POSTED IN Norge

Jan Hårstad:

Frøydis Armand forlater oss.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

I går kom det melding om at Frøydis Armand har forlatt oss i en alder av 73 år.

Nylig skrev jeg noen minneord om at Espen Skjønberg var en gigant av en skuespiller. Jeg liker ikke å omgås sjablonger, men Frøydis Armand var den kvinnelige utgaven av full pasjon og fullt trykk. En åndelig slektning av Skjønberg.

La oss starte med begynnelsen: dukketeater og SUF-teater ledet av Tron Øgrim blant annet. Det var helt naturlig at hun havnet der fordi begge foreldrene var meget radikale mennesker og dro Frøydis inn i sosialistisk tenkning. Like naturlig var det at hun havnet i den radikale gruppa på Nationaltheateret som ble omtalt som «Svartkatten» gruppa som skremte vettet av både det etablerte teatermiljøet og fiffen i kulturlivet. I ettertid er det nærmest som et mirakel at vi kom fra det med livet i behold.

Går du inn på wikipedia kan du fort oppdage at Frøydis var et arbeidsjern, hun spilte dag og natt i store  oppgaver, ikke noe pjusk der. Det er jo ikke bare det å stå på scenen som koster krefter, en skal også slåss med milevis med tekst og konflikter med instruktører og medspillere.

Frøydis tilhørte ikke den postmodernistiske falangen av skuespillere som skulle snakke så «naturlig» at ingen hørte hva de sa. Da hun spilte Fru Alving i Gengangere ringte hun meg fortvilet og sa om omgivelsene på scenen: jeg hører faktisk ikke stikkord, de bare mumler rundt meg.

Det er klart at en sånn arbeidsbyrde som Frøydis leverte, så slet det enormt på nervesystemet. Hun var glad i å svømme og vi fikk også lokket henne ut i påskefjellet på ski, men både røyk og vin tok også på fysikken. I så henseende ligner hun mange andre i en rå og brutalt krevende bransje.

En virkelig stor og betydelig dame har gått fra scenen. En lady av største format.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Oberstløytnant:

Ny militær strategi: Norske styrker skal ikke forsvare Norge.

Forrige innlegg

Vindkraft i Norge

Regjeringen prøver å vri seg unna FN’s beskyttelse av urfolk

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.