble satt på hodet etter 9/11.
  Meningen var å sette Kina ut av spill med Corona,men Department of Justice DOJ hadde tatt kontroll på telecom og visste hva som kom og mottiltakene var på plass.Så det som var ment å sette Kina i brann,ble isteden verdens brann.
  Russland måtte også lammes,men igjen gikk djupstaten rett i fella.
  De 4 herrer Putin,Xi,Erdogan og Trump har spilt kortene sine godt,djupstaten blir slått tilbake overalt.
  Mediene melder at Russerne blir slått av tapre frihetskjemper,men hva synes dere om mediene og dekningen av krigen ?.
  Xi spiller sitt spill,han stenger ned og vesten får ikke varer,samtidig under dekke av korona rydder han opp i egne rekker.
  Erdogan sörger for at ingen krigsskip kommer seg opp mot Odessa for å bistå Zelenskys «frihetskjemper».Erdogan blokkerer Finland og Sveriges medlemsmuligheter i Nato.
  Trump ordner opp på hjemmebane,den som har fulgt med,den vet at valget i USA var en svindel,det dypstaten ikke forsto var at de som motsetter seg dypstatens tyrrani visste at valget var rigget og hadde satt inn sine ressurser for å dokumentere dette fra dag 1.
  Diise avslöringene blir dokumentert på theGateway Pundit eller Rumble.
  Pengene våre mister sin verdi pga hyperinflasjon,realökonomien blir tappet og går i en stri ström over til banker,börser eller til flotte tiltak for klima eller corona som politikerne sörger for,pengene må jo styres inn i projekter som ikke har med folks ve og vel å gjöre.
  J,dette er kortversjonen ,men alt kan sjekkes om det finnes vilje til å sjekke.
  Jeg tror det var iEARL GREY, YOUTUBE som hadde fått tilsendt ett dokument,som viste at hele Ukrainablöffen var planlagt allerede i 2019.,steg for steg viser han sine seere hvorda alt var planlagt.
  Putin sier at slike branner som herjet Sibir forrige år ikke kommer til å skje igjen,da er det vel slutt på å spraye områder med aluminiumoxid,det stoffet der gir ekplosive branner.Kanskje har Putin satt en stopper for disse flyene dom gjör så sola forsvinner ?.
  Hvem skal betale for alt dette som ondskapen har skapt.Det blir fremtidige generasjoner det om ikke alt nullstilles,ja forresten,nullstillingen er i god gang,snart må en trillebår med penger til for å betale et bröd.
  Jeg tror jeg satser på Putin,Xi,ERdogan og Trump,de tilbyr en annen lösning enn Schwabs WEF.
  Jeg liker rett og slett ikke Storting,EU,Nato og Fn,de er samme ulla,de liker ikke folk.

  Svar
  • «Meningen var å sette Kina ut av spill med Corona,men Department of Justice DOJ hadde tatt kontroll på telecom og visste hva som kom og mottiltakene var på plass.Så det som var ment å sette Kina i brann,ble isteden verdens brann.
   Russland måtte også lammes,men igjen gikk djupstaten rett i fella.»

   Ja, dette er nok mye sant.
   Det er kontroll over handel og valuta det hele dreier seg om.

   Svar
 • På et overordnet nivå (iflg president Macron i Frankrike) dreier dagens konflikt/krig mellom Øst og Vest seg om kampen mellom USA og Kina.
  Hva kan bli utgangen på denne store konflikt/krig? Det kan bli et ragnarok av en atomkrig som utsletter det meste av dagens verden. Eller det kan bli at enten USA eller Kina opplever sammenbrudd og opphører å være en dominerende verdensmakt (og uten at det blir atomkrig).
  Russland er feks meget viktig for Kina som råvareleverandør.
  USA har flagget ut mye av sin industri til Kina samtidig som USA tror at en av-industrialisert supermakt fremdeles kan være verdens enehersker. Hvem bryter sammen først? USA eller Kina?
  Dagens krig i Ukraina (som er starten på WW3?) vil foregå på en annen måte enn WW1 og WW2 pga den store mengden med atomvåpen som finnes i dag og pga dagens moderne teknologi og også ressursmangel.

  Svar
  • Enig, men jeg er nesten sikker på at vi er i ww3 allerede.
   Hvis ikke knappen blir fjernet fra dypstaten tror jeg de vil bruke den når de ikke har flere alternativer, de er tross alt hinsides gale den gjengen der. Vi andre «små» får håpe at noen har tenkt på dette også, og fjernet den muligheten for dem. Alle imperier forvitrer, slik også Babylon 3 som forsøkes å bygges i Europa vil, men det vil ta mange år, kanskje 10-år å «resette» forholdene til å bli en bra verden for alle innbyggere, det må bygges sten for sten, under «overvåkning» av flere makter i en bipolar verden, ikke i en monopolar som i dag.

   Svar
   • Hei Per J.
    Jeg ser du nevner denne knappen og da er det interessant at Trump sa noe om at folk mått forstå dette våpenets fulle betydelse.
    Nå skal jeg spekulere litt.Mediene har totalt «glemt » Azovstal og det som er nede i bunkersene,det er ikke spenstig nok.Biolab,er er de heller ikke lystne på å prate om.
    Denne «snake Island eller ormön er ikke snakkbart,serpentinerordener er ikke til å tenke på,da kan folk få griller i hodet.
    Ett annet sted som er interessant er Gotland,under koronahysteriet var Gotland et av de stedene iallefall Nordmenn kunne reise til uten dikkedarer,för det igjen var det mye skrik om disse kalkgruvene der som forsynte Norden med kalk til cement,men svenskene ville legge ned hele greia.Disse gruvene gikk visst 1300 meter ned i bakken.Nesten som ett gigantisk Azovstal.
    Svenskene har god kompetanse på Kjerne kraft og atomvåpen.
    Jaja,vi får håpe det er meg det er noe feil med,det kan da ikke väre at Gotland er et mulig mål for fyrverkeri.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Med andre briller:

Nyheter de store mediene ikke serverer.

Forrige innlegg

Kunnskap vi ikke skal glemme – del 3

Ukraina og dets nazismepåvirkning i samfunnet

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.