POSTED IN Venstresiden

Jan Hårstad:

Fienden står i vårt eget land.

14 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Landet uten opposisjon

Av Jan Hårstad

Jeg speider hver dag etter noen anti-imperialistiske røster i Norge, men det er uhyre glissent. Tidsskriftet Vardøger skal være vettig i sin siste utgave og bra er det.

Så er det dette med det nymaoistiske Tjen-Folket som jo er medlem av noe som kaller seg Internasjonalt kommunistisk Forbund. Og det er å anta at når Tjen-Folket skriver om noe  så verdenshistorisk som den pågående Nato-Russland krigen i Ukraina, så er dette linja til Forbundet, ikke en norsk privatsak.

Sist vi skrev om Tjen-Folket etterlyste vi fra dem en redegjørelse for helt merkelige påstander som de i dag gjentar:

«Zelensky er en lakei for hovedsakelig USA, og representerer ikke interessene til den ukrainske nasjonen.»

     «Den ukrainske nasjonen fører en legitim frigjøringskamp som vi støtter uten forbehold.»

Som det framgår av selv Natopressen er det meste av partier og opposisjon forbudt og kneblet i Ukraina. Vi spør igjen: hvem i all verden er denne nasjonale frigjøringskampen som er imot Zelensky-regimet? Hvis Tjen-Folket tar sikte på å overta etter Nato-sosialdemokratene i Rødt etter det kommende landsmøte i Stavanger, må de svare på slike spørsmål. Ikke for min personlige del, men for deres egen framtids skyld. Det er et godt råd fra en eldre person.

Revolusjonsgruppa tilhører tradisjonell stalinisme og svinger seg veldig opp med masse korrekt folkerettslige meldinger om «russisk imperialisme»,men avviker naturligvis dypt fra både SV og Rødt ved å se krigen fra den europeiske arbeiderklassens synspunkt. Bare det er jo i dagens Norge oppsiktsvekkende tenkning.

Vin- og ost-venstresida, er de representative for dagens lønnstakere?

Saken er den at den selverklærte «venstresida» i moderne tid har sett seg selv som et sosialt sjikt som  i moral, livsstil og avansert tenkning sto skyhøyt over arbeiderklassen. Selv når det dukker opp stemmer i Rødt som har noen avvikende synspunkter fra mainstream Nato der, så surrer også disse rundt i en grøt av følsomhetstenkning og gammelmodig pasifisme.

Sentralstyremedlem Bjørbakk tipser oss i dag om at det kommende landsmøtet til Rødt vil gi «en relativ liten avskalling.»  Det er slett ikke sikkert. Krigen er knapt kommet i gang: tanks og fly er på vei. 15 000-30 000 ukrainske ungdommer skal trenes for Leopard tanks og F-16.

Jeg finner faktisk ikke noe politisk miljø rundt Stortinget som skjønner noe av denne krigens karakter. Det kommer vel av at en forståelse ikke er forenlig med en god politisk karriere a la herr Mimir og andre.

«Hovedfienden står i det egne landet» meldte Karl Liebknecht på Potzdamer Plass i Berlin 1915. Det er jo ett av marxismens mest udødelige prinsipper som er glemt av alle norske sosialister. Nato-Norwegen/Norway skal nå kjøpe 54 Leopard-2 tanks som vil bli ferdiglevert i 2026.

19 milliarder kroner som arbeiderklassen og småfolket i Norge må betale for. På Forsvarets Forum heter det at Russland er militært svekket. Hva skal de da med et så fremragende angrepsvåpen som Leopard tanks?  Selvfølgelig skal de brukes for å innta Murmansk. Russland skal hakkes opp i småbiter av USA og EU-imperialismen. Det er bare folk som ikke kan lese som ikke har oppfattet dette nå.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

14 kommentarer. Leave new

 • En gransking utført av internasjonale etterforskere fra Nederland, Australia, Malaysia, Belgia og Ukraina har avsluttet sitt arbeid for å finne ut hvem som sto bak nedskytingen av Malaysian Airlines MH17 over Ukraina i 2014, skriver Time.
  Digna van Boetzelaer, som har ledet granskingen, sa onsdag at å bevise ut over enhver tvil hvem som hadde ansvaret for at MH17 ble skutt ned er det sterke indikasjoner på at nedskytingen var et bestillingsverk fra Putin personlig. Nå er krigen i ukraina blitt en krig mellom Russland og NATO: Nato leverer våpnene og Ukraina leverer Blodet. For Hvem er dette en tapssituasjon? Er svaret både Ukraina og NATO?

