POSTED IN Afrika, Endring av politikken

Ingen grunn til bekymring, sier Lavrov.

Wagnergruppen vil fortsette sin afrikanske virksomhet.

0
Print Friendly, PDF & Email

Et spørsmål som omtales lite i etterkant av det angivelige Kuppforsøket i Russland og oppløsningen av Wagnergruppen er hva som skjer med denne gruppens virksomheter i flere afrikanske land. Den franske fremmedlegionen er kastet ut av disse landene fordi den angivelig ikke tjente andre enn franske kapitalinteresser og ikke bekjempet islamistene.

Wagner erstattet den franske fremmedlegionen og har vist seg effektiv i kampen mot islamistene, skal en tro rapporter som bl.a. Voltairenet har publisert. Spørsmålet om Wagner-gruppens fremtidige virksomhet i Afrika er derfor hyperaktuelt i lys av de siste begivenheter i Russland.

I virkeligheten er dette en indirekte måte for Russland å intervenere direkte i Afrikanske land i og med at de både finansierer Wagner-gruppen og holder den med både våpen og annet utstyr.

Knut Lindtner
Redaktør

Ingen panikk i Afrika etter Wagner-opprøret forteller Lavrov til RT.

Moskva vil sørge for sikkerheten overfor våre partner-land, sier den russiske utenriksministeren.

Det er ingen «panikk» i de afrikanske nasjonene etter forrige ukes kaos i Russland der Wagner-gruppen var involvert. Det gjelder regjeringer som bruker tjenestene til det private militære selskapet, forteller den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov til RT.

Wagnergruppens Logo

Noen vestlige medier har påstått at regjeringer som stoler på Wagner for sikkerheten sin nå er svært bekymret for at Moskva vil knuse gruppen etter lørdagens opprør til lederen Jevgeny Prigozhin. Opprøret som hadde som mål å fjerne offiserer i det russiske militæret ble avbrutt etter at Prigozhin har aksepterte en Minsk-megling mellom han og Kreml.

Russiske tjenestemenn har sagt at Wagnersoldater ikke vil bli stilt for retten for sin rolle i kaoset. «Jeg har ikke sett noen tegn til panikk eller noen tegn til endringer i disse afrikanske landenes  forhold til Russland», fortalte Lavrov til RT da han ble spurt om disse påstandene.

Han sa at mange av hans utenlandske motparter har kontaktet han for å uttrykke sin støtte til den russiske regjeringen i denne situasjonen, selv om noen av dem ba om at slik kommunikasjon måtte være privat.

Afrikanske land er blant de som har uttrykt sin solidaritet med den russiske regjeringen. «Denne situasjonen forandrer ikke de strategiske  forholdene mellom Russland og våre afrikanske partnere», understreket Lavrov.beskylder

Ministeren nektet å kommentere den framtidige muligheten for Wagners tjenester til de afrikanske partnerne. Men han sa at de nasjoner som har hyret inn russisk private kontraktører også vil ha direkte sikkerhets-støtte fra Moskva. 

Den Sentral-Afrikanske Republikken (CFR) er vertskap for hundre militære instruktører i et arrangement med det russiske forsvarsdepartementet påpekte han. Lavrov påstår at rapporter om panikk i Afrika  kommer fra avisartikler «der det å rapportere fakta er underordnet deres funksjon som redskap for ideologier i et samlet Vesten».

Han peker også på at vestlige makter har mislykkes i Afrika, som i Den Sentralafrikanske Republikken og i Mali. De  har gitt opp sin kamp mot terrorismen Sahel-området. Han beskylder de vestlige mediene for først og fremst å destabilisere disse landene etter at Vesten kjørte i gang sin militære intervensjon i Libya i 2011.

https://www.rt.com/news/578740-lavrov-wagner-african-nations/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Klimapropaganda og triksing med tall:

Hvordan få 0,54% til å bli 97%?

Forrige innlegg

Natos nye plan etter nederlagene på slagmarken:

Deling av landet?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.