POSTED IN Klima, Økonomi

Kapitalen flykter til tross for statlige subsidier.

Det «grønne skiftet» fører til svart økonomi.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Bli grønn! Bli blakk! «Ren energi» mislykkes i en grunnleggende økonomisk test.

Aksjer for ren energi faller når det viser seg at prosjekter for fornybar energi blir alt for kostbare. Dette truer Amerikas miljøvern-aspirasjoner.

De en gang så glorifiserte aksjene for ren energi ser nå ut til å gå mot sine svarteste dager. Denne industrien ser ut å  stupe ned i en finansiell avgrunn som truer Amerikas ambisiøse miljø-aspirasjoner.

Den mye omtalte grønne revolusjonen ser nå mer ut som et rødt varsel-lys etter hvert som sektoren blør ut titalls milliarder i markedsverdi.

Å joda, vi blir fortalt at hundrevis av milliarder fortsatt strømmer inn til fornybare energi-prosjekter. Og dette til tross for at aksjemarkedet ser ut til å si «nei takk» til disse eventyrene.

iShares Global Clean Energy ETF ( ligger på børsen), et kjennemerke for industrien, har stupt med over 30 % i år, og  så mye som rekordstore 50 % siden begynnelsen av 2021.

Men de er ikke alene. Andre sektorer lider også. Invesco Solar ETF har sunket med 40 % i 2023. First trust Global Wind Energy ETF hat sunket med 20 % i år, og så mye som 40 % siden januar 2021. Det ser ut som om vinden har forlatt seilene deres.

Industriens nye unnskyldning er de økende rentesatsene. Disse høye rentene har ikke bare økt kostnadene, men også lagt en demper på konsumentenes entusiasme. Det er nok det som har ført til de fallende aksjeverdiene for selskaper som en gang lovet et grønt utopia, men som nå strever med å tjene penger.

Dette er drømmen. Men hva gjør en når det er mørkt og kaldt om vinteren?

Solenergi-selskaper som Solar Edge og Enphase Energy føler nå at det brenner stygt for etterspørselen nå når interessen for deres produkter minker. Det store vind-energi-selskapet Ørsted synger på siste verset. Aksjene deres stuper etter at det er avslørt en nedskriving på flere multimilliarder dollar på deres havvindmølle-prosjekter i USA.

I Tyskland har energi-politikk og greie planer alltid gått hand i hand. Men etter sabotasjen på Nord Stream rørledningene er så mange som 77 % skeptiske til at landet på magisk vis kan trylle fram 80 % av elektrisiteten fra fornybare kilder innen 2030. Folk rister på hodet og nekter å tro på det. Det aner meg at skepsisen til solenergi ennå ikke har nådd allmennheten.

Sveits, som liksom er gullungen for å fase ut atomkraft, er nå blitt nødt til å strekke på sine grønne muskler og ta opp igjen ideen om å drive videre sine atomkraftverk. Hvem i all verden har en klar strategi for å få slutt på atomkraft før 2040?

Bidens grønne drøm smelter nå bort raskere enn han favoritt-iskrem i solskinnet. 

I USA er «døden» til de to New Jersey vindmølle-prosjektene  i ferd med å få «isfjellet til å tippe rundt». Inflasjonen er høy, rentesatsene stiger til himmels, og mangel på forsyninger til anleggene er med på å sette en stopper for Joes klima-ambisjoner.  

Til tross for kjempeflotte 368 milliarder dollar i føderal hjelp fra hans klimalov, faller det ene «rene» energiprosjektet etter det andre til jorden som døde fluer. Ikke en gang  utsettelse av Kentucky EV batterifabrikk hos Ford og at General Motors reduserer sine planer ser ut til å komme unna den økonomiske tornadoen.

Det eneste som ser ut til å øke raskere enn ønskene om en revolusjon for ren energi er utgiftene. Men hvem i all verden trenger tilgjengelig pålitelig energi når vi fortsatt har de storslåtte klimamålene? Bidens grønne planer opplever nok en kjølig tid, men det er jo ikke akkurat noen isbreer fra nord som kjenner på varmen.

Et hav av rødt blekk?

Det er ironisk, ikke sant? For ikke lenge siden ble ren energi hyllet som den store frelseren for planeten vår. Men nå ser det ut til at den saken drukner i et hav av rødt blekk.

S&P Global Energy-indeksen, som en gang var en funklende stjerne, har opplevd at halvparten av verdien deres er blitt borte siden 2020. Det må vel kalles et spektakulært fall nedover.

Tingene skjer raskt nå, og vi er vitne til at de allmektige grønne aksjene får skikkelig juling. Og det til tross for at EU og USAs regjering  tilbyr milliarder  i skattefordeler og subsidier for å støtte det såkalte «grønne skiftet», vekk fra russisk olje og gass.

Nå mister investorene tillit raskere enn du kan si «renewable». S&P Global Clean Energy-indeksen venter et dundrende fall på 30 % i 2023. Det betyr et tap på 1,4 milliarder dollar. Denne en gang så framgangsrike sektoren har til nå opplevd et tap på 23 % under den nåværende ledelsen. Langt fra storhetstiden for bare noen måneder siden.

