POSTED IN Krig-fred, Midt-Østen

Ingenting blir som før etter USAs veto.

Det blir kriger og borgerkriger så langt øyet kan se.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hva kan skje i Gazakrigen?

Jan Hårstad

Som de fleste kanskje har oppfattet: Israels krigføring på Gaza går overhodet ikke slik militærledelsen hadde trodd. Stadig er det slik at sirenene går i storbyer som Askhelon og Tel-Aviv som utsettes for massiv rakettbeskytning.

Dette har ført til angst og panikk og hele 500 000 israelere har allerede stukket fra landet.

Så øker dødstallene av falne israelske soldater opp til 93 personer i øyeblikket og to uforutsette problemer melder seg. Tarmsykdommer sprer seg blant soldatene og antall sårede med splintre i øynene øker også. Det er ingen seiersviss hær som står i Gaza lenger med kjekke paroler om å knuse Hamas. 

Som lekkede etterretningsdokumenter har forklart. Meningen med denne krigen var NAKBA NR TO. Å fordrive og drepe palestinere ut av Gaza og Vestbredden til Jordan og Egypt.

Men så melder dette problemet seg: både Sisi i Egypt og Kong Abdullah av Jordan har skarpt avvist tanken om å sluttløse Palestina-problemet for Israel. Hvis Israel fortsetter å presse på med dette kan fredsavtalene med Israel stå i fare.

Som en slags agent for Israel dro da frau Ursula både til Amman og Kairo med sjekkheftet og lovte statene ekstreme summer og tilbakebetaling av gjeld til Verdensbanken mot at de tok imot millioner flyktende palestinere.

En skal aldri si aldri, men enn så lenge har ikke Kongen eller Sisi kjøpt denne løsningen. Men som Israel ser det: går det ikke med økonomisk mafios krigføring, tar vi i bruk hardere midler og hva skulle det være?

Vi kan godt tenke oss at Israel prøver seg på et statskupp iblandet en borgerkrig i de to statene, en Syria-løsning. Kaos kommer.

Kan Israel seg seg tjent med å få fjernet denne mannen?

Så er man dypt irritert, ja forbannet over at USA kjaser om dette at et «revitalisert» PA skal styre Gaza i retning av en slags to-statsløsning. Israel spyr av det forslaget som er USAs offisielle og daglig propagandert.

Hvordan blokkere dette? Vi kan godt tenke oss at Israel tar ut gamle ABBAS i en operasjon som skal se ut som en Hamas-likvidering. For Israel vet meget godt og kan legge fram dokumenter om at Hamas hater Abbas og PA. Skulle Israel lykkes med noe sånt, blir det ikke mer snakk om PA på Gaza. Ferdig med det problemet.

Vanlig offisiell norsk tenkning om dagen går slik: etter at krigen er over vender vi tilbake til ideene fra Oslo-avtalen av 1993 og vi ser heller ikke bort fra at Israels Abraham Accords gjenopptas og alt vender tilbake til normalen.

Det blir ingen ny normal. USA nedla veto mot våpenhvile i FNs Sikkerhetsråd og sjokkerte hele verden som Israels fremste hauk. Der hadde PLOs representant en korrekt melding: dette Vetoet er et turning point i historien.

Her blir det verken fred eller normalitet men kriger og borgerkriger så langt øyet kan se.

Redaksjonen har lagt til bilde m/tekst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Israels fremste krigshauk?
  Ja visst, amerikanske skattebetalere finansierer; det sendes soldater, våpen og krigsskip og her er takken:

  «vi skviser alt vi kan ut av USA, og så kan det tørke ut og blåse vekk»,

  hilsen Bibi

  Svar
 • «Som lekkede etterretningsdokumenter har forklart. Meningen med denne krigen var NAKBA NR TO. Å fordrive og drepe palestinere ut av Gaza og Vestbredden til Jordan og Egypt. «

  Fra kortnyheter på derimot i dag:

  ‘ EU har føreslått å flytte dei 2 millionane innbyggarar i Gaza til ein gigantisk flyktningleir i Egypt, og deretter spreie dei rundt om i verda. ‘

  Når utgangspunktet er som galest blir resultatet/løsningen , ikke orginalest – for dette har jo lenge vært de gale sionistenes plan lenge.
  – Men FULLSTENDIG galskap.

  Svar
 • Northern Light.
  13 desember 2023 20:37

  Hvorfor er internasjonale domstoler helt stille om Israels folkemord i Gaza?

  Benjamin Netanyahu sier at de vil «gjøre Gaza til en ruinhaug».

  Av Burak Bir.
  Å systematisk gjøre en sivilbefolkning til militært mål, slik tilfellet er med Israels angrep på Gazastripen, er en «forbrytelse mot menneskeheten, og den fortsatte tausheten til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) om saken er «fullstendig uakseptabel», ifølge en juridisk ekspert.