  Svar
  • Olav Sæther
   9 februar 2023 11:55

   Etterforskningen av MH17-havariet ble trenert og tåkelagt fra dag 1. Kiev sier de ikke har noen radar-data fra den dagen. Satelittbilder og evt. annet som Russland ville bidra med ble avvist. Nå er det visst funnet noen syndebukker uten et eneste håndfast bevis.

   Svar
 • Kommunisme er samfunnsfiendtlig uansett form. Forstår ikke hvorfor dette er så vanskelig å forstå og hvorfor Hårstad kaster bort tiden sin på dette fjaset. Tipper gammel indoktrinering er vanskelig å vaske vekk. Løsningen er individuell frihet og en minimal stat som kun forsvarer rettighetene til hvermansen. Kun da kan man si at staten er et nødvendig onde. Uten denne rollen så er staten bare et onde.

  Svar
  • Gammle kråke
   9 februar 2023 10:38

   mange mener at kommunismen ikke er samfunnsfiendtlig men derimot den rette samfunnsveien. Hiovedfienden står i det egne landet , sa Karl von Liebknect, eller…»fienden er i oss selv». Det handler om indre og ytre motsetninger.

   Svar
   • Mange indoktrinerte og forvirrede sjeler uten evne til å tenke selv mener det ja. Men det burde være ganske åpenbart etter å ha lest Gulag Archipelago at kommunisme er ren ondskap i praksis. Når man setter grupper foran individer, så går det alltid dårlig i lengden. Vet noen kommunister vil misforstå den, så jeg følger opp med at det som er best for individet også er best for landet. Noen gang reflektert over at protestantiske land gjør det mye bedre enn alle andre land? Det er fordi det annerkjenner individet og ikke trykker deg ned i en gruppe med undersåtter slik blant annet kommunister og kastesystemet i India gjør.

 • Torfinn Slettebø
  9 februar 2023 10:39

  Hårstad er kritisk til norsk panserkjøp, og like kritisk til pasifisme:

  «Selv når det dukker opp stemmer i Rødt som har noen avvikende synspunkter fra mainstream Nato der, så surrer også disse rundt i en grøt av følsomhetstenkning og gammelmodig pasifisme.»

  Tidlegare har Hårstad skrive at Noreg er okkupert av USA. Det er eg einig i. Korleis vil Hårstad bli kvitt okkupanten? Kanskje treng du nokre gamalmodige pasifistar med på laget? Sjølv om tenkjinga vår er «graut», kan du stola på oss når det gjeld utmelding av krigsmaskina nato, og militærbudsjett på kroner 0.

  Med mange nok pasifistar i landet, kunne ikkje Noreg vore med på sabotasjen av Nord Stream 1 og 2 eller mykje anna som set Noreg i stor fare. For meg er det eitt feitt om det er stormakta USA eller Russland som misbrukar makta si til å leggja atomubåtar til kai ved norske byar. per i dag er det USA som utfører dette overgrepet mot Noreg.

  Svar
  • Jan Hårstad
   9 februar 2023 22:02

   Til leserne: umiddelbart etter Oktoberrevolusjonen 1917,oppsto det uenigheter om veien framover. Kort: verdenskommunismen delte seg i tre ulike retninger: offisiell russisk statskommunisme ledet av Stalin,venstrekommunisme med Rosa Luxemburg som flaggskip og Trotskisme under Trotsky.
   Alle disse retningene strides og rivaliseres den dag idag. Situasjonen i Norge er at det er liten deltagelse i internasjonal debatt mellom disse retningene. Det er et ytterst fåtall som vet at de eksisterer i det hele tatt.
   Når det gjelder Stalinkommunisme var det først på femti og sekstitall at denne ble avkledt. Denne avkledningen foretatt av mange var et sjokk for Moskvakommunister verden over. Men da får man ta med at uten disses innsatser mot nazisme/fascisme over hele Europa,hadde HitlerTyskland kanskje overlevd.
   Idag er det ikke mange personer i Vesten som er for StalinKommunisme,heller ikke jeg. Ideer som har relevans for framtiden stammer fra venstrekommunisme (world.internationalism.org) og wsws.org og icl-fl.org. Etter landsmøtet til Rødt,har den lille gruppa av selvtenkere i Norge intet annet valg enn å oppta en debatt om i vilken leir Norge hører hjemme.

