POSTED IN Europa, NATO

Finland legger det store egget:

15 USA-baser i landet tett på Russland.

13 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hvor dum kan en være? Når risikerer Finland at russiske atomraketter rettes mot landet. Det samme gjør Sverige. I stedet for økt trygghet vil dette føre til at landet blir en frontstat i en evt. konflikt mellom Russland og USA/Nato. Blant de første som vil bli ødelagt.

Lærte de ingenting av sine dyrekjøpte erfaringer fra 2. verdenskrig? Det ser ut til at de legger opp til en gjentagelse hvor Tyskland byttes ut med USA/Nato. Det er bare en avspenning med Russland som vil kunne gi Finland trygghet og sikkerhet – og et nøytralt Finland slik det har vært til nå.

I stedet for økt trygghet får de det motsatte. Man må være hjernevasket for ikke å se dette, men det er nok en korrekt beskrivelse på dagens politikere over hele Europa – nå også i Finland… og i Sverige. I Norge har vi allerede gjort landet vårt til et atombombemål for Russland. Vi har i så måte ingen grunn til å hovere.

Knut Lindtner
Redaktør

USA får tilgang til 15 militærbaser i Finland ifølge en ny avtale.

På et av stedene har Finland grensevakter nær den russiske grensen.

Av Dave DeCamp

USA og Finland undertegnet sist mandag en Defense Cooperation Agreement (DCA). Den vil gi USA til tilgang til 15 militærbaser i dette nordiske landet, landet som har en neste 1300 kilometer lang grense mot Russland. 

Ifølge Barents Observer er det nordligste stedet i avtalen en grensevakt i Ivalo, en liten by som ligger mindre enn 50 kilometer fra den russiske grensen.

Moskva har advart om at de vil svare på denne utvidelsen av NATO i Finland. De er alliansens nyeste medlem, som kom etter at Russland begynte å bygge opp militære områder i det vestlige Russland.

Kreml sa på fredag  at dette vil øke spenningen i regionen.

«Dette vil garantert føre til økte spenninger. Vi kan bare beklage det», sa Kremls talsmann Dmitry Peskov.

«Vi hadde en utmerket avtale med Finland. Der var det ingen som truet hverandre. Det var ingen problemer eller klager mot den andre siden. Ingen krenket den andres interesser, vi respekterte hverandre».

Peskov fortsatte:  «Men nå som Finland er blitt medlem av NATO og NATOs  infrastruktur allerede finnes på finsk område, vil dette være en klar trussel mot oss».

Finland er et flatt land med mye skog og mange sjøer.

Avtalen må godkjennes av det finske parlamentet. USAs utenriksminister Antony Blinken sa at med en gang dette blir klart «vil våre militære kunne samarbeide mer effektivt.  Våre tropper vil få anledning til å øve sammen, og vi vil kunne forsterke NATOs samarbeide».

USA har allerede undertegnet en lignende avtale med Sverige. De gir USA adgang til 17 militære baser. 

Sverige venter fortsatt på at Tyrkia og Ungarn skal ratifisere deres NATO-medlemskap, slik at de kan forlate sin århundrelang nøytralitetspolitikk.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

13 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  21 desember 2023 8:39

  Jens Stoltenberg fortalde på NRK i går om oppdragar-ansvaret han og Nato har teke på seg:

  Saman skal dei læra verda, og særleg Russland, at bruk av makt ikkje fører fram.

  Dette stormanns-vanvitet vert presentert i fullt alvor av ein mann som arbeider dag og natt for ein organisasjon som har i sine vedtekter å dominera verda. Nato er dessutan verdas største maktapparat, med militærbudsjett som gjer alle andre land til miniputtar.

  Makt fører ofte fram. Det veit nok Stoltenberg òg, men maktbruk er berre lov når Israel og Nato brukar makt. Det hadde vore opplysande om han heller sa det rett ut. Då ville folk lettare skjøna kor sindige russarane har vore når dei vert omringa av Nato:

  https://steigan.no/2023/12/2023-et-historisk-vendepunkt/

  Svar
 • Og Danmark følger opp
  USA har nå bilitteraleavtaler utenom NATO alliansen – pålydende 10 år
  Norge Finland Sverige Danmark
  De skjønner ikke at lar inn i sin egen hønsegård
  Finnene bygger gjerde – Russland svarer med opprettelsen av nytt Leningrad regiment.
  Samtlige land pluss Estland har hatt/har
  femine ledere – en syklubb?