  I over 67 dager har Israel bombet den beleirede Gaza-stripen, med dødstall som nå nærmer seg 20 000, blant dem over 7700 barn. Israelske angrep har vært rettet mot bygninger i tett befolkede boligområder, som de hevder ble brukt av den palestinske gruppen Hamas. Luftangrep har også rammet sykehus og skoler, som bekreftet av FN-byråer som Verdens helseorganisasjon, FNs hjelpe- og byrået for palestinske flyktninger i det nære østen (UNRWA). Flere helse- og humanitærarbeidere har blitt drept i den israelske offensiven, sammen med journalister og tjenestemenn fra lokale sivile og redningstjenester.

  I tillegg til den humanitære katastrofen er Israels beslutning om å kutte av vann, elektrisitet og andre forsyninger til Gaza, og etterlate befolkningen på rundt 2 millioner i en alvorlig situasjon uten det helt grunnleggende, til gjentatte advarsler fra FN og andre menneskerettighetsgrupper. Så er det evakueringsordren for nordlige Gaza, som berører mer enn 1 million mennesker, nesten halvparten av hele befolkningen på Gaza-stripen. Ordren i seg selv har blitt sterkt kritisert av internasjonale organisasjoner og rettighetsgrupper, som har kalt den en «tvangsoverføring» og en krigsforbrytelse.

  En annen stor forbrytelse fra Israels side har vært bruken av hvitt fosfor i angrepene på Gaza. Det israelske militæret benekter det, men det ble bevist av grupper som Human Rights Watch og Amnesty International, med sistnevntes etterforskning og bilder tatt av Anadolu. Ahmed Abofoul, juridisk forsker og talsmann ved rettighetsorganisasjonen Al-Haq, understreket at Israels handlinger i Gaza er en krigsforbrytelse når de gjør sivil infrastruktur og sivilbefolkning til militære mål, og er «en forbrytelse mot menneskeheten». Det har vært veldig urovekkende uttalelser som forherliger folkemord fra israelske politikere, som statsminister Benjamin Netanyahu som sa at de vil «gjøre Gaza til en ruinhaug», påpekte han.

  For Abofoul, som også er en internasjonal advokat basert i Haag, er passiviteten til ICC «helt uakseptabel». «Det er viktig å merke seg at ICC-aktoratet har mandat ikke bare til å etterforske forbrytelser, men også til å gi advarsler, tidlige advarsler som kan avskrekke», forklarte han. Det er også «skammelig» at det internasjonale samfunnet egentlig ikke engang presser på for en våpenhvile, og i stedet har støttet Israel ved å sende våpen, la han til.

  Abofoul sa at den «kollektive straffen» som blir påført palestinere av Israels vilkårlige angrep og totale beleiring, «kan hevdes å være folkemord». «Vi har hørt uttalelser fra Israel som tyder på at de fullstendig ignorerer uskyldige sivile liv», sa han. Når det gjelder bruken av hvitt fosfor, understreket han at disse våpnene i sin natur er vilkårlige og alltid skader sivilbefolkningen. «De vet det og de bruker det, og derfor er det krigsforbrytelser», sa han.

  «Israel presser sivilbefolkningen i Gaza ytterligere sammen i sør».
  På Israels ordre om at mer enn 1 million innbyggere i Gaza flytter til sør, understreket Abofoul at det meste av den sivile infrastrukturen, hovedsenteret, nød- og redningstjenestene og store sykehus, inkludert det største Al-Shifa-sykehuset, er i den nordlige delen av landet. «Så det Israel gjør i praksis er å presse sivilbefolkningen i Gaza inn på bare halvparten av arealet, som ikke har strøm, mat, og sykehus», la han til. Han påpekte at det ikke er en sikker rute og ingen vet hvilke evakueringsveier som er trygge.

  «Ingen kan stole på at Israel ikke vil gjøre sivile til militære mål», sa Abofoul, med henvisning til et nylig angrep som resulterte i sivile tap, og det på en rute som den israelske hæren har utpekt som trygg for sivile. «Folk vet ikke hvor de skal dra, til og med de som vil dra. De vet ikke hvordan de skal forlate hjemmene. FN kunngjorde selv at dette er praktisk talt umulig, så Israel forlanger det umulige», la han til.

  Han understreket at alt dette er et resultat av «75 år med undertrykkelse, å nekte det palestinske folket deres grunnleggende menneskerettigheter». Abofoul påpekte også at Hamas oppsto i 1987, 20 år etter at palestinske territorier ble okkupert i 1967. «I 20 år var det ingen fred før Hamas, så det er viktig å sette ting i sammenheng», sa han.

  Abofoul stilte også spørsmål ved hvorfor Israel, ofte definert av Vesten som det «eneste demokratiet i Midtøsten», nekter å gå til noen domstol «som enhver sivilisert nasjon ville gjort».

  Fra Global Research, publisert 18 oktober.
  Oversatt fra engelsk og oppdatert med tall for krigens varighet og ofre. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: The Criminal Nature of International Justice: International Criminal Court’s (ICC) Total Silence on Israel Gaza Attacks.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Is-målinger av temperaturen på Grønland:

Vi går mot en ny istid.

Forrige innlegg

Nå kommer truslene:

Bevilg til oligarkene i USA ellers dreper vi barna deres!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.