POSTED IN Midt-Østen

Hamas kom med overraskelses-angrep:

Israel har fått problemer! Hvordan bør vi reagere?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Bjørn Eidsvig
Tidligere FN sjefsrådgiver

Det er søndag 8. oktober 2023. Verden er i sjokk! Fra Gaza har HAMAS  angrepet Israel på det groveste! De har sendt flere tusen ødeleggende granater! De har drept mange hundre, såret mange tusen og tatt mange fanger eller gisler, også sivile.

Fordømmelsen av angrepene er nærmest unison. Det ser vi alltid i slike tilfeller, både ved krig og ved  enkeltstående terrorangrep.  Fordømmelsen er fornuftig! Oftest skjer angrepene fordi ofrene tidligere har oppført seg dårlig overfor angriperne. Så også i dette tilfelle.
Uansett årsak, bør vi forsøke å få gjerningsmennene til å forstå at slike angrep virker mot sin hensikt! Ofrene, uansett tidligere oppførsel, får både vår  medynk og sympati!

Angrepene fører ikke til  ettertanke eller anger for tidligere oppførsel fra de angrepne. De skaper ikke forbedring. Nei, tvert imot!:  Hat og gjengjeldelseslyst øker dramatisk! De forverrer situasjonen! Vi bør  bestemt kunne konkludere: Hevnaksjoner og voldelige angrep lønner seg ikke! De virker alltid mot sin hensikt! 

Netanyahu har vel alltid hatt en alt for hård hånd overfor den opprinnelige befolkningen i områdene de har fått herredømme over. I dette tilfelle svarte han også temmelig kontant: ”Her skal det bli svære hevnaksjoner. Gazaområdet skal få voldsom gjengjeldelse”!  Det virket på meg som at han hadde problemer med å uttale seg kraftig nok i sine hat- og hevntanker. Det var så inderlig langt ifra den ettertanke og oppførselsforbedring som angriperne vel hadde håpet på. Tanker om tidligere oppførsel og mulighet for forsoning og forbedring hadde nok sjelden vært fjernere!

Selv her hos oss, hvor vi har et litt blandet syn på Israelernes oppførsel overfor  Palestinerne, har vi i denne sammenheng bare vist medynk med Israelerne. Vi har slett ikke i denne forbindelse reflektert over hvordan vi burde oppfordre dem til en mer human innstilling og oppførsel overfor Palestinerne. Nei, det har tvert imot vært poengtert at ”alle har rett til å forsvare seg”, underforstått: Gå nå til kraftige motangrep med mer våpen, drap og ødeleggelser! Vi bør naturligvis vite at slik oppførsel ikke fører noe godt med seg. Det fører bare til meningsløse eskaleringer med hat, drap og ødeleggelser på begge sider av konflikten.

Selv vår nåværende formann i forsvarskomiteen, høyrepolitikeren Ine Eriksen Søreide poengterte nå så kraftig  hun kunne orke: ”Det er ingen tvil! Her må det  svares kraftfullt militært”!  Heller enn å forsøke å roe gemyttene, få partene til å vurdere hvordan de kan dempe ned situasjonen, har vi oppfordret til gjengjeldelse og vold. Vi kunne jo ha bedt dem spørre seg selv: Hva har de gjort galt som har  oppildnet et sånt hat at de ble angrepet på måten de ble? Vi kunne ha oppfordret dem til å forsøke å finne løsning på problemene: Hva kan de gjøre for å bli venner og samarbeidspartnere? Hva kan de gjøre for å bli til glede for hverandre? Hvorfor i all verden har ikke vi, som står på såpass avstand fra saken, heller forsøkt å plante slike tanker i partene?

Nå er jeg redd vi må kunne spørre oss selv: Er ikke vi også del av årsaken  til konfliktenes økning og eksistens? Har vi nå vært med å legge grunnlag for en langvarig krig i midt-østen, eller???


Jeg (Bjørn Eidsvig) inviterer deg til å lese, og gjerne også å gi ditt besyv med i. samt å dele med andre, viktige tanker og informasjon som du finner i min blogg: www.redde-verden.com. Følg med fremover, jeg regner med at der kommer mye interessant og viktig etter hvert

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Det ser ut som Egypt advarte Israel om at noe stort var på gang i Gaza, men det ble ikke tatt på alvor av Israel.
  https://www.zerohedge.com/geopolitical/egyptian-intelligence-warned-something-big-was-coming-was-ignored-israeli-media

  Svar
 • Northern Light.
  10 oktober 2023 12:18

  Befolkningen i Gaza bryter seg ut av verdens største konsentrasjonsleir.

  Ikke-voldelige metoder virket ikke, så de måtte skyte seg ut.

  Av Kevin Barrett.
  Forberedelsene mine til tv-helgen, ble sjokkerende avbrutt av flukten fra konsentrasjonsleiren i Gaza. Plutselig ble nødalarmen virkelig og utløst over hele Israel. Som vanlig ga vestlige dårer skylden på ofrene. Talskvinnen for det amerikanske nasjonale sikkerhetsrådet, Adrienne Watson, fordømte angrepene som «uprovoserte». Tydeligvis er det ikke en provokasjon å slakte palestinere i hundrevis, praktisk talt alle ubevæpnede og som ikke utgjør noen trussel, mange av dem kvinner og barn.

