POSTED IN Kina, Krig-fred, USA

Kinas voldsomme økonomisk vekst truer USAs hegemoni

Kapitalismen løser økonomiske konflikter med krig

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Nå er det Kinas tur: Amerikas hyperfinansierte økonomiske system er ingen match for Kinas regjeringsstyrte investeringsmodell.

Men dessverre presser Kinas eksplosive vekst et desperat Washington nærmere krig.

Av Mike Whitney.

Etter å i flere tiår å ha flagget ut sine industrier til lavkostland rundt om i verden, opplever USA at de stadig mister markedsandeler til et raskere voksende og mer ressurssterkt Kina. Etter de fleste beregninger vil Kinas økonomi gå forbi USA innen 2035, da vil Beijing være i en mye bedre posisjon til å forme internasjonale handelsforbindelser på en måte som fremmer sine egne interesser. Med vekst følger makt, og den regelen vil helt sikkert gjelde for Kina også.

Kina har dukket opp som et industrielt kraftsenter, som er selve episenteret i den mest folkerike og raskest voksende regionen i verden. Det er av den grunn at USA har satt i gang en serie provokasjoner på øya Taiwan og i Sør-Kinahavet. USA har gitt opp håpet om å seire over Kina gjennom å konkurrere i et fritt marked. I stedet planlegger USA å konfrontere Kina militært i et desperat forsøk på å tappe landets ressurser, samle bredere støtte for økonomiske sanksjoner og isolere Kina fra sine regionale handelspartnere. Det er en risikabel plan som kan slå fryktelig tilbake, men Washington går frem med den uansett. Amerikanske utenrikspolitiske embetsmenn og deres globalistiske allierte, vil ikke akseptere et utfall der Kina er verdens største og mektigste økonomi.

Chinas vekst har vært eksplolsiv i 30-40 år. Landet er forvandlet.

Dette er fra en artikkel i China Macro Economy: Selv om tempoet i Kinas økonomiske vekst har avtatt de siste årene, ser det ut til å være på vei til å passere USA som verdens største økonomi innen rundt 2035, ifølge den siste anslaget fra økonomer ved Goldman Sachs.

Det nye estimatet er 10 år senere enn investeringsbanken hadde spådd i 2011. Men økonomene Kevin Daly og Tadas Gedminas sa at potensiell vekst i Kina fortsatt er betydelig høyere enn i USA. «Kinas BNP er snart på høyde med USAs,» sa de i en rapport publisert tirsdag, og la til at Kinas bruttonasjonalprodukt har steget fra 12 prosent av USAs i 2000 til litt under 80 prosent. Kinas årlige økonomiske vekst vil være rundt 4 prosent fra 2024 til 2029, sammenlignet med 1,9 prosent i USA, ifølge rapporten, som anslår hvordan den globale økonomien vil se ut gjennom 2075.

Den amerikanske dollarens eksepsjonelle styrke de siste 10 årene er en annen årsak til antagelsen om når Kinas økonomi vil bli nr. 1 er skjøvet frem med 10 år , la Daly til. Men den amerikanske dollarens styrke kontra kinesisk yuan vil sannsynligvis avta i løpet av det kommende tiåret, noe som gir mer grunn til å tro at Kina vil passere USA, ifølge rapporten.

Rapporten anslår også at tyngdepunktet av globalt BNP vil gå mer mot Asia i løpet av de neste 30 årene, og at verdens fem største økonomier i 2050 vil være Kina, USA, India, Indonesia og Tyskland. «Kina BNP vil overgå USA rundt 2035, flere år senere enn tidligere forventet, spår Goldman Sachs» om Kinas makroøkonomi.

Naturligvis har finansialiseringen av den amerikanske økonomien i stor grad påvirket USAs fremtidsutsikter. Fremveksten av Wall Street har ført til et utall av svindelsaker som har beriket en håndfull velstående bankfolk, mens de har brukt billioner til uproduktive aktiviteter. Samtidig har fraværet av en sammenhengende industripolitikk utløst en flukt fra USA for titusenvis av bedrifter og fabrikker som flyttet til land som tilbyr lavt lønnet arbeid.

Problemet er selvfølgelig at økende politiske feil til slutt fører til et fall i produktiviteten, som lar andre og mer ambisiøse land fylle tomrommet. Kort sagt, det kinesiske miraklet kan i stor grad tilskrives finansialisering, og den kortsiktige politikken som tillot amerikanske selskaper å flytte sine industrier andre steder, i stedet for å gi dem insentiver til å bli i USA. Bunnlinjen: Kinas økonomi går forbi USA, og det er intet mindre enn atomkrig som kan snu den situasjonen.