  Svar
 • Jeg er sannelig glad for at jeg er så gammel som jeg er. Men hva vil mine barnebarn oppleve ? Det tør jeg ikke tenke på engang, Og hvis jeg får muligheten etter min død så skal jeg legge alle tenkelige problemer på disse basene.

  Svar
  • Øyvind Aarsnes
   21 desember 2023 16:15

   Les hva lebesbymannen har fortalt oss : https://www.steiare.no/anton.htm

   Svar
   • Ø. A.:

    «Orkanen gjorde også stor skade i Danmark og Sverige. Der jeg også denne gang hørte navnene Gøteborg, Malmø og Helsingborg nevnt.
    Norge fikk også en hard påkjenning. Men de norske fjell syntes å legge en demper på orkanen. Jeg har sammen med tusener, i mer enn to år bedt Herren om å skåne menneskene for denne ulykken.
    (Det er nok grunnen til at det ikke har skjedd enda)»

    Morsomt.
    Så du tror altså at ting som skjer ( f.eks. i naturen) har skjedd, – og kan forutsees. ?

    Og at gamlefar i himmelen kikker ned på oss her nede?

    Jeg kan tro på Ibsen og Peer Gynt, og en kunstnerisk (‘profetisk’) forståelse av vår mentale psyke og dermed kultur.
    ‘Vår mentalitet er vår skjebne.’

    Men hvis vi skal drikke oss fulle bør vi brenne satsen før vi drikker rusmiddelet.
    Da blir dagen derpå ikke fullt så gal.
    – Men uansett. Vi blir nok edrue til slutt. . Forhåpentlig.

 • Frykt og ikke fornuft har ført Finland og Sverige inn i NATO.

  Svar
 • Hur tror vissa finska storpolitikerna att Finland skall leva i framtiden med 17 milj kv km grannen och kärnvapenstaten i öster, som knappast försvinner från jordens yta. Den gamla beprövade och fungerande Paasikivi-Kekkonen neutralitets- och alliansfria -politiken har sopats under mattan.
  Gränsstängsel bygges, ryssar med dubbelt medborgarskap får ej ens besöka sina släktingar i Ryssland. Den finska ekonomin lider av minskat ekonomiskt och annat samarbete.
  Finland och Sverige hade möjlighet att att ansluta sig till BRICS samarbetet av neutrala länder, där över 40 länder står i kö för anslutning.
  USA har över 800 militärbaser utomlandes och strävar att med militära medel dominera världen.
  Kina bygger handelsvägar, förordar samarbete och kar lft 800 milj. människor ur fattigdom.
  https://worldbeyondwar.org/no-bases/

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   22 desember 2023 9:59

   Svært interessant kommentar frå Bruno Bärs. Finnane kjem til å lida like mykje som ukrainarar for russarfrykta si, og det er tilsynelatande sjølvvalt. Finland har ikkje lært noko av 2. verdskrigen.

   I Noreg var det ein viss motstand mot tysk okkupasjon, men den amerikanske okkupasjonen går glatt. Den norske militærmakta er svært samarbeidsvillig. Til og med USA sine atom-ubåtar får tilgang til norske hamnner. Russiske fiskebåtar berre sovidt.

   Svar
   • T.S.:

    » I Noreg var det ein viss motstand mot tysk okkupasjon»

    Men fra hvem?

    ‘ …hadde vokst opp i et hjem hvor det ble snakket mye om hvor godt nazismen fungerte, og da Norge først var okkupert, var det naturlig å melde seg inn i Nasjonal Samling (NS).
    Pappa ble nok påvirket av bestefar, som var offiser og reiste mye til Tyskland på jobb i mellomkrigstiden. Pappa ble fortalt at også Norge burde moderniseres og komme seg ut av fattigdom.
    …..Dessuten visste han at straffen ikke var over den dagen han skulle slippe ut. Landssvikere ble utstøtt og foraktet, de strevde med å få jobb og sted å bo. NS-medlemmer mistet retten til å stemme, ta offentlige verv. ‘
    nrk.no/dokumentar/xl/nazisten-som-ikke-ville-hjem-til-norge-1.14221101

    ‘ – De første som kom til etter angrepet var tyske ubåtmannskaper. De løp opp til skolen fra ubåtbunkeren, og behandlet oss som om de var mødrene våre. Utrolig hensynsfulle. Trøstet meg,…
    …– I ettertid har engelskmennene sluppet unna med mye, sier …’
    nrk.no/hordaland/75-ar-siden-bombene-haglet-over-laksevag-1.14726557

    Og ikke bare i Laksevåg, men også annen bombing av sivile i Norge under 2 verdenskrig.
    Og i ranet av det norske samfunnets verdier i 1945.