  I mange tilfeller blir palestinske barn drept for moro skyld av israelske snikskyttere som skryter av det på sosiale medier og blir aldri straffet. Den israelske regjeringen støtter denne skytingen av barn. Netanyahu-alliert minister Ayelet Shaked har minneverdig oppfordret Israel til ikke bare å utrydde alle palestinske barn, som hun kalte «små slanger», men også å drepe gravide mødre som føder dem. IDF-(Israeli Defence Force) soldater er enige, ved å stolt bære «one shot two kills» (drep to med ett skudd) T-skjorter.

  Før gårsdagens Gaza-motaksjon hadde den ultra-ekstremistiske israelske regjeringen allerede drept flere palestinere enn den gjorde i hele fjor. Nå ligger de an til å sette rekord. Tydeligvis er det heller ikke en provokasjon å gjentatte ganger invadere og vanhellige den islamske verdens eldste og største arkitektoniske monument, al-Aqsa-moskeen, mens de stadig truer med å ødelegge den og bygge et blodoffertempel i stedet.

  Vanhelligelsen og truslene fra bosettere under beskyttelse av israelske soldater, har eskalert de siste månedene og ukene. Hva med ikkevold? Selv oppegående vestlige som Michael Hoffman som aldri ville kalle operasjon al-Aqsa uprovosert. «Men hvorfor prøver ikke palestinerne ikke-vold»? Jeg sendte tilbake e-post til Michael: «De prøvde ikke-vold. Den ble kalt den store marsjen for fred. Hundrevis av ikke-voldelige som marsjerte for fred ble drept og tusenvis ble bevisst lemlestet.

  «Hvis du vil ut av konsentrasjonsleiren Gaza, må du skyte deg ut». Bulldosere hjelper også. «Men ikkevold»?. Faktisk har millioner av palestinere prøvd ikkevold stort sett uten stans siden 1917, da de først ble invadert og okkupert av det anglo-sionistiske riket. Hver dag i Palestina er det ikke-voldelige demonstrasjoner, og informasjonsmøter, kunst, poesi og utstillinger, og utallige andre kreative innsatser for å få frem budskapet. Palestinske universiteter er sentre for forskning, undervisning og oppsøkende prosjekter. Det hele blir ignorert av de sionist-eide hovedstrømpressen, som hele tiden pumper ut propaganda for folkemord.

  Ingen plass for Israel i Den multipolare verden.
  Den enestående militære suksessen med operasjon al-Aqsa kom på Vladimir Putins fødselsdag. I likhet med Putins spesielle militæroperasjon i Ukraina, var det en forebyggende reaksjon på forberedelsene til et massivt angrep fra Israel. Som Sam Husseini treffende observerte: Sjakkbrettet var i utgangspunktet satt for at Israel skulle slå palestinerne. Dette var spesielt drevet av den amerikanske regjeringens satsing på «normalisering» mellom arabiske stater og Israel.

  Dette og at den tyrkiske presidenten Erdoğan nylig møtte Netanyahu for første gang – gjorde det klart at Israel var posisjonert for å påføre palestinerne enorm skade. Jeg mistenker at Hamas kom til samme konklusjon og bestemte seg for å slå til først.

  Den sionistiske bosetterkolonien i Palestina er bare der på grunn av den kolossale økonomiske og militære støtten den får fra Washington. «Israel» forsvinner så snart amerikanske skattebetalere ikke betaler for det lenger. Noen hevder at når USAs hegemoni avtar, vil sionistene overleve ved å få nye venner, inkludert arabiske land som Saudi-Arabia og Marokko, og nye stormakter som India og Kina.

  Disse analytikerne ser ikke ut til å innse at det er et økende flertall i verden som absolutt avskyr sionismen og den ekstreme, folkemorderiske versjonen av vestlig kolonialisme den representerer. Et overveldende flertall i Saudi-Arabia, Bahrain, De forente arabiske emirater, Sudan og Marokko – arabiske land som ble presset til «normalisering» med det sionistiske Israel– motsetter seg normalisering, forakter «Israel» og heier på den palestinske motstanden.

  Så sionistenes åpne krig mot verdens nesten to milliarder muslimer, som også er en skjult krig mot nesten tre milliarder kristne, er dødsdømt. Stammen som får barna sine til å tro at hele verden hater dem uten grunn, og deretter militariserer dem for voldsutgytelse, vil uunngåelig høste konsekvensene av sine handlinger.

  Fra The Unz Review, publisert 8 oktober 2023.
  Oversatt fra engelsk og forkortet. Linker og videoer i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Gazans Break Out of World’s Biggest Concentration Camp.

  Svar
 • Northern Light.
  10 oktober 2023 17:31

  Israel prøver å fremstille seg selv som en fredelig, demokratisk oase. Ikke fall for det.

