POSTED IN Miljøpolitikk

Krigsmaskinen:

Miljøbevegelsens blindsone.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det som er svært interessant for mange å observere er at miljøbevegelsen praktisk talt ikke reiser til kamp mot de store utslippene som den norske og internasjonale krigsmaskinene står for. Tvert imot er det blitt slik at det skal det ikke snakkes om. Fredelig og helt nødvendig virksomhet som matproduksjonen reises det spørsmål med, men virksomhet som er helt destruktiv i sitt vesen går under radaren.

Når nå noen få enkeltpersoner tør å reise oppmerksomheten i den retning er det bra. Jeg tror de fort vil bli stoppet.

Men ingen mobilisering mot vår største potensielle miljø-ødelegger, utslipper og forurenser.

Faktum er at krig og krigsmaskiner er de største klimautslipperne og miljø-ødeleggerne som finnes. Og til tross for dette nevnes de nesten ikke når klimautslippene skal ned og forurensningen skal reduseres.

Det kan ikke være snakk om en politisk glipp, det tror jeg ikke. Det er snakk om en politisk blindsone. Enhver som prøver å rette oppmerksomheten mot Nato, USA og Norges krigsmaskin risikerer å miste talerstol. Blir de for høyrøstet blir de brakt til taushet på andre måter. 

I avisredaksjonene har de naturligvis «uskrevne lister» over tema som ikke skal belyses eller få kritisk oppmerksomhet. Disse forandrer seg fra tid til tid. Men noen er stabile som f.eks. spørsmålstegn ved kapitalismen som system. Å utvide demokratiet til arbeidslivet er også et slik tema. Ingen kan vel være så dumme at de tror at de ansatte har noe å bidra med i driften av og beslutninger om egen arbeidsplass.

Det er ingenting som ødelegger og forurenser mer enn krig.

Andre tema er naturligvis spørsmålet om Norge er tjent med EØS-avtalen og ikke minst Nato. Og i den undergruppen havner naturligvis forurensningen og utslippene i driften av F-35.

Hvis representanter fra miljøbevegelsen ikke gjør noe mer med dette forholdet svekkes naturligvis deres egen troverdighet over tid. For en kan ikke grise ned kjøkkenet i et hus og samtidig kjefte på andre som setter mindre skit-flekker i entreen. Da er en egentlig ikke opptatt av å ha det reint rundt seg.

Jeg trekker dette frem enda en gang fordi jeg ikke registrerer at dette er et tema for miljøbevegelsen. Krigsmaskinen er elefanten i rommet, både når det gjelder bruk av ressurser og miljø-ødeleggelser. Tausheten om dette tema sier litt om mangelen på seriøsitet.

Knut Lindtner

Norges F-35-flåte blir fordømt for å være miljøfiendtlige – heter det i en rapport.

Fra Sputnik

Norges første F-35 jagerfly landet på Ørland i 2017. I 2030 er det ventet at antall fly vil være 52. De skal erstatte Norges nåværende flåte på 57 F-16-fly.

Norges nye USA-produserte Lockhedd Martins F-35 jagerfly vil føre til betydelig høyere karbon-utslipp i 2030. Det vil true Norges forpliktelse om å minske Co2-utslippene til 60 prosent av 2005-nivået. Dette skriver Dagsavisen.

Dette er en versting når det gjelder utslipp og forurensning

Sammenliknet med de gamle F-16-flyene så er F-35-flyene mye tyngre (31 tonn når de er fullastet mot F-16s 13 tonn). 

Og de har mye kraftigere motorer, understreker Dagsavisen. De vil derfor bruke 5600 liter drivstoff per time sammenliknet med F-16s 3500 liter i timen, som de har brukt siden 1980.

Når F-35-flyene er fullstendig faset inn 10 år fra nå, vil karbon-utslippene fra Norges flyvåpen ha øket med heidundrende 207 prosent, skriver avisen.

I 2030 vil luftforsvaret alene stå for 56 prosent av de væpnede styrkenes totale utslipp.

Det vil gjøre det enda vanskeligere for Norge å oppfylle sine klima-mål, selv om det militære rent generelt er unntatt landets strenge klima-avtrykk.

«Det er et stort problem at de militære i hele verden er unntatt fra de rapporterte klima-effektene og klima-målene», fortalte Gaute Eiterjord, leder for miljøorganisasjonen Natur og Ungdom til Dagsavisen.

«Vi kan ikke ha det slik. Alle sider av samfunnet må ha som mål å komme ned på null-utslipp i 2050».

Lars Gjemble, som er kommunikasjonsrådgiver for Norges væpnede styrker påstår at det var ‘bred enighet’ rundt ‘klima- og miljø-spørsmålene som en av de største utfordringene vi står overfor’. 