Fra Global Research, publisert 3 mars 2023. Skrevet av Mike Whitney, journalist og geopolitisk analytiker.
Oversatt utdrag av Northern Light fra en lengre artikkel på engelsk. Linker og oversikter i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: China’s Turn. America’s Hyper-Financialized Economic System Is No Match for China’s Government-Directed Investment Model.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • » Fremveksten av Wall Street har ført til et utall av svindelsaker som har beriket en håndfull velstående bankfolk, mens de har brukt billioner til uproduktive aktiviteter.»

  Det er vanskelig å skille Wall Street og FED. Det er to samarbeidende mafia-grupper.
  Men vi vet at økte renter på amerikanske dollar, som de fleste nasjoners lån (narres til å) tas opp i , sørger for at nasjoner ( som er blitt narret) må betale amerikansk økonomi.
  Noe til bakmennene, og noe til å betale amerikansk krigsindustri . ( Som blir finanisiert av samme bakmenn. )
  Hvis ikke nasjones politikere går med på å øke rentene , via forskjellige hokuspokus-underlige pengesystem- forklaringer , så kommer et angrep på nasjonenes valuta.
  Norske politikere valgte altså å øke prisen på Norges egenproduserte vannkraftenergi uten at produksjonsprisen hadde økt (!) , som økte prisene på alle varer og tjenester i Norge. Og robbet dermed norske innbyggeres sparte kapital.
  For å sette opp rentene som FED ønsket.
  Som altså robbet innbyggerne videre og tok fra innbyggerne nattesøvnen grunnet frykt for å miste boligen.

  Glem ikke:
  Det er våre (?) politikere som er med på denne mafiavirksomheten.
  Enten på grunn av ondskap, foræderi.
  Eller idioti.
  Uansett har disse, med sin ukyndighet, ikke noe i norsk styre og stell å gjøre.
  Vi har ikke råd til å fø disse trojanske hestene lengre.
  Fei rent hele Løvebakken.

  Svar
 • ‘Bakteppet for forslaget er at høye renter i USA og en sterk dollar har skapt utfordringer problemer i fremvoksende økonomier, blant annet ved å gjøre gjelden deres dyrere. Mange land og selskaper har tatt opp gjeld i dollar, og sliter når den styrkes. ‘
  e24.no/makro-og-politikk/renter/vil-utfordre-dollarens-dominans-med-ny-valuta-det-vil-ikke-bli-lett/24683730

  ‘ Hvem, om noen, skal ha den rollen som dollaren har, ‘og fins det noen nøytrale alternativer, sier sentralbanksjef Olsen ‘
  e24.no/makro-og-politikk/norges-bank/oeystein-olsen-om-powells-tale-i-jackson-hole-uforstaaelig-at-noen-lar-seg-provosere/24682411

  Slikt uttaler altså en Olsen som har blitt plassert som ‘sentralbanksjef ‘.
  Nå har vi en bonde som ‘finansminister’. Antagelig like forvirret som Olsen. Og er like stolt fordi han greier å lære seg det utdelte pensum og får skryt av bakmennene for bruke riktige steg i dansen. .

  Men hva er penger for en nasjon?
  Jo, det er et måleverktøy og byttemidler i en nasjons arbeidsdelig.
  Hver nasjon bør derfor bestemmer egne renter på egne byttemidler, etter indeks? ( Nasjonens lønns og pris-stigning.)
  Så får man ikke slike økonomiske skadevirkninger og skjebner som i ( f.eks. ) Norge på 1920-tallet, og 1980 tallet , der folk måtte flytte fra gård & grunn fordi rentene ble satt slik at folk kunne betale avdrag, men ikke mafia-renter styrt fra Fed. ( Og nå antagelig på 2023-tallet. )

  Svar
  • Beklager.
   Det skulle ikke stått » Nå har vi en bonde som ‘finansminister’»
   Bønder er viktige for en (vår) nasjon; og som regel folk som vet hva realverdier og verdiskaping er i nasjonen Norge.

   Det skulle stått:
   » En bonde som har prostiuert seg.»

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Bakhmut-nederlaget.

Et avgjørende vendepunkt i Ukraina-krigen?

Forrige innlegg

Det er Assange som er i fengsel.

Avsløringene til Seymour Hersh er langt verre enn de til Julian Assange.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.