    Fattigdom/Norge:
    e24.no/privat/forbrukerrettigheter/hverken-gerhardsen-eller-oljen-gjorde-norge-rikt/10085819

    ‘ Leser du norsk etterkrigshistorie, får du inntrykk av at det norske likhetssamfunnet ble skapt i de mange årene med Arbeiderpartiets styre fra 1945 til 1965. De aller fleste av disse årene var «landsfaderen» Einar Gerhardsen statsminister.
    …så peker denne forskningen heller i retning av at starten på det norske likhetssamfunnet ble etablert allerede under 2. verdenskrig.’
    forskning.no/andre-verdenskrig-historie-samfunnsokonomi-samfunnskunnskap/2017/04/krigen-utjevnet-forskjeller-mellom-nordmenn

    Vi vet at motstandskampen ( som tok så mange unødvendige liv ) i Norge bare tilsynelatende og «historisk » fortalt var en motstandskamp mot de onde angripernes (små ) overgrep mot den fattige (! ) befolkningen og landet.
    Men istedet var en kamp mellom grupper som ville ha størst mulig politisk makt i Norge når krigen var slutt. Mellom kapitalister/allierte og kommunister/Sovjetunionen.
    ( AP tok makten i Norge i 1945 fordi de ved «freden» tok bort stemmerett- OG pensjoner fra alle som var tilsluttet et lovlig NS før krigen . Altså 90 000 stemmer. ) NS-tilhengere som var lei av det kapitalistisk styrte fattig-Norge og så mot Tysklands velstandsoppbygging i mellomkrigstiden.

    ‘Både Quisling, Hitler og Mussolini var innbitte motstandere av kapitalismen. Bare hør på hva Quisling skrev i nyttårstalen fra 1941 hvor han brukte ordet “samholdskraft”:
    “Liksom de amerikanske kolonisters heldige opprør mot England for 170 år siden, startet den revolusjonen som var bestemt til å gjøre slutt på feudalvesen og fyrstevesen og å skape de 19de århundres ordning, således gjør den europeiske revolusjon nå slutt på kapitalismen og demokratiet og skaper det 20de århundres nasjonal-socialistiske stats- og samfundsordning.”
    “Det er i sandhet en forrykt idé å hevde at i denne Europas frihetskamp faller Norges interesser sammen med Englands kapitalistiske og imperialistiske maktpolitikk. ‘
    http://onarki.no/blogg/2011/12/samholdskraft/

    Litt på siden:

    ‘Hele poenget med rentesjokket, er å gi oss dårligere råd.
    Vipps er vi i så fall oppe på et styringsrentenivå på 2,75 prosent før vi skriver 2023 i kalenderen.
    Det vil merkes, kanskje spesielt for de flere hundre tusen nye boligeierne som har kommet inn på markedet i det ekstreme lavrenteregimet gjennom og etter pandemien – men også for de som allerede nå merker at de har lite å knipe igjen på.’
    nrk.no/ytring/hele-poenget-med-rentesjokket_-er-a-gi-oss-darligere-rad-1.16072263

    ‘Bakteppet for forslaget er at høye renter i USA og en sterk dollar har skapt utfordringer problemer i fremvoksende økonomier, blant annet ved å gjøre gjelden deres dyrere. Mange land og selskaper har tatt opp gjeld i dollar, og sliter når den styrkes. ‘
    e24.no/makro-og-politikk/renter/vil-utfordre-dollarens-dominans-med-ny-valuta-det-vil-ikke-bli-lett/24683730

 • «Finnar, det är inte ett folkslag, det är ett utslag» (ref. kompis från Norrbotten). I dette tilfellet med irrasjonell finsk innmelding i Nato så synes jeg man sklal forstå finnene og deres rasjonelle irrasjonalitet og ikke skjelle på dem. Man skal forstå den finske folkesjelen og dens opphav; at så å si hele det finske folkets selvkjensle og selvoppfattelse; at hele dets identitet og mening i fortid, nåtid og framtid, så å si det finske folkets mening med livet og eksistens som folk, nasjon og enkeltindivid henger på en og samme sak. Den saken heter lidelse (kärsimys), uttrykt i fra eposet Kalevala via Fänrik Ståhls sägner til marskalk Carl Gustav Mannerheim og Urho Kekkonens statsmannskunst overfor Sovjetunionen. Man må forstå at finnen trenger sin kärsimys.