  Av Mark Taliano.
  Israel fremstiller seg selv som en fredelig, demokratisk, sivilisert oase, standhaftig midt i en fiendtlig ørken, omgitt av barbari og trusler mot sin eksistens. Ingenting av det er sant. Stor-Israel er i økende grad et rasende sionistisk prosjekt som har mistet sin sans for jødedommen og sine demokratiske, siviliserte idealer.

  Det er et militarisert, rasistisk apartheidland som fornekter folkeretten når det passer best, mens det narrer seg selv og dets allierte ved å manipulere minnet om holocaust. Minnet om holocausts bør lære oss verdier om kulturell pluralisme, empati og aksept for «den andre», toleranse og respekt for de undertrykte. I stedet blir det utnyttet for å tjene den mørkere agendaen til en etnosentrisk, imperialistisk, nybygger/kolonial politikk.

  Den anerkjente forfatteren Ilan Pappe forklarer denne manipuleringen i The Idea Of Israel: «Fra rettferdiggjørelsen av det brutale drapet på palestinere i 1948 og senere, i krigen mot palestinske infiltrasjoner, gjennom oppfordringen til offentlig panikk like før krigen i 1967, til rettferdiggjørelsen av uforsonlige offisielle holdninger til fred etter krigen, til nåværende undertrykkende politikk mot palestinerne i de okkuperte områdene, — Holocaust har vært et overordentlig nyttig og tilgjengelig middel for å dempe kritikk og drive frem en krigersk politikk».

  Et øyeblikksbilde av «krigspolitikken» omfavnet av dagens Israel ser slik ut: Palestinske israelere er annenrangs borgere. Admissions Committee Law, for eksempel – som nylig ble bekreftet av Israels høyesterett – legaliserer raseskille. I henhold til denne loven har 43 % av israelske boligområder lovlig rett til å nekte palestinske arabiske borgere i den israelske staten adgang.

  Mesteparten av dette landet, som palestinerne ikke er velkomne til, ble opprinnelig konfiskert fra palestinske flyktninger. Det er klart at lover om lovlig segregering ikke er forenlige med «demokrati» eller «moralsk styring». Israel fornekter og avviser av internasjonal lov, ved å konstruere og opprettholde en segregasjons-politikk i stedet for å rive sine separasjons- og apartheidmurer.

  Den internasjonale straffedomstolen (ICJ) avgjorde i 2004 at muren på Vestbredden var «ulovlig i sin helhet», og at kompensasjon skulle betales til de berørte. I tillegg vedtok FNs generalforsamling en resolusjon som støtter ICJs oppfordring om å rive muren. Ikke overraskende fortsetter bygging og vedlikehold av Gazas «sikkerhetsgjerde» og apartheidmuren på Vestbredden i dag. Videre har blokkeringen av Gaza – en landstripe på kysten av Middelhavet, redusert Gaza til en konsentrasjonsleir.

  Professor Richard Falk – verdenskjent professor i internasjonal rett og FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i de okkuperte områdene – karakteriserer blokaden av Gaza som kollektiv straff, og derfor et brudd på Genève-konvensjonene og internasjonal humanitær rett.

  Forestillingen om at de israelske forsvarsstyrkene (IDF) er «moralske» eller «rettferdige» er også feil: under invasjonen av Gaza, kjent som Operation Protective Edge, myrdet israelske militære 501 barn og 1473 sivile, pluss 157 stridende. Palestinske stridende drepte 71 israelere: 66 soldater, en sikkerhetskoordinator, fire sivile og en utenlandsk statsborger.

  I det som ser ut til å være nok en operasjon for etnisk rensing, gjorde Israel også skoler, sykehus til mål, og den eneste kraftstasjonen. Operation Protective Edge oppfyller definisjonen av «folkemord», som definert av artikkel II og III i 1948-konvensjonen om forebygging og straff for folkemord.

  «Artikkel II: I denne konvensjonen betyr folkemord enhver av følgende handlinger begått med hensikt å ødelegge, helt eller delvis, en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe, som sådan: (a) drepe medlemmer av gruppen; (b) å forårsake alvorlig kroppslig eller psykisk skade på medlemmer av gruppen; (c) Bevisst å påføre gruppen skader for å forårsake dets fysiske ødeleggelse helt eller delvis; (d) pålegge tiltak for å forhindre fødsler i gruppen; (e) Tvangsoverføring av barn i gruppen til en annen gruppe.

  Artikkel III: Følgende handlinger skal være straffbare: (a) folkemord; (b) Konspirasjon for å begå folkemord; (c) Direkte og offentlig oppfordring til å begå folkemord; (d) Forsøk på å begå folkemord; (e) Medvirkning til folkemord».

  Hvis menneskeheten skulle ta til seg de virkelige lærdommene fra holocaust, kunne vi avverge ytterligere katastrofer. Tragediene i Palestina og andre steder viser imidlertid at vi ikke har lært.

  Fra Global Research, publisert 9 oktober 2023.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Israel Tries to Brand Itself as a Peaceful, Democratic Oasis. Don’t Fall for It.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA er ikke helt som Norge:

I Norge har ikke helsepersonell lov til dette.

Forrige innlegg

Bombingen av Tokyo i mai 1945:

En krigsforbrytelse som aldri kom for retten.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.