POSTED IN Krig-fred, Miljøpolitikk

Krig og miljø

Hvorfor er miljøpolitikerne de mest krigerske — i Tyskland som i Norge? Er krig miljøvennlig?

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Som Norge var Tyskland med i den første krigen i Europa etter siste verdenskrig, Nato-bombinga av Jugoslavia i 1999. Tyskland med ivrig ledelse fra utenriksminister Joschka Fisher fra De grønne. I Norge kjemper nå Venstres partileder Guri Melby for å framstå som den ivrigste krigeren for Ukraina.
En skulle nesten tru at krig bare drives med fornybar energi og batteridrevne tanks, at alle verneverdige hus blir stående og uten at noen dør, når en tenker på de grønnes krigsiver og uforsonlighet begrunna med rettferdighet og menneskerettigheter. Kanskje krig blir ei sak MDG kan få sakseierskap til? I konkurranse med SV og Venstre?

I en kommentar fra 12. september til den tidligere tyske finansminister Wolfgang Schäubles forslag om etablering av et kjerne-EU under ledelse av Tyskland og Frankrike, kommer Wolfgang Streeck også inn på de tyske grønnes rolle i krigen i Ukraina. De som slipper verneplikt og å delta i krigen, men ser den fra sofaen som om det er et dataspill. Som nekter enhver forhandling «før krigen er avsluttet med en betingelsesløs russisk tilbaketrekning».

Henta fra Politikus.no
Innledning av red. Politikus

Wolfgang Streeck skriver 12. september i år:

I Tyskland lar utenriksminister Baerbock, en av World Economic Forums unge globale ledere, den tyske offentligheten få vite at krigen i Ukraina «kan vare i årevis» og at «Ukraina derfor fortsatt vil trenge nye tunge våpen fra vennene sine neste sommer». Bortsett fra Rheinmetall*-parlamentsmedlem Marie-Agnes Strack-Zimmermann, nestleder i Bundestag for FDP og leder av forsvarskomiteen, er De Grønne de klart mest krigerske av tyske politikere.

En årsak kan være at de representerer en generasjon som — i motsetning til tidligere tiders foraktede peaceniks [et litt nedsettende begrep om pasifister, red. anm.] — ikke trenger å gjøre militærtjeneste og ikke vil måtte gjøre det i framtida; heller ikke barna deres. Dette gir en spesiell bismak til Baerbocks uopphørlige bekjentgjøring av takknemlighet til de modige ukrainerne som «forsvarer våre verdier» ved å måtte risikere livet under strengt pålagt verneplikt – begrensa til menn. Det hjelper også på å forstå deres ubegrensa identifisering med krigsmålene til den nå regjerende fløyen av ukrainsk nasjonalisme. (Baerbock: «Krim tilhører også Ukraina… Ukraina forsvarer også vår frihet, vår fredsorden. Og vi støtter dem økonomisk og militært – nemlig så lenge det er nødvendig. Punktum.»).

Å sende våpen og fra sofaen i sin trygge bolig se våpna bli brukt, er ikke særlig modig, mener Streeck. Når tyskerne melder jublende fra på Twitter når ukrainsk artilleri treffer russiske mål, er det som når spillere i dataspill på Twitter melder om sine spillsuksesser, kommenterer han. Og, fortsatte han, 12. september;  Rakettenes fulltrefferne  

«er etterfulgt av nesten daglige forsikringer om at NATO, inkludert Tyskland, aldri vil sende tropper til de ukrainske slagmarkene der ukrainerne «kjemper for oss alle og dør». På denne måten får de nye krigstilhengerne støtte til å insistere på krig til endelig seier er oppnådd og derfor nekte å forhandle om en slutt på krigen før den er avslutta med en betingelsesløs russisk tilbaketrekking».

*Reinmetall er et internasjonalt teknologisk forsvarskonsern:
«Høyteknologi for å beskytte soldater i kamp – det er Rheinmetalls formål.»

Oversatt fra tysk: Red, Politikus.no

Framheva bilde:
Foto er tatt av Brigitte Werner fra Pixabay
ArtTower

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Grønn politikk er ei løgn og eit bedrag. Mennesker som er hjernevaska inn slike kvasireligiøse forestillinger har ikkje kontakt med den virkelige verden. Farlige folk.

