POSTED IN Sensur, Ytringsfrihet

Ingen kritiske stemmer i forsvaret slipper til.

Prøver du deg blir du blokkert.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Bakgrunn

Oberstløytnant Einar Magnus Ødegård 

I tiden 24. februar 2022 til kalenderårets slutt sendte jeg i tur og omgang en E-mail til 

Tormod Heier, Geir Hågen Karlsen, Tor Bukkvold og Karen-Anna Eggen, hvor jeg uttalte kritikk av hva de i følge journalister hadde uttalt om krigen i Ukraina. 

Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Foto: FFI

De fire uttalelsene som jeg kritiserte var alle åpenbart feilaktige, ved at de ukrainske styrkenes situasjon i krigen ble beskrevet som for optimistiske mot de russiske krigsmotstanderne. Særlig å merke seg er at jeg skrev kritikken i et dannet språk, trusler forekom ikke. 

16. januar 2023 ble en E-mail fra meg til en meningsfelle blokkert. Han  har uttalt misnøye med de norske militærspesialistenes alltid ukrainavennlige uttalelser. Meningsfellen bor i Norge, melding om blokkeringen ble gitt av min dataleverandør på Filippinene hvor jeg bor. Blokkering av E-mail til samme adresse er senere erfart et utall tilfeller. 

De norske militærspesialistene som NATOs propagandaverktøy

Militærkoalisjonen NATO er med materielltilførsler og økonomisk bistand til Ukraina i alle praktiske henseender i krig mot Russland. 

Bare russernes respekt for ikke å utløse en storkonflikt hindrer at gjengjeldelser blir satt i verk.

Norge har gitt betydelig bistand til Ukraina, og som følge kreves åpenbart at Forsvaret uaktet situasjon mellom de krigførende parter bare avgir Ukrainapositive uttalelser.

Tormod Heier. Foto: Forsvaret

Oppgaven med å feilinformere det norske samfunnet er blitt gitt de fire adressatene og et fåtall andre.   

Som Forsvarets, og dermed Staten Norges offisielle og villige talerør til det norske folk er adressatene som statlige lønnsmottakere fanget av situasjonen: De beskriver krigen som rosenrød for de ukrainske styrkene, og ikke blodrød med store tap av materiell og personell slik flere utenlandske kilder har meldt at den er.   

Adressatene som offentlige personer

På det elektroniske nettet ligger opplysninger om adressatenes utdannelse, posisjon i Forsvaret, adresser og telefonnummer. Slik kan enhver henvende seg til dem, åpenheten inviterer til det.

Ifølge nettopplysningene er Bukkvold og Eggen spesialister i russisk språk, mens Heier og Karlsen har militære grader uten at deres tjenesteerfaring angis.

Kunnskap om operasjonsplanlegging, fremføring av forsyninger, ildforberedelse, oppklaring og at også soldater må hvile synes å mangle slik de uttaler seg.

At jeg i ett tilfelle overfor hver av adressatene har uttalt kritikk mot hvordan de er blitt referert var positivt ment, det var latterlig for en tidligere yrkesoffiser med bred tjenesteerfaring å lese avisuttalelsene om de fire situasjonene som adressatene hadde beskrevet i Ukraina.

Geir Hågen Karlsen. Foto: Forsvaret

Som de offentlige personer adressatene er må de tåle kritikk. Det er en funksjon av åpenheten om dem. 

Ingen andre sentrale forsvarsansatte er tilgjengelige slik som de fire adressatene, de lever et liv beskyttet mot offentligheten.

Blokkering av E-mail fra meg til en adresse i Norge

I romjula sendte jeg den siste av mine fire E-mail med kritikk til Karen-Anna Eggen. Hennes uttalelse til en journalist om militære forhold i Ukraina var åpenbart misvisende. 

Samme dag opplevde jeg at denne E-mail til henne var forsvunnet fra SENT-boksen i min PC. Forsvarets dataanlegg var åpenbart blitt anvendt i datainnbruddet.

Drøye to uker senere ble jeg blokkert fra å sende E-mail til den tidligere omtalte meningsfelle som har adresse i Norge.

Cyberforsvaret som tyv av ytringsfriheten

Da jeg for noen år siden kikket på nettutgaven av Gudbrandsdølen-Dagningen, en avis som gis ut på Lillehammer, stod en lengre artikkel om det nyopprettede Cyberforsvaret. Et fotografi viste ryggen til 15-20 uniformerte personer som alle hadde en dataskjerm foran seg.

