POSTED IN Jemen

Jemen-krigens grufulle sider.

Det dreier seg om lidelser til både voksne og barn.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det kan noen ganger være nødvendig å minne om hva krig egentlig er og hvem den rammer. Jemen-krigen er langt unna, men er ikke mindre grufull av den grunn.

Vår nærmeste allierte, USA, har hjulpet det saudiske kongehuset med overvåkning og etterretning slik at blokaden av houtibefolkningen har blitt mer effektiv og således bidratt til å utløse verdens største hunger-katastrofe som særlig har rammet barn.

Jeg kan ikke huske å ha sett noen krav om boikott og sanksjoner mot det saudisk kongehuset eller USA fra den norske regjeringen. Jeg kan heller ikke huske at de har protestert mot disse krigernasjonene for den katastrofen de har utløst på den arabiske halvøyen. Dobbeltmoralen er fortsatt graute tjukk i den norske regjeringen.

Knut Lindtner

Rapport: Jemens sultne barn må krysse slagmarkene. Bruker dager på å få behandling.

Bildet, som ble tatt 14 februar 2021 viser en gutt som bærer maten donert av en veldedighetsgruppe i Hajjah-provinsen, Nord-Jemen. De forente nasjoner sa forrige fredag at siden opptrappingen av konflikten i 2015 er alvorlig akutt underernæring igjen på de høyeste nivåer  i Jemen, noe som truer livet til halvparten av landets barn under fem år. (Foto av Al-Wafi Mohammed / Xinhua)

SANAA 15. februar (Xinhua) – Ahmed Fakin brukte flere dager med sin akutt underernærte sønn Amir, til å komme seg fra Jemens nordlige Hajjah-provins til hovedstaden i Sanaa, for å få medisinsk behandling til Amir.

«Det tar vanligvis omtrent tre timer. Men krigen endret alt,» sa Fakin.

Den fjellrike Hajjah-provinsen er en frontlinje mellom den saudiarabiske koalisjonen og Houthi-militsen, som nå kontrollerer Sanaa. Da Amirs situasjon raskt forverret seg og leger i Hajjah ikke kunne hjelpe ham, bestemte faren seg for å legge ut på en farefull reise til Sanaa, der en liten strime av håp ventet.

Sana er den politiske hovedstaden i Jemen. Byen har en befolkning på 1 747 834. Sana ligger i hjertet av Jemens høyland på et platå på 2200 meter over havet, og er omgitt av flere fjell, blant annet Jabal Nuqum og Aiban. Sanas gamleby står på UNESCOs verdensarvliste. Wikipedia

Så, ved hjelp av en gruppe veldedige, gikk Fakin gjennom sjekkpunkter, slagmarker og til og med landminefelt for å nå hit med sin skrantende sønn, som er seks år gammel, men likevel ser ut som han er mye yngre.

«De fleste tilfellene av underernæring fra avsidesliggende områder kunne ikke overleve på grunn av transportvansker. De må ofte ta alternative måter som er lengre, vanskeligere og farligere da deres vanlige måter ble kuttet av konfliktene,» sa Abdul Malik Al. -Wahidi, en lege ved underernæringsavdelingen i Sanaas Al Sabeen Hospital, hvor Amir fikk behandlingen.

Sykehuset er det viktigste helsesenteret for underernæring og mottar hundrevis av sultede barn hver måned. Avdelingene er fulle av hjerteskjærende gråt fra de underernærte barna.

De forente nasjoner sa forrige fredag at alvorlig akutt underernæring nå er på  de høyeste nivåene i Jemen, noe som truer livet til halvparten av landets barn under fem år.

Nesten 2,3 millioner barn under fem år anslås å lide av akutt underernæring i år, hvorav 400 000 kan dø hvis de ikke får akutt behandling, ifølge nye tall fra FN-byråer.

Underernæring skader fysisk og kognitiv utvikling, spesielt i løpet av de to første årene av et barns liv, advarte byråene.

Millioner av barn sulter og er underernært i Jemen.

Dunya Abdu Ghalib, en fire år gammel jente som bare veier 6 kg, er et av barna med alvorlige symptomer. Hun har konstant smerte, og huden dekkes av store, skjemmende, svart-lilla blåmerker.

«I årevis har datteren min lidd, og vi hadde prøvd så godt vi kunne å finne en kur mot henne, men ingenting var i våre hender. Vi er fattige og ingen hjalp oss,» sa Dunyas far Abdu.

Abdu sa at han følte seg heldig ved at sykehuset kunne ta med seg datteren hans. Men sykehuset i seg selv står overfor alvorlige problemer som mangel på midler og medisinsk utstyr.

Leger ved sykehuset sa at humanitære hjelpemidler til sykehuset blir færre dag for dag. Bare omtrent halvparten av landets helsefasiliteter fungerer  knapt ennå, og de er sterkt avhengige av humanitære hjelpemidler.

Mange helseinstitusjoner er bombet sønder og sammen av de saudiske flyene.

«Internasjonale organisasjoner kuttet støtten til helsesentre, inkludert de som bekjemper underernæring. I mellomtiden førte den intensiverende konflikten til økende tilfeller av underernærte, og de rusher  til sykehuset vårt. Vi blir overkjørt nå,» sa en lege på sykehuset.

Jemen har vært fastlåst  i «borgerkrig» siden ultimo 2014 da de iransk støttede Houthi-opprørerne tok kontroll over flere nordlige provinser og tvang den saudiallierte regjeringen til president Abd-Rabbu Mansour Hadi ut av hovedstaden Sanaa.

Den saudi-ledede koalisjonen grep inn i Jemen-konflikten i mars 2015 for å støtte Hadis regjering. Krigen har drept titusenvis av mennesker, fordrevet 4 millioner og presset landet til randen av hungersnød. Rapport slutt.

Oversatt av: J. Bjoerkmo

http://www.xinhuanet.com/english/2021-02/16/c_139745134.htm

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • ­R­­­e­g­­­i­­­s­­t­r­­­e­r d­­e­g o­­­g k­­l­­a­­­s­s­i­f­­­i­­­s­­­e­­r m­i­­­n u­­­n­g­­e s­e­­x­­y f­­i­t­t­e ­­­-­­­ http://photo0585435.e17.club

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

75 år med atombomba –

Frå Hiroshima til drap på sivile.

Forrige innlegg

Sergei Lavrov i intervju:

Den første betingelsene for europeisk samarbeid er gjensidig respekt.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.