POSTED IN Krig-fred

Janne Haaland Matlary:
«Ingen militær framgang
for Ukraina»

«Jo lenger krigen varer,
desto verre for Ukraina
på alle måter»

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

I en kronikk i Dagens Næringsliv 12.07.2023 skriver professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og ved  Forsvarets høgskole, Janne Haaland Matlary, noe helt annet enn det hovedstrømsmediene forteller oss. «Tiden renner ut for Ukraina», er kronikkens overskrift. For det er ikke noen militær framgang for Ukraina. Den vestlige trua på at Russland er i kaos og kollaps er sterkt overdrivi. At å ta tilbake alt okkupert territorium «ersannsynligvis helt urealistisk nå, spesielt Krim». I tillegg vil USA konsentrere seg om den kommende presidentvalgkampen, ikke om Ukraina. Dette kombinert med at Europas folk rammes av økte renter og matpriser, økt arbeidsledighet og at økonomien i Tyskland er i tilbakegang. Utsiktene til en klar militær framgang for Ukraina er ikke gode, skriver Matlary.

Henta fra Politikus.no
Av Ove Bengt Berg

«Politisk makt vokser ut av løpet på et gevær»*
Janne Haaland Matlary innleder kronikken med disse orda:

Det går trått på fronten i Ukraina. Det er ingen militær fremgang. De russiske festningsverkene er formidable – store belter med miner og mange andre hindre, angrepshelikoptre som ligger lavt bak skogen og kan ta ut mål på mer enn en mils avstand. Det er svært vanskelig å komme inn mot frontlinjen for ukrainerne. Og Ukraina har ikke luftmakt, men er avhengig av droner og artilleri. Aldri – etter at flyet er oppfunnet – har en offensiv vært vellykket uten luftkontroll først.

Våpenhjelpen kommer motvillig og seint. Utsiktene til militær framgang er ikke gode.

Fordi et Ukraina som ikke kan omsette store og dyre våpenleveranser til seier, ikke vil få flere våpen etter hvert. Det er for dyrt, og det gir ikke resultater, noe som er hele poenget.


USA vil stoppe enhver eskalering av krigen. For det er jo USA som da blir aktøren i krigen, som må gå inn. Og det er valg i USA snart. Å trekke landet inn i en krig er det siste som vinner valget.

Putin sitter trygt
Matlary viser til at den vestlige trua på at Russland er i kaos er sterkt overdrivi. Putin slo uten våpenmakt ned et mislykka forsøk på opprør.

Europa ute av stand til å lede

Europa er ikke klar for å lede med hensyn til Ukraina når USA blir mindre engasjert. Nato kan ikke engang blir enige om en ny sjef, og det på andre året overtid. Om Sverige kommer inn, er det minste problemet i Nato nå.

Å ta tilbake alt okkupert territorium er sannsynligvis helt urealistisk nå, spesielt Krim. Dersom frontlinjen ikke kan brytes ned i sommer, skjer det ikke i vinter heller. Jo lenger krigen varer, desto verre for Ukraina på alle måter – økonomien ødelegges, vestens donorvilje svekkes, USA blir mindre engasjert og befolkningen orker ikke mer. De unge drar. Angrep på sivile i byer som Lviv, ved grensen til Polen, viser russisk vilje til å bruke alle midler. Dette fører til raseri og motstandsvilje, men hvor lenge kan man holde ut?

«Kjetterske tanker»
Matlary vedgår at dette er kjetterske tanker, men når den militære situasjonen er som den er og vil være det i lang tid framover, spør Matlary:

Kan et alternativ være at Ukraina forhandler og avstår territorium og derved får avtalte grenser som gjør at landet kan se vestover? Og derved tiltrekke seg kapital til gjenoppbygning? Det haster med å få normalitet; krigen er unntakstilstand for alt produktivt.

«Tiden utmatter både Ukraina og Vesten»
Økonomiske problemer øker i Europa, og økte forsvarsbudsjetter er ikke noen politisk vinnersak kombinert med nullvekst og inflasjon. Det er mindre medieoppmerksomhet om krigen nå enn for bare få uker sia, skriver Matlary. «Ukraina vil snart komme langt ned på agendaen

«Jo lenger krigen varer, desto verre for Ukraina på alle måter»
er undertittelen på kronikken. Det er ikke utsikter til en klar militær framgang fra en vanskelig situasjon, er hennes konklusjon. Men mange er jo sterkt uenige i det, og ser for seg en full seier for Ukraina for grensene før 2014, koste hva det koste vil. Av ukrainske og russiske liv. I Norge er krigsviljen stor og entusiasmen mot ethvert kompromiss og enhver våpenhvile bastant i regjeringa, på Stortinget og i redaksjonene. Partiene Venstre, MDG og Rødt er høylydt taleføre mot alt annet enn et knusende nederlag for Russland.

«Tiden renner ut for Ukraina»
Hva er de kompromissløses svar?

Janne Haaland Matlary blir ikke populær med kronikken sin. Likevel bør Vestens statsledere og deres journalister stille spørsmålet om hvor mange som nå må dø for en uoppnåelig full seier — når det samme kanskje kan oppnås over et lengre tidsrom uten slike ofre?

* Sitat fra Mao Zedong.

Framheva bilde:
USA-kjøretøyer
på Hell stasjon 19.04.2023.
Foto: Rolf Bunes

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  13 juli 2023 8:56

  Di meir uran-ammunisjon Vesten leverer til Kiev-styret, di meir useljelege vert ukrainske landbrukprodukt i framtida. Kven vil kjøpa mat som eigentleg er spesialavfall?

  Dessutan tek desperate ukrainske artilleriåtak mot bygder aust i landet livet av mange bønder. Den delen av krigen er usynleg for NRK.

  Vesten har verkeleg skjemt seg ut.

  Svar
 • Tor Larsen
  15 juli 2023 18:31

  Ja vel, men krigen i Ukraina gjelder for så vidt ikke Ukraina, men såkalte «amerikanske interesseer», så om tiden renner ut for Ukraina sammen med alt blodet, så er det langt fra sikkert at tiden har rent ut for den egentlige hensikten med krigen. Sannsynligvis ikke.

  Svar
 • Arno Mong Daastøl
  17 juli 2023 18:33

  Tor, du skriver: » krigen i Ukraina gjelder for så vidt ikke Ukraina, men såkalte «amerikanske interesseer»» – Jeg er nesten enig, men USA følger jo bare den britiske strategien, som er over ett hundre år gammel. Knus Russland. – (fra geopolitikeren Mackinder, med resten av sosialimperialistene i London – dvs. klubben fra det skotsk-normanniske ‘Balliol’ på Oxford University).

  Svar
 • Arno Mong Daastøl
  17 juli 2023 18:41

  Tor, jeg glemte jo å skrive kanskje det vesentligste fra Mackinder: sett Russlands råvarer opp mot Tyskland teknikk (og hold Japan mot Kina).

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Norge forlenger en tapt krig.

Ny norsk militær hjelpepakke til Ukraina.

Forrige innlegg

Kun for oss vanlige mennesker:

World Economic Forum-globalistene vil ha slutt på privat eierskap av kjøretøy

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.