Man kan jo skylde på det nåværende økonomiske klimaet, sier de. Høye renter, økende utgifter og svikt i forsyningene er jo skurkene i dette melodrama. For ikke å snakke om Kina, gullungen når det gjelder forsyning av det de trenger. Derfra flommer det inn i markedet billige alternativer.  De  underminerer EUs drømmer om å få et lokalt grønt marked.

Nye aksjer som skal streve med å skaffe grønn energi strever med marginene, de er under press. Er dettede siste spikeren i kisten? 

NextEra Energy Partners har kuttet sin vekst til det halve. Det sender sjokkbølger til fornybar industri. Det er mulig jeg overdriver, men skaden er gjort. All tillit til fornying har nådd bunnen.

Dette kalles økonomisk ønsketenkning.

Så hva er moralen til dette grønne eventyret? 

Det har jo vist seg at det å bli «grønn» ikke kan være den rette måten. Det er blitt en svært kostbar affære. Når de fornybare aksjene når bunnen sitter analytikerne igjen og lurer på om de skal kjøpe nye, eller om den grønne drømmen virkelig er over.

Som i  en herlig ironisk  sammensvergelse har Greta Thunberg nå i stedet gått over til å støtte Gaza. Det kan se ut som om vår klima-korsfarer nå i stedet ha skiftet over til et annet tema. Tidligere profeterte hun om Armageddon og att klimaendringene kunne «gjøre slutt på menneskeheten» om vi ikke sluttet å bruke fossilt brennstoff innen 2023.

Denne ironien er tykkere enn smogen i Beijing, folkens. Det ser jamen ut til at til og med de grønne krigerne ikke kommer unna markedets realiteter. 

Russian Market er et prosjekt fra en  økonomi-blogger, sveitsisk journalist og politisk kommentator basert i Zürich. Han kan følges på X @runews.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/business/587474-green-energy-stocks-economics/

Forsidebilde: Lexica

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • » Nå mister investorene tillit raskere enn du kan si «renewable». S&P Global Clean Energy-indeksen venter et dundrende fall på 30 % i 2023. Det betyr et tap på 1,4 milliarder dollar. »

  Nå er jo ikke den reelle verdien av et selskap nødvendigvis lik aksjeverdien, da.
  Før kjøpte man aksjer i et selskap fordi man hadde tro på dets positive utvikling.
  Nå , etter internettmuligheter og maskinstyring av kjøp/salg, tjener trader-aktørene like mye på aksje-fall som aksjestigning.
  Jfr. Solberg-ektemannen Finne som hadde mange tusen trading-transaksjoner på et par uker.
  – Etter at han skulle slutte med aksjekjøp. ;-)
  Det hele er blitt er trader-spill.

  Men at man kan produsere energi av mange slags fornybare kilder, fra luft/sol og vann bør være positivt på lang sikt. Også fordi det reduserer makten til de store oljekartellene. – Og kan gi mer styring til den enkelte nasjon. Så lenge en produksjon, totalt sett, gir mer energi enn det forbruker.
  Og energi er viktig.
  Enten man kaller det politisk-grønt eller ikke.
  Men politikere, og deres ‘eksperter’ har ikke mer kunnskap om disse prosjektene enn andre innbyggere. Og synes å bry seg om penger mer enn innbyggernes velstand og frihet. Så det er ingen grunn til at disse skal få lov til å forvalte, eventuelt kaste bort, innbyggernes penger.

  Svar
  • wasan Totland
   22 november 2023 15:43

   Du har rett! At Document lar en så kunnskapsløs politiker slippe til som rainer prang er meg en gåte?

   Svar
 • Siste nytt om det grønne skifte i Norge:

  Rec Solar legger nå ned sin produksjon av solceller og silisium i Norge.
  Fabrikken stenges og 100 ansatte blir arbeidsledig.
  De sier at det er pga overproduksjon av solceller i verden.
  Men det er nok egentlig pga høye norske strømpriser som de må betale i sin produksjon sammen med konkurranse fra Kina. Nesten alt av solceller i Europa og Norge blir nå importert fra Kina.
  I Kina betaler produsentene av solceller noe slikt som 40-50 øre pr KWh.
  I Norge og Europa klarer man ikke å tilby Rec Solar lave strømpriser sørpå i Norge.
  Mulig slik produksjon ville ha vært lønnsomt nordpå i Norge, men der mangler det strømnett.
  https://www.nrk.no/sorlandet/rec-solar-legger-ned-i-norge_-_-dette-er-en-trist-dag-1.16648027

  Samtidig med dette meldes det om at Norges største park for solceller åpnes i Østerdalen.
  Der brukes det dobbeltsidige solceller, det vil være gunstig spesielt på våren når sollyset reflekteres fra snøen.
  https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/18024450/kobler-norges-forste-store-solkraftverk-til-nettet?publisherId=17848222&lang=no

  Hvordan har man klart å havne opp med en slik situasjon kan man virkelig lure på.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Zelensky’s tid nærmer seg slutten.

Når vender vesten ham ryggen?

Forrige innlegg

Er de tvangsutskrevet?

Ukrainske krigsfanger slutter seg den russiske militærmaskinen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.