  Tenk dere det, siden urminnes tider å ha levd innestengt i mørke skoger uten utsikt og vidsyn, omgitt av vann og myr slik at ikke en vei ble rak og der alltid var noe i veien dit man skulle gå. Helvettin vittujänkä! Karrig mark, kjempe for føden og det bare livet, mygg og hevonenpaarma til forbannelse om sommeren slik at man likevel ikke kunne sett grannen om det ikke var for skogen og når endelig myggplagen gav seg så kom knotten og den er verre. For den kryper inn slik at det til sist er mer knott innenfor halslinningen enn utenfor. Og når knottplagen endelig minsker så kommer snøen -om ikke før. I stedet for den, snø til forbannelse og dyp slik at tar en på seg ski for å gå et sted så går en på marken likevel og hesten, om en hadde råd til en, ble liksom helt vekk. Håpløst, og likevel må en leve med sine magre gleder, røkt sik og røkt kjøtt og salt rugbrød og røkbadstu der en piskes med risknipper for å øke nytelsen av det å lide før en hopper i elven eller ruller seg i den dype snøen som avrivning etter sauna. Kosakkene red over elven i Ylitornio og slo ihjel presten med hans egen spaserstokk og inn i mellom var det ekte krig med naboen i øst som i 1809 tok Finland fra Svenskene som hadde undertrykket dem like mye med skatter og utskrivninger til hæren i svensk stormannsgalskap.

  Er det rart at en drikker, er det rart med all bannskapen, er det rart at en ellers ble fanatisk religiøs, er det rart at det finske folket ble hårdt som barkebrødet de hadde måttet gnage i uårstider og er det rart at de slaktet flere sovjetarmeer når de endelig i 1939 fikk anledning til å avreagere?

  Man må forstå den finske innmeldingen i NATO som et forsvar, ikke mot Russlands ekspansjonstrang og imperialisme som sant å si ikke eksisterer som før fordi den ikke behøver å eksistere på den måten, men som forsvar mot å miste sin følelse av identitet grunnlagt på lidelse. Forholdene i Finnland ble langsomt så mye bedre og lettere etter verdenskrigen, så kom postmodernismen og så kom wokismen og det ble så grenseløst og absurd lett at det finske folket slett ikke så noen egentlig mening mer. Det er jo fortsatt det eneste folkeslaget jeg vet om i verden som går ut og koser seg og danser til musikk i moll! Den oppfattede russiske trusselen er i seg selv en irrasjonell oppfattelse, men som påskudd for nasjonal mobilisering av selvoppfattelsen og den nasjonale identiteten er den et funn. Med 15 amerikanske baser på finsk jord er jeg likevel liksom litt sur på dette utslaget fordi det minner så lite om den tradisjonelle finske nøysomheten og de på den måten egentlig har invitert inn det de egentlig kjemper imot i seg selv.

  Svar
 • Arno Mong Daastøl
  25 desember 2023 20:11

  Jeg ønsker GoD JOL
  – og gratulerer nok en gang Knut Lindner med kanskje den mest interessante norske politiske nettsiden, og det er like mye pga. mange interessante kommentarer- med ULIKE vinklinger.

  Svar
 • God Jol til dere alle! Sannelig må jeg si at det er høgt under taket her. Berikende kommentarer fra dere alle. Tor Larsen for en fantastisk beskrivelse av den «vinske folkesjelen». Frikar vi har mye å lære av norges elendige landsvikoppgjør(Jens Bjørneboe). Øyvind Aarsnes takk for linken til Lebesbymannen. Bruno, Jan, Torfinn, Kjell, autopenec, Torfinn og Arno:Takk.
  Jeg skjønner at skal vi finne «sannheten om hvordan Galdhøpiggen ser ut» er det viktig med 360 graders synsvinkel. Takk til Derimot redaksjonen.

  Svar
 • Jan Hansen
  18 mars 2024 8:40

  Det er Russland selv som er ansvarlig for å presse Sverige og Finland til å gå inn i NATO med sitt angrep på Ukraina og etterpå trusler om å «av*nazifisere» også Sverige rett etterpå på lik linje med «av-nazifiseringen» av Ukraina. Har ikke hørt noe om at Russland har truet Finland på samme måte… men Finland føler seg alikevel under sterk trussel fra Russland og har ikke noe annet valg enn å søke alianse med NATO.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Imperialisme eller:

Mord A/S

Forrige innlegg

Ikke alle meninger fortjener å bli ytret.

«Demokratiske» EU vi ha sensur av Elon Musk sin X.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.