POSTED IN Balkan, USA

Kinesiske Global Times:

NATO fremprovoserer nok en slagmark på Balkan.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Global Times

Ettersom krisen mellom Russland og Ukraina fortsetter, har NATO blitt ensbetydende for destabilisering av regional sikkerhet.

Situasjonen på Balkan er nå nær et eksplosivt punkt. KFOR, den NATO-ledede fredsbevarende styrken i Kosovo, hadde et sammenstøt med serbiske demonstranter mandag (29.05.2023). Spenningen oppsto etter at etniske albanske ordførere tiltrådte i Nord-Kosovos serbiske flertallsområde, etter valget i april som serberne boikottet.

Kosovo og Serbia har langvarige spenninger. Kosovo var opprinnelig en autonom provins i Serbia i det tidligere Jugoslavia. Med støtte fra USA og Vesten har Kosovo blitt mye lik en «uavhengig stat» og inntatt en hard linje holdning til Serbia. NATOs engasjement har ytterligere forverret bruddet mellom Kosovo og Serbia, ført til militære konflikter mellom de to sidene og undergravd freden og enheten på Vest-Balkan.

Etter hvert som situasjonen eskalerer, har NATO-sjef Jens Stoltenberg oppfordret Kosovo til å tone ned spenningen med Serbia. Men det er fortsatt tvilsomt om NATO virkelig ønsker å stoppe konflikten. De NATO-ledede multinasjonale styrkene ble utplassert til fire kommuner i Kosovo, der det var «voldelige demonstrasjoner», da «nyvalgte ordførere de siste dagene forsøkte å overta vervet», sa KFOR i en uttalelse.

NATO ber om å lette på spenningene, men øker den militære tilstedeværelsen. Det ser ut til at NATO bare kjøper tid for å bevæpne Kosovo, hevder analytikere. Fra sine tidligere kriger er det klart at USA er ganske gode til å late som de er rettferdige når de stopper en militær konflikt, men de hjelper den ene siden, og kjøper tid til parten de støtter ved å kreve våpenhvile. Løftene NATO og andre vestlige land har gitt om å beskytte serberne i Kosovo, kan rett og slett ikke oppfylles. En artikkel i Financial Times sa at Vestens fremstøt for å hele bruddet mellom Serbia og Kosovo er skjebnesvangert.

Song Zhongping, en kinesisk militærekspert og TV-kommentator, sa til Global Times at NATO-styrker ikke virkelig engasjerer seg i fredsbevaring i Serbia og Kosovo, men snarere har som mål å opprettholde «Kosovos uavhengighet», og hjelper Kosovo med å undertrykke serbere. Serbias suverenitet og nasjonale sikkerhet er ikke NATOs prioritet.

«Russland-Ukraina-konflikten har ikke gitt en åpning for fred, og det er en mulighet for eskalering. Muligheten for en ny konflikt på Balkan eksisterer også. Fordi Russland-Ukraina-konflikten ikke har oppnådd ønsket effekt for USA, Trenger Washington en ny krig på det europeiske kontinentet».

Fra USAs perspektiv er de ikke bekymret for muligheten for at flere kriger bryter ut i Europa, siden de ikke er direkte involvert. Washington kan trekke tilbake sine militære styrker når som helst. Washington håper faktisk å se kaos i Europa, så vel som rotet i den europeiske økonomien og Europas avhengighet av USA. USA ønsker ikke at et forent og sterkt Europa skal eksistere.

I mellomtiden, ettersom konflikten mellom Russland og Ukraina har konsumert mye av USAs energi og ressurser, vil USA sannsynligvis se på det forverrede bruddet mellom Serbia og Kosovo, som en mulighet de kan dra nytte av for å svekke Russlands innflytelse i Serbia og på Balkan.

Det endelige målet for USA er å få både Europa og Russland til å lide tap, noe som er mer i tråd med deres globale strategi og hegemoniske interesser. Nå ser USA på Europa som to kruttønner, en i krig og en i ferd med å eksplodere. I Washingtons øyne er Europas krise en mulighet for USA.


Fra Global Times, publisert 30 mai 2023.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Originalartikkel: NATO is creating another battlefield on European continent

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • En ny front i krigen! Vil en krig mellom Serbia og Kosovo/USA/NATO svekke Russland?

  Regner med at alle ser parallellen og dobbeltmoralen når det gjelder Kosovo.
  Krim og Kosovo:
  USA løsrev Kosovo fra Serbia. Dette var OK fordi det var USA som bestemte og gjennomførte dette. (Og det skjedde vel uten støtte fra FN?) Men da Krim løsrev seg fra Ukraina med Russlands hjelp, så er dette altså feil iflg vestlige land (og det til tross for at det store flertallet av befolkningen på Krim ønsket en slik løsrivelse, noe som ble bekreftet via en folkeavstemning på Krim).

  Flertallet av befolkningen nord i Kosovo er serbere, men dette området er likevel tvangsmessig inkludert i Kosovo av USA. Alle disse nordliggende fylkene i Kosovo har nå fått ordførere som er kosovo-albanere til tross for at flertallet av befolkningen i disse fylkene er serbere.
  Kunne man ikke i god demokratisk ånd hatt latt lokale folkeavstemninger avgjøre hvor grensen mellom Serbia og Kosovo skulle gå? USA som skryter av å være leder av verdens demokratiske land, burde ha valgt en mer demokratisk løsning på konflikten i Kosovo.
  Minsk2-avtalen gikk ut på at Donbas fortsatt skulle være en del av Ukraina, men at en lokal folkeavstemning i Donbas skulle avgjøre om Donbas skulle ha autonomi/selvråderett innenfor Ukraina. Man må kunne si at dette ville ha vært en moderat og demokratisk løsning på konflikten i Donbas. Men vestmaktene (demokratiets selvutnevnte forsvarere) ønsket tydeligvis ikke en slik demokratisk løsning.

  Svar
  • Ja, SHO.
   Dobbeltmoral er vestens moral.

   ‘Russland har vist at de ikke bare kan krige, de ønsker det også, ifølge Matlary.
   En av de tingene som Matlary synes er oppsiktsvekkende med denne krigen, er at Russland har forsøkt å invadere et naboland – uten noen spesiell grunn.
   Det har ikke vært noen kriger før dette der et land har brukt militærmakt uten å ha en uttalt grunn til det. De som angriper, har i hvert fall brukt – eller forsøkt å finne – en folkerettslig grunn. Nå var det bare ingenting, sier Matlary.
   Så det har jo sjokkert, om ikke hele verden, så i hvert fall Vesten.’
   forskning.no/beredskap-krig-ukraina/ukraina-krigen-verden-blir-ikke-den-samme-sier-forsker-janne-haaland-matlary/2205163

   Så folkerettslig er det lov å lyve som begrunnelse for å gå til krig; som USA sin angripskrig mot Irak og Afghanistan. Og Nato-Norge sin bombing av Libya?
   – Som ikke ‘sjokkerte vesten’ ? ;-)

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Scott Ritter tilbake etter Russland-reise:

Mange russere opplever nå en økonomisk boom: «Takk, Joe Biden!»

Forrige innlegg

Råd til de som vil sjekke klimafakta:

Klimatro og klimafakta, kun det siste er verdt å bry seg om

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.