  Svar
 • «Kanskje krig blir ei sak MDG kan få sakseierskap til? I konkurranse med SV og Venstre?»

  Vi får vel ta med krigspartiet Ap også.
  Med en tidligere statsminister, nå trojansk puddel, som brukte våre forsvarskrefter til angreps-krig mot et Libya som ikke angrep noen andre land. Og med en nåværende ‘ arbeider’-statsminister Støre fra samme parti som støtter Ukrainakrigen han er ‘forskrekket over’ , – og helt har glemt angrepskrigen han og partikameraten brukte for å ødelegge Libyas arbeidere.
  Partiets politikere er gjerne utøvende drapsmenn ( fritatt for å stilles for retten for dette tydligvis) , – hvis de kan tjene penger på dette ‘ arbeidet’. :
  ‘Krigsindustrien, den nye olja.
  Uten fiender ble eksporten av krigsmateriell desimert, og hele industrien sto på vaklende føtter. Freden truet igjen. USAs invasjon i Irak i 1991 ga inntekter, men det ble ikke skikkelig fart i omsetningen før vi gikk ut i striden mot terror – en vanskelig definerbar størrelse, men som gir enorm omsetning i krigsindustrien.
  …Da Roger Ingebrigtsen (AP) var statssekretær i Forsvarsdepartementet, sa han at norsk våpenindustri «styrker troen på at Norge kan overleve også etter at oljen er slutt. ‘
  dagbladet.no/kultur/krigsindustrien-er-den-nye-olja/70295356

  Grønne er de nok alle sammen.
  Grønne i ansiktet av misunnelse over å ikke få spise nok kirsebær med de store.

  Svar
 • Summen av all menneskelig idioti er så genialt destruktiv at man kunne komme til å tro at det er selveste Djevelen som står bak.

  Svar
 • Venstre har alltid vært noen råkapitalistiske, globale og USA-vennlige kjeltringer, under vakkert dekke av «miljøvern», «demokrati» og «velferdsstat».

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  12 oktober 2022 18:27

  Folk som røystar Venstre etter at krutkjerring Guri Melby vart partileiar, er til lite hjelp i arbeidet for fred i verda. Fyrst tek ho Russjland, so tek ho Kina.

  Svar
  • Ja – du, Torfinn – Vi har heldigvis mektige politikere her på bjerget som evner å holde verdens ledere i ørene … (pføy – til å spy av.) (både våre politikere og verdens ledere)

   At våre politikere ikke eier magemål i kombinasjon med at de ikke skjønner at Norge ikke er verdens navle kan vise seg å bli en farlig kombinasjon etterhvert. (vi ser vel allerede konturene) Og med Norges verste massemorder som leder av krigsorganisasjonen NATO så lover ikke dette godt for fremtiden.

   Faktisk glad jeg er i ferd med å gå ut på dato. Bekymret for de som kommer etter oss ..?

   Svar
   • Torfinn Slettebø
    13 oktober 2022 15:07

    Ja, Sveinung, det er all grunn til å vera uroa for dei som kjem etter oss, og uroa over dei. Krigen kjem stadig nærare, men norsk ungdom ser ut til å vera totalt forkvakla og Nato-truande.

    Ungdomspolitikarar i alle parti er like opprustingskåte og anti-Russland som foreldra. AUF hyllar framleis krigsforbrytar Stoltenberg. Det kan ikkje gå godt. Korkje foreldre eller lærarar har gjort jobben sin når norsk ungdom er uvitande om det norske åtaket på Libya i 2011.

    Dagens nøtt: Ser russarar jamt over ned på ukrainarar, eller er det omvendt? 1 000 rubel for rett svar.

    Noreg er ihuga i den totale krigen mot Russland: Svalbard reiselivsråd kastar ut russarar. Norske turnarar vil ikkje delta på internasjonal kongress dersom dei der møter russiske og kviterussiske turn-utsendingar. Synd og skam.

    Kven gidd å sjå herrelangrenn so lenge russarar er utestengde? Flaut kor lydige Nato-gutar og -jenter me har over heile fjøla i norsk idrott for tida. All grunn til uro, ja.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tidligere sikkerhetspolitisk sjefsrådgiver i USA:

Få partene til forhandlingsbordet!

Forrige innlegg

Robo-Farmer, coming soon

John Deere planlegger å erstatte bønder med helautomatiske landbruksmaskiner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.