Terje Sørensen
Pensjonert advokat
Men ser man mer detaljert på saken, skjønner jeg litt juss (embetseksamen, juridisk praksis), litt om språk (tysk- og norsk/nordisk-grunnfag). I tillegg har jeg lært en del av livskunnskap etter å ha levd tre kvart århundre.
En av de mange saker jeg ikke skjønner, er hvorfor NATO er involvert i dagens stridigheter i Serbia/Kosovo – les bl.a. NRK-korrespondent Roger Severin Brulands artikkel 30.5.2023, «Difor er det kraftige samanstøytar i Kosovo». Det er visstnok noe som kalles «KFOR», som står for «Kosovo Force», og som på NATOs vegne i dag utøver sin virksomhet ut fra et mandat gitt av FNs Sikkerhetsråd sin resolusjon 1244 fra 1999 – det er 24 år siden. Mandatet inkluderer angivelig blant annet å bidra til å opprettholde en sikkerhetssone, overvåke og opprettholde sikkerheten i området, lette forflytning og bidra til beskyttelse av kulturelle og religiøse steder. Er dette nødvendig i dag?
NATO påstås å være en FORSVARSorganisasjon for Norge. Jeg har problemer med å se hvordan KFOR sin virksomhet i dag i Kosovo/Serbia er til gunst for forsvaret av Norge.
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 185 ganger.
2 kommentarer. Leave new
Den russiske Ambassadøren i Serbia Alexander Botsan-Kharchenko hevdet at den serbiske Presidenten Aleksandar Vucics motstandere planlegger og forsøker å iscenesette et «Maidan-stil kupp» i den serbiske hovedstaden Beograd. Hans ordvalg antydet at han tror Vesten er involvert på et eller annet nivå.
https://www.zerohedge.com/geopolitical/russian-ambassador-claims-maidan-style-coup-attempt-unfolding-belgrade
NATO/USA forsøker å starte en fargerevolusjon i Serbia etter mønster av fargerevolusjonen i Ukraina i 2014. Dette fordi krigen i Ukraina går dårlig for NATO/USA, og man ønsker å engasjere Russland utenfor Ukraina.
Å beskrive NATO som en forsvarsorganisasjon er vel noe naivt. NATO er uten sammenligning den mest aggressive organisasjonen på planeten.
Kinesiske Global Times: NATO fremprovoserer nok en slagmark på Balkan.
Av Global Times.
Ettersom krisen mellom Russland og Ukraina fortsetter, har NATO blitt ensbetydende for destabilisering av regional sikkerhet.
Situasjonen på Balkan er nå nær et eksplosivt punkt. KFOR, den NATO-ledede fredsbevarende styrken i Kosovo, hadde et sammenstøt med serbiske demonstranter mandag. Spenningen oppsto etter at etniske albanske ordførere tiltrådte i Nord-Kosovos serbiske flertallsområde, etter valget i april som serberne boikottet.
Kosovo og Serbia har langvarige spenninger. Kosovo var opprinnelig en autonom provins i Serbia i det tidligere Jugoslavia. Med støtte fra USA og Vesten har Kosovo blitt mye lik en «uavhengig stat» og inntatt en hard linje holdning til Serbia. NATOs engasjement har ytterligere forverret bruddet mellom Kosovo og Serbia, ført til militære konflikter mellom de to sidene og undergravd freden og enheten på Vest-Balkan.
Etter hvert som situasjonen eskalerer, har NATO-sjef Jens Stoltenberg oppfordret Kosovo til å tone ned spenningen med Serbia. Men det er fortsatt tvilsomt om NATO virkelig ønsker å stoppe konflikten. De NATO-ledede multinasjonale styrkene ble utplassert til fire kommuner i Kosovo, der det var «voldelige demonstrasjoner», da «nyvalgte ordførere de siste dagene forsøkte å overta vervet», sa KFOR i en uttalelse.
NATO ber om å lette på spenningene, men øker den militære tilstedeværelsen. Det ser ut til at NATO bare kjøper tid for å bevæpne Kosovo, hevder analytikere. Fra sine tidligere kriger er det klart at USA er ganske gode til å late som de er rettferdige når de stopper en militær konflikt, men de hjelper den ene siden, og kjøper tid til parten de støtter ved å kreve våpenhvile. Løftene NATO og andre vestlige land har gitt om å beskytte serberne i Kosovo, kan rett og slett ikke oppfylles. En artikkel i Financial Times sa at Vestens fremstøt for å hele bruddet mellom Serbia og Kosovo er skjebnesvangert.
Song Zhongping, en kinesisk militærekspert og TV-kommentator, sa til Global Times at NATO-styrker ikke virkelig engasjerer seg i fredsbevaring i Serbia og Kosovo, men snarere har som mål å opprettholde «Kosovos uavhengighet», og hjelper Kosovo med å undertrykke serbere. Serbias suverenitet og nasjonale sikkerhet er ikke NATOs prioritet.
«Russland-Ukraina-konflikten har ikke gitt en åpning for fred, og det er en mulighet for eskalering. Muligheten for en ny konflikt på Balkan eksisterer også. Fordi Russland-Ukraina-konflikten ikke har oppnådd ønsket effekt for USA, Trenger Washington en ny krig på det europeiske kontinentet».
Fra USAs perspektiv er de ikke bekymret for muligheten for at flere kriger bryter ut i Europa, siden de ikke er direkte involvert. Washington kan trekke tilbake sine militære styrker når som helst. Washington håper faktisk å se kaos i Europa, så vel som rotet i den europeiske økonomien og Europas avhengighet av USA. USA ønsker ikke at et forent og sterkt Europa skal eksistere.
I mellomtiden, ettersom konflikten mellom Russland og Ukraina har konsumert mye av USAs energi og ressurser, vil USA sannsynligvis se på det forverrede bruddet mellom Serbia og Kosovo, som en mulighet de kan dra nytte av for å svekke Russlands innflytelse i Serbia og på Balkan.
Det endelige målet for USA er å få både Europa og Russland til å lide tap, noe som er mer i tråd med deres globale strategi og hegemoniske interesser. Nå ser USA på Europa som to kruttønner, en i krig og en i ferd med å eksplodere. I Washingtons øyne er Europas krise en mulighet for USA.
Fra Global times, publisert 30 mai 2023.
Oversatt fra engelsk. Orginalartikkel: NATO is creating another battlefield on European continent .