POSTED IN Helse

Kaller en lavdose-forskning for høydose-forskning for å vise at vitamin D ikke virker?

Hvordan en fjerner D-vitaminets virkninger gjennom håpløs forskning.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Merkelig høydoseforskning

Ingen vet hva som er «høydose» vitamin D, men forskerne spruter ut studier på behandling med «høydose vitamin D».

Innlegget er hentet fra Mer D-vitamin!

For meg starta interessen for høydose vitamin D med at jeg fant den amerikanske Vital-studien, som testa 2.000 enheter vitamin D som «høydose» mot 800 IE vitamin D som placebo.

Vital-forskerne delte i 2010 en gruppe på 25.000 amerikanere i to, ga den ene gruppen 2.000 enheter vitamin D og den andre gruppen 800 enheter daglig. Etter fem år talte de opp hvor mange i de to gruppene som hadde dødd eller blitt syke av alle mulige slags plager og sykdommer.

Hvis det var tilnærmet like mange i begge grupper som pådro seg en sykdom, var konklusjonen at vitamin D virker ikke mot denne sykdommen, enten det var kreft, beinbrudd eller hjerteinfarkt.

closeup photo of primate
Photo by Andre Mouton on Pexels.com

Det kommer fortsatt en jevn strøm med delstudier ut av Vital-materialet, som konkluderer med at «vitamin D virker ikke mot…». Så sent som i august i år, slo forskning.no stort opp en «ny» Vital-studie om beinbrudd:

«Tilskudd av D-vitamin forebygger ikke beinbrudd likevel»

Forskning.no

Fra gyngestolen til en gammel journalist ser dette merkelig ut, for å si det mildt. Teste «høydosebehandling» med 40% av intervensjonsdosen som placebo? Hvis dette er vitenskap, er jeg glad jeg er journalist og ikke forsker!

500.000 enheter kurerer jernmangel

I motsatt ende av skalaen har jeg denne studien, som konkluderer med at en dose på 500.000 IE vitamin D endrer nivået av hepcidin (hormonet som regulerer jernnivået i blodet) hos blodfattige akuttpasienter på respirator, slik at jernnivået i blodet øker raskt, transporten av oksygen kommer i gang igjen og pasientene kommer ut av respiratoren på halve tida i forhold til placebogruppa. Det høres i allfall litt mer høydose ut.

Velger lave «høydoser» mot bedre vitende

I Tromsø er en forsker i gang med å ta doktorgrad på behandling av psoriasis med høydose vitamin D på 5.000 IE. Jeg synes dette er merkelig forskning, når det allerede finnes flere pilotstudier (f.eks. her og her) som viser at D-vitamindoser på 30.000-60.000 IE kan gjøre psoriasispasienter 100% symptomfrie på få måneder.

Det er noe rart med oppfatningen av høydose vitamin D. Forskningen på høydose vitamin D er enda rarere.

Forsidebilde: Patty Brito



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 943 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • Enig, dette er merkelig. Legemiddelindustrien tjener vel gode penger på at vi velger noen av deres produkter fremfor D-vitamin tilskudd. Godt at det blir publisert artikler/forskning som oppklarer dette. Takk.

    Svar
  • Hva menes det at er en god, daglig dose D3 vitaminer for og forebygge og holde imun apparatet på tå hev (hve gjelder D vitaminer iallfall ?) 😀

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Nå kommer reaksjonene:

EU-topp: «Er USA egentlig vår allierte?

Previous Post

Den polske regjeringen støtter nå ukrainere som forsvarer folkemord på polakker.

Hva er det med den polske regjeringen?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.