   Svar
   • Arno Mong Daastøl
    10 februar 2023 14:12

    Jan Hårstad skrev:
    «verdenskommunismen delte seg i tre ulike retninger: offisiell russisk statskommunisme ledet av Stalin,venstrekommunisme med Rosa Luxemburg som flaggskip og Trotskisme under Trotsky.»
    Jeg har ikke lest my av Trotsky, men biografier om Trotsky. Inntrykket var at Trotsky var Leninist. Ingen forskjell.
    Verdensrevolusjon var målet. Stalin nøyde seg med en nasjonal sosialisme.

   • A. M. D.:
    «Jeg har ikke lest my av Trotsky, men biografier om Trotsky. Inntrykket var at Trotsky var Leninist. Ingen forskjell.
    Verdensrevolusjon var målet. Stalin nøyde seg med en nasjonal sosialisme.»

    Kanskje er det på tide å tenke nytt? Løsrevet fra gamle /etablerte forestillinger.
    Det har alltid vært en utvikling på jorden i alle samfunn og mellom grupper.
    Så etablerte noen eiendomsforhold (og penger) – som ble makt-utslagsgivende for utviklingen videre.
    Låser man seg fast i en (politisk) trosretning blir det lett konstruerte motsetninger med andre trosretninger. Men vi er mer enn (parti)-politikk.

    Kan anbefales:
    En bok om menneskehetens utvikling. . Mer konstruktiv og dyptpløyende enn Marx.
    Litt historie, litt antropologi, litt politikk og litt psykologi.
    500 sider. – Men såpass interessant, nasjonalt, globalt, ‘politisk’ og naturhistorsk, at jeg gleder meg til neste gjennomlesing allerede :

    «Begynnelsen til alt – En ny fortelling om mennesket» ( Av D. Graeber o Wengreowg D. /Cappelen-Damm)

   • Rettelse:
    ( Av D. Graeber og D. Wengrow /Cappelen-Damm)

 • Torfinn Slettebø
  10 februar 2023 9:22

  Raudt-kritikken på Steigan.no i dag frå Marielle Leraand verkar lovande. Har Hårstad og andre på Derimot.no sans for det ho skriv?

  Raudt sitt landsstyre-vedtak om Steigan.no står seg særs dårleg. Greier ikkje partiet gjera om på denne generaltabben, er Raudt ille ute.

  Svar
  • Jan Hårstad
   10 februar 2023 13:05

   Torfinn: Rødt er virkelig ille ute. Nå er det enda 9 uker til landsmøtet og til den tid begynner også
   jetflyene fra Nato å gjøre seg gjeldende. Verdens våpenindustri og energisektoren VIL ha en storkrig
   med Russland,noe jeg har hevdet i årevis.
   Klart det blir et nytt parti. En person som er imot krig og vestlig verdensimperialisme kan jo ikke
   opprettholde noe medlemskap i Rødt. Landsmøtet i Stavanger vil bli historisk.
   Sånn det er nå velkommer vi alle stemmer inni Rødt som protesterer. Men det å bygge et nytt parti i hui og hast på all denne blanda tenkningen som eksisterer idag,er både uklokt og selvmorderisk.
   Her gjelder det å ile meget langsomt i en prosess som innebærer studier av de retninger som allerede finnes på verdensscenen.
   En bør huske på at Rødt hadde greske SYRIZA som modell. Idag er det ingen som vet hvem dette fyrtårnet er. Partier som i hui og hast bygges med ingredienser fra irritasjon og opphisselse blir bare tullball.

   Svar
   • Torfinn Slettebø
    10 februar 2023 17:30

    Hårstad: Takk for at du tek deg tid. Eg har skaffa meg seinste nummer av Vardøger og les for livet.

 • Koreanske K2 var det faglige valget, men da Jens Stoltenberg dro til Asia å hisset til krig i regionen fikk man kalde føtter, i en slik situasjon ville det bli tvil om Sør-Korea faktisk ville være i stand å levere vognene. Stridsvognfabrikken ville nok blitt ett viktig mål for Kina/Nord-Korea, vognene skal leveres innen 2026 og en US admiral lovet krig innen 2025. Derfor valgtes Leo2A7N. Et strategisk valg på flere nivå, man bidrar til å hindre at USA med sine underbruk rundt om i verden tillates dominere våpenproduksjonen.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Østerrisk oberst: Nato deltar allerede i Ukraina.

Natosoldatene bytter uniform, skriver en kontrakt, og vips er de leiesoldater.

Forrige innlegg

Video-intervju med Pepe Escobar:

Russland vil ydmyke Nato fullstendig i den nærmeste fremtid.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.