Karen-Anna Eggen. Foto: Forsvaret

Helkontinuerlig drift ved skjermene tilsier at en personellstyrke på ett hundre eller fler overvåker kommunikasjonen fra utlandet til Norge. 

Teksten i artikkelen fortalte at personene i salen kontrollerer alle  elektroniske meldinger fra utlandet til Norge, det være tale, tekstmeldinger, E-mail og Facebook for å nevne noen. Som utenlandsboende er jeg klar over at alt jeg sender til Norge på det elektroniske nettet blir overvåket. 

Med det tekniske utstyret som Cyberforsvaret har kan selvsagt blokkering av E-mailsendinger fra meg til en adresse i Norge utføres. Jeg har erfart etter mange forsøk, at en melding til angjeldende mottaker som lyder TEST noen ganger er gått gjennom, meningsfulle tekster blir alltid blokkert. Det beviser at Cyberforsvaret er ansvarlig for blokkeringen.

Krav om gjenåpning av sambandet til den nå bokkerte adresse

Grunnlovens §100 sier: Frimodige ytringer om statsstyrelsen og enhver annen institusjon er enhver tillatt.

Så og om de fire norske militærspesialistenes uttalelser om krigen i Ukraina. Kritikk av dere uttalelser til massemedia hjemler ikke blokkering av en elektronisk adresse.

Jeg krever blokkering av sendinger fra meg til angjeldende E-mailadresse øyeblikkelig opphevet.

 Denne E-mail kan deles og mangfoldiggjøres uten begrensninger.

                                   Einar Magnus Ødegård       

Oberstløytnant i Hæren, utnevnt i Statsråd med virkning fra 1.8.1985.   

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  21 mars 2023 15:00

  Norsk overvaking har nett fått ein klekkelg budsjettauke. Før overvakings-budsjettet vert kraftig redusert, hjelper det lite å be overvakarane bruka folkeskikk.

  Alle former for statleg nettmanipulering av norske borgarar har i det siste fått drahjelp av både lovendringar og pengeflaum.

  Staten brukar no om lag 1000 kroner på å overvaka kvar og ein av oss pluss litt spionering på russiske ubåtar.

  Svar
 • Eric Kamov
  21 mars 2023 18:24

  Den som i dagens situasjon FREMDELES er ute av stand til å innse at det ‘offisielle Norge’ er PILL RÅTTENT – INNTIL BEINET, har sovet riktig godt i timen(e), og har i hovedsak seg selv å takke.

  ‘Politikerforakt’ sa du??? Glem det, ordet ‘H A T’ er mere dekkende!

  (Det var nok en smule mere HAT enn simpel ‘forakt’ som lå til grunn for skuddene som falt på Ahershus festning den 24. oktober 1945, og som for all ettertid har gjort et norsk slektsnavn til et internasjonalt akseptert synonym for FORÆDER!) . . .

  Svar
 • Tor Larsen
  21 mars 2023 20:05

  Einar Ødegårds berettelse er mildt sagt forstemmende lesing, likevel (med bakgrunn i forsvaret) ikke veldig overraskende som overvåkingssak, men uhyggelig forstemmende på grunn av dumheten overvåkingen utøves med. Der sitter Forsvarets nettoperatører og tenker ikke fordi de ikke er der for å tenke seg om, men for å adlyde ordre som de bare så vidt klarer å tolke. Forsvaret gjør sånt med hodene til folk, automatisk, som om det sitter i veggene. Nettoperatørene opptrer som om de bare har fått utdelt en RFK (rekylfri kanon) og den bruker de på alt fra å smøre matpakka, tørke seg bak og skyte på innbilte fiender uten å bekymre seg over at de skaper fiender av lojale folk som kan tenke. Men får ikke nettoperatørene tenke så skal ingen andre heller tenke, Gudbedre, så ufattelig dumt.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  21 mars 2023 21:34

  Norske politikarar likar å snakka høgt om at me har so høg tillit til kvarandre her i landet. Slikt snakk har dei no sjølv effektivt underminert.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

«Grønt skifte» ødelegger

Minst mulig miljø- og naturskade og samtidig mer kraftproduksjon

Forrige innlegg

USA mobiliserer Sør-Korea mot Kina.

Nord-Korea svarer med mobilisering.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.