POSTED IN Atomvåpen, Israel

Israelsk minister bekrefter atomvåpen.

Hvor ble testene av disse våpnene gjort?

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

De spørsmålene som Kremls pressetalskvinne Maria Zakharova reiser i sin kommentar til at en israelsk minster indirekte sier at Israel har atomvåpen. Spørsmålene er helt på sin plass og skulle vært stilt for mange tiår siden. Men slik de formuleres kan det virke som om Russland ikke visste om dette. Naturligvis har de gjort det. Og spørsmålet blir dermed er hvorfor Russland ikke har tatt dette opp som et tema, for Israels atomvåpen har eksistert i mange ti-år. Ikke minst er dette påfallende i betraktning av det enorme presset Iran har blitt utsatt for.

Dobbeltmoralen har ligget åpent opp i dagen for alle som ville se, men det har åpenbart vært bekvemt for noen å se bort fra realitetens fordi Israel ikke har innrømmet dette. Og denne valgte «blindheten» rammer også Russland. Jeg kan ikke huske at de noen sinne har reist spørsmål om de israelske atomvåpnene – før nå.

Det betyr at Russland nå legger om sin Israel-politikk. For det er faktisk det viktigste ved Zakharova atomvåpen-kommentar. Nå taes silkehanskene av overfor Israel.

Knut Lindtner
Redaktør

Russland: Israels ministers atombombe-kommentar «reiser et stort antall spørsmål»


Israel har atomvåpen, men erkjenner ikke at de eksisterer.


av Dave DeCamp


Russlands utenriksdepartement sa tirsdag at en israelsk ministers kommentarer om atomvåpen i Gaza reiste spørsmål om Israels uoffisielle atomarsenal.

Israels kulturarvminister Amichai Eliyahu kom med kommentarene søndag, og sa at det ikke er noen uskyldige sivile i Gaza, og at å slippe atomvåpen på enklaven er et alternativ for Israel.

Israel anslås å ha et sted mellom 90 og 300 atomstridshoder, men vedkjenner seg ikke offisielt sitt arsenal. Eliyahus kommentarer så ut til å bekrefte at Israel har atomvåpen, og strider mot den israelske regjeringens tvetydighetspolitikk i saken.

«Det reiste et stort antall spørsmål,» sa talskvinne for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova om Eliyahus kommentarer. «Spørsmålet nummer én er, hørte vi en offisiell erklæring om at [Israel] har atomvåpen? Følgelig var de neste spørsmålene alle hadde: Hvor er de internasjonale organisasjonene, hvor er IAEA, hvor er inspektørene?»

Hvor er det internasjonale atomenergibyrået

Zakharova spurte også hvor Israel har utført atomprøver. «Hvis dette programmet eksisterer og eksisterte, hvor ble testene utført, på hvilke testområder? Åpenbart, tilsynelatende ikke i regionen, hvor da? Og står ikke USA bak alt dette?» hun sa.

USA opprettholder også en tvetydighetspolitikk angående Israels atomvåpenprogram. I 2021 rapporterte Axios at president Biden og daværende Israels statsminister Naftali Bennett fornyet en flere tiår gammel uformell avtale om Israels atomvåpen.

Alle amerikanske presidenter siden Nixon har gått med på å ikke presse Israel til å signere ikke-spredningsavtalen (NPT), og til gjengjeld godtar Israel å ikke erklære sitt atomvåpenarsenal og drive programmet i det skjulte.

Tvetydigheten tillater USA å gi Israel bistand, som er teknisk ulovlig på grunn av eksistensen av Israels atomarsenal. I henhold til utenlandsk bistandslover kan ikke USA gi bistand til atombevæpnede stater som nekter å signere NPT.

Forsidebilde: Timo Wagner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Secretary Of State For Political Affairs, Victoria NUDELMAN, har sikkert svarene på alle Zakharovas spørsmål.

  Svar
 • » I henhold til utenlandsk bistandslover kan ikke USA gi bistand til atombevæpnede stater som nekter å signere NPT. »

  Det er jo det Russland lenge har sagt:
  USA/Israel lager lover & regler. Men bryter de når det er nødvendig. – Samtidig som USA/Israel forlanger at andre skal følge reglene de har laget.

  Samtidig blir det spredt, spesielt av Nato/Stoltenberg at : ‘Russland/Putin kan man aldri stole på.’ ;-)

  Kanskje det kan være lurt, å skjenke Palestina noen atomvåpen?
  Alternativt ta atomvåpnene bort fra zionist-pitbullene. – Som har brukt både atomvåpen og brannbombing tidligere historien.

  Og/men er det ikke også slik at USA/Nato har signert avtale om ikke angripe, kun svare med bruk av atomvåpen . – Men IKKE ratifisert den. (?) ( Betegnelse på et statsoverhodes, eller en regjerings, endelige godkjennelse av en traktat inngått av sendemenn eller delegasjoner på landets vegne.)
  – I motsetning til f.eks. Russland som både har signert og ratifisert avtalen.

  Men atomvåpen er vel uansett noe som mest brukes til å skremme. Om en nasjons innbyggere dør av atomvåpen, brannbombing , eller Napalm kjennes vel ganske likt ut.

  Skjønt vi bør også huske på : Hvilke land og ‘folk’ har brukt ALLE TRE våpnene tidligere?
  ( Og lever fortsatt godt på myten om ‘Brennoffer’. )

  Svar
 • Mordechai Vanunu’s ( atomfysiker) skjebne er vel viden kjent. Han viste hele verden at Israel hadde atomvåpen i 1988. Han ble fengslet og trakassert, fikk 18 år i fengsel. Så vidt meg bekjent lever han ennå som en «ufri» mann.
  Synnøve Taftø forsøkte og varsle om Gro’s landsvik med hjelp av Jonas, og melde Norge inn i Eu som de klarte bakveien. Media vant propagandakrigen. Vi sviktet begge.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  10 november 2023 9:29

  Presise spørsmål frå Maria Zakharova i russisk UD. NRK refererer aldri slikt. Men har fortalt oss ein million gonger om IAEA-inspeksjonar i Iran, som ikkje har atomvåpen.

  Vanleg, vestleg regelbasert uorden ukritisk formidla av NRK. Hadde NRK gjort jobben sin, kunne folk få inntrykk av at Russland av og til har rett, og at Vesten av og til er på tynn is.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det skjer nå over hele vesten:

Grunnleggende demokratiske retter oppheves eller uthules og tyranni snikinnføres.

Forrige innlegg

Leger uten Grenser

Del av et omfattende traffickingsystem.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.