POSTED IN Virkelighetsforståelse

Krig:

Overlater vi politikken til generalene ville vi fått krig. Det er det de kan.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Å overlate politikken til fagfolk er aldri lurt, selv om det er lurt å lytte til fagfolk. Men når det gjelder Korona-viruset er fagfolk rykende uenige. Problemet er at de som er skeptiske til den rådende politikken ikke slipper til i mediene.

Slik er det alltid med fag. Det er alltid noen som mener noe annet enn de fleste eller de som har autoritet.

Det er svært mye vi fortsatt ikke vet sikkert om Korona-viruset, både hvor farlig det er og hvordan det sprer seg og rammer befolkninger. Noe begynner likevel å tre frem: Det er særlig eldre med tilleggssykdommer som rammes. Tallene fra Italia viser dette.

Sivil luftfart i verden

Spørsmålet om spredningen kan stoppes er et annet. All historisk erfaring forteller at dette ikke er mulig – særlig ikke i en verden med turisme, rask reisevirksomhet med fly og utstrakt arbeidsdeling vedrørende vareproduksjon.

Hvis det er korrekt er tiltak for å strekke belastningen på helsevesenet over tid kanskje nyttig, men ikke hvis det er tilstrekkelig kapasitet til håndtere akutte kriser. I en rekke land er denne beredskapen sterkt redusert for å spare penger. Resultatet er samfunnsmessige akuttiltak vi ser nå – som koster langt mere for samfunnet.

Knut Lindtner

Å overlate politikken til profesjonelle medisinere er like dumt som å overlate den til generalene.

De er ikke kvalifiserte til å vurdere de totale ikke-medisinske kostnader i sine forslag i en total krig.

Av Marko Marjanovic.

Regjeringene rundt om i Europa erklærer nå tiltak som minner om unntakstilstander (jeg mistenker av de blir drevet mer av mediene enn av noe annet) – men de gjemmer seg bak medisinske eksperter som om det er de som bestemmer.

Problemet er at når politikerne pent og høflig ber om råd fra disse ekspertene så slutter de seg til alt som ekspertene kommer opp med. Det er jo toppen av idioti.

Virus har det alltid vært. Det store spørsmålet er hvordan vi møter de problemene som de medfører.

Problemet er to-sidig- For det første er ekspertene ikke en uinteressert part. Det er jo sjelden at virologene blir oppsøkt av de som har makten når det gjelder noe i det hele tatt. 

Det er enda sjeldnere at disse har mulighet til å bestemme over hvordan deres oppmerksomhet, prestisje og finansiering slik de har nå. 

Man må være en helgen av en virolog om han ikke erklærer COVID-19 som ekstraordinær, selv om han kanskje har kommet til at det ikke behøver å bli slikt oppstyr. 

For det andre så er ikke tekniske profesjonelle ansvarlige for, og heller ikke i stand til å ha ansvar for det store bildet.

Om du spør generalene hvordan man vinner en krig, så er svaret alltid det samme: sett i gang med total krigføring – kjør så mange ressurser som mulig inn i krigen, før en så ubegrenset krig som mulig. Mobiliser og overbevis samfunnet så langt det er mulig. 

Spør en virolog hvordan man skal vinne en krig mot et virus. Og svaret blir (antakelig) nøyaktig det samme. 

Spør du generalene om hvordan en krig skal vinnes får du et svar. Men spørsmålet er om kostnadene er akseptable.

Problemet kan være at lederne ikke automatisk går med på generalenes forslag – men veier dem opp mot sosiale, økonomiske og menneskelige kostnader.

Det burde skje her også.

OK – La oss stenge alle inn i husene, leilighetene deres, så vil ikke smitten øke. 

OK – jeg tror alle har fått med deg det – men hva blir kostnadene, og hva oppnår man?

Vil vi for eksempel forby biler for å bli kvitt trafikkulykker?

Antakelig ikke.

Vil vi teppebombe sivile friheter og folk i arbeid, det som er vår evne til å opprettholde befolkningen på det nåværende nivået  – for å begrense utbredelsen av et ikke særlig interessant virus?

Kanskje vi ikke burde gjøre det.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Napoléon i slaget om Austerlitz, av François Gérard

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • sunhunter61
  24 mars 2020 10:52

  Vel, og overlater du politikken til våre politikere får du beslutninger slik tyskerne har gjort og meldt i zerohedge i dag: Innreise-stopp for alle europeere, men flyktninger får komme.
  Mao – drepe landet innenfra.
  Lurer på om generalene er bedre tross alt? I det minste ønsker de å vinne.

  Det eneste demokratiet verdt å slåss for er det som pålegger den enkelte borger i perioder å være med å styre ut fra de beslutninger som tas. Det krever styrke. Fysisk, mentalt og åndelig.

  Venstresiden hater styrke, og er opptatt av å tilbe tapere og å gjøre verden flat, mens kapitalistene bare vil ha en verden av individer uten lojalitet til noe som helst. Begge ender opp med omtrent samme resultat – nihilisme.

  Man skal ikke la en krise gå til spille, og denne gangen håper jeg vi ender opp med et samfunn der politikerne virkelig frykter den jevne borger.

  Svar
 • Men er det ikke slik at i Sverige er det fagfolkene som har bestemt, mens i Danmark og Norge er det derimot politikerne som har bestemt? Hvordan stemmer dette overens med den hypotese som her framføres?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Midt-Østen:

Når alt en sier snur virkeligheten på hodet.

Forrige innlegg

Hvis ikke USA vil krige i Afghanistan:

Krigsinvestorer truer med å saksøke Pentagon.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.