POSTED IN EU, Sensur, Ytringsfrihet

Ikke alle meninger fortjener å bli ytret.

«Demokratiske» EU vi ha sensur av Elon Musk sin X.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

EU går til angrep på X og ytringsfriheten

Av Jan Herdal

Si hva du vil om Elon Musk, men han kjemper fortsatt mot politisk sensur på X, tidligere Twitter, der andre amerikanske medier som Facebook og Google allerede har gitt etter for autoritære woke-krefter, både i USA og Europa. 

– Når EU-kommisjonen nå er midt i et omfattende tilslag mot ytringsfriheten er derfor X utpekt som et hovedmål, skriver Michael Shellenberger på sin X-konto. Selv deltok han nylig i en høring i den amerikanske kongressen under overskriften «Censorship Industrial Complex», om amerikanske og andre lands støtte til innenlandsk sensur og desinformasjon. 

I motsetning til andre store sosiale medieplattformer har X nektet å etterkomme de hemmelige sensurkravene som Europas øverste sensor, EU-kommissær for indre marked og tjenester Thierry Breton, har krevd.  Som svar åpnet Breton sak om «formelle overtredelser» mot X.

Breton har ennå ikke innført sensur eller truet med straff av X.

Foto: iStock

 Det er fortsatt tid, men det ser ikke bra ut, ifølge Shellenberger. Det kan gå mot en frontkollisjon mellom EU og X, der EU krever hemmelig sensur utført av «ekspertkomitéer». X trakk seg fra den «frivillige» EU-sensurpakten i mai, men bedriften sier at den «fortsatt er forpliktet til å overholde Digital Services Act». Noe annet er umulig å si.

– Men uansett om X etterkommer EUs krav eller ikke, ser EU ut til å være på vei mot hemmelig massesensur av sine borgere, skriver han. X for sin del kan bli tvunget til å bestemme seg for om de vil gi etter, eller forlate Europa. 

Nyhetsmedier, som New York Times og AP, støtter Europas tilslag mot ytringsfriheten. 

Samtidig fører annonsører og enkelte medier økonomisk krig mot X, og krever at de engasjerer seg i mer hemmelig sensur og «samarbeider» med såkalte forskere som vil ha Xs data, slik at de kan fortelle selskapet ikke bare hvilke personer, men også hvilke fortellinger som skal sensureres. 

– Akkurat slik de allerede gjør hos Facebook, Instagram og Google. Bekymringer for at Facebook kan sensurere på vegne av en utenlandsk regjering kom til overflaten tidligere i år, da reporteren Lee Fang rapporterte at den ukrainske regjeringen dirigerte sensurkrav gjennom FBI til Facebook, og at selskapet agerte, skriver Shellenberger.

Følg meg gjerne på X: @JanHerdal

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Finland legger det store egget:

15 USA-baser i landet tett på Russland.

Previous Post

Lege trodde på myndighetenes forsikringer om vaksinene.

Snudde helt om da stadig flere pasienter ble syke etter vaksineringen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.