Ett eksempel på det, understreker han, er at forsvarssektoren, som står overfor større opprustninger, vil fase ut bruken av fyringsolje. 

Ikke still spørsmålstegn ved dette?

Men Per Willy Amundsen, forsvarspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, kjøper ikke disse innvendingene. Ifølge han så må Norges forsvars-kapasitet prioriteres først.

«Om ikke disse klima-fanatikerne vil avvikle våre væpnede styrker helt, så får de komme med konstruktive forslag til hvordan vi skal redusere utslippene så mye som mulig uten at det går ut over forsvarsevnen», sier Amundsen til Dagsavisen. Han avviser motargumentene som «symbolpolitikk som har null innflytelse på klimaendringene».

Ifølge han vil overgang til atomdrevne våpen, som så å si er utslippsfri kunne redusere utslippene av drivhusgasser. «Men disse klima-fantastene setter verken Norges sikkerhet eller borgernes sikkerhet først», legger han til.

Disse er så dyre og forurensende at alle, unntatt produsenten, ville tjent på å stanse innkjøpet. De kan dessuten bare brukes til angrep.

«Dersom vi ser på tallene i perspektiv, så står Norge for omtrent 0,14 prosent av verdens totale utslipp av klimagasser. Forsvaret står så for 0,45 prosent igjen av Norges totale utslipp. Den ventede økningen av utslippene fra Norges forsvar vil så bli 0,00022 prosent av verdens drivhusgass-utslipp. basert på tallene fra dagens utslipp» sier Amundsen.

Norges luftforsvar vil bli en av Europas fremste brukere av F-35, med totalt 52 fly. Så langt har Norge mottatt mer enn to dusin av dem, til en gjennomsnittspris på 1,375 milliarder kroner stykket.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Tidligere publisert på derimot.no

https://sputniknews.com/military/201910171077068502-norways-f-35-fleet-deemed-bad-for-environment—reports/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Bjørnar Bolsøy
  25 oktober 2019 22:28

  «Å utvide demokratiet til arbeidslivet er også et slik tema. Ingen kan vel være så dumme at de tror at de ansatte har noe å bidra med i driften av og beslutninger om egen arbeidsplass.»

  Hva sammenligner du med? Jeg vet ikke hvilke demokratier du sikter til, men f.eks. her på berget har vi generelt ikke bare innflytelse på vår hverdag og oppgaver, men vi velger selv vår utdannelse og karrière langt på vei. Det er både muligheter og sikkerhetsnett, og det handler om å være involvert, kreativ og ta initiativ. Det er selvsagt innenfor visse rammer, og sektorer og bransjer er ulike, men vi er ganske heldige i vår del av verden sammenlignet med andre.

  «Disse er så dyre og forurensende at alle, unntatt produsenten, ville tjent på å stanse innkjøpet. De kan dessuten bare brukes til angrep.»

  Akkurat det kan man jo mene om de fleste kampfly på markedet.

  Svar
 • Bjørnar Bolsøy
  25 oktober 2019 22:37

  Det jeg ville fundert på, er hvorfor Sputnik, en nyhetskanal med solide bånd til Kreml, er så interessert norske nyheter av denne typen. Dekker de for eksempel den norske miljødebatten generelt, eller er det en automatisk reaksjon når det gjelder negative nyheter om F-35. Hva er hensikten?

  Svar
 • Bjørnar Bolsøy
  11 mai 2020 1:35

  «Dette er en versting når det gjelder utslipp og forurensning»

  For ikke snakke om de russiske kampflyene SU-27, Flanker og Mig-31, som brenner av enda mer drivstoff på et tokt. Det burde Sputnik kanskje ha nyansert, men det passer jo ikke inn i propagandakrigen mot Vesten.

  Svar
  • Helt enig. Dette gjelder naturligvis alle krigsmaskiner både i øst og vest. Men den største er i vest uten at det er avgjørende for poenget naturligvis.

   Svar
 • Ja, det gjelder å informere & engasjere seg.
  I Norge gikk «engasjerte» ungdommer i tog i protest mot en svart rabiat narkoman som ble forsøkt holdt nede av politiet. ( Flere hvite enn svarte blir drept av politiet i USA. Flere svarte enn hvite arresterte er bevæpnet. )

  I Norge går ungdommen i rosetog for å minnes en gærning som tok livet av 100 ungdommer i Norge.
  HELT STILLE fra ungdommen ( og miljøbevegelsen) da vår statsminister for Ap, Stoltenberg, brukte våre forsvarsfly ( og produserte mer CO2 enn …) til å drepe 500 ganger så mange ungdommer i Libya.
  Ja, det gjelder å informere & engasjere seg.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Jobber de for folkehelsen?

Korrupsjon og bedrag er sentralt i WHOs helsepolitikk

Forrige innlegg

Utviklingen i Europa.

Går det mot borgerkrig?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.