POSTED IN Krig-fred, USA

I USA kan de sine saker. Ingen andre er i nærheten

USAs inngrep i andre land etter 2. verdenskrig gir over 20 millioner drepte.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

USA HAR DREPT MER ENN 20 MILLIONER MENNESKER I 37 LAND SIDEN ANDRE VERDENSKRIG.

Årsakene til kriger er sammensatte. I noen tilfeller kan andre nasjoner enn USA ha vært ansvarlige for flere drepte, men hvis deltakelse av USA ser ut til å ha vært årsaken til en krig eller konflikt, er USA ansvarlig for drapene i den. Med andre ord ville de sannsynligvis ikke ha funnet sted hvis ikke USA hadde brukt sin militærmakt. Den militære og økonomiske makten til USA er avgjørende. Denne studien avslører at amerikanske militærstyrker var ansvarlige for rundt 10 til 15 millioner drepte i Korea-og Vietnam-krigene og i Irak-krigene.

Koreakrigen inkluderer også kinesiske drepte, mens Vietnamkrigen også inkluderer drepte i Kambodsja og Laos. Den amerikanske befolkningen er sannsynligvis ikke klar over disse tallene og vet enda mindre om proxy-krigene som USA også er ansvarlig for. I de sistnevnte krigene var det mellom ni og 14 millioner drepte i Afghanistan, Angola, Den demokratiske republikken Kongo, Øst-Timor, Guatemala, Indonesia, Pakistan og Sudan. «Hvor mange 11. september har USA forårsaket i andre land siden andre verdenskrig?» Svaret er muligens 10.000.

20 MILLIONER DREPTE I 37 NASJONER.

Afghanistan.
USA er ansvarlig for mellom 1 og 1,8 millioner dødsfall under krigen mellom Sovjetunionen og Afghanistan, ved å lokke Sovjetunionen til å invadere landet. Sovjetunionen hadde vennskapelige forbindelser sin nabo, Afghanistan som hadde en sekulær regjering. Sovjeterne fryktet at hvis regjeringen ble fundamentalistisk, kunne denne endringen smitte over på Sovjetunionen.

I 1998, i et intervju med den parisiske publikasjonen Le Novel Observateur, innrømmet Zbigniew Brzezinski, rådgiver for president Carter, at han hadde vært ansvarlig for å starte opp hjelpen til Mujahadeen i Afghanistan som fikk sovjeterne til å invadere. Brzezinski rettferdiggjorde å sette denne fellen med å si at den ga Sovjetunionen sitt Vietnam og forårsaket oppløsningen av Sovjetunionen. «Angrer på hva?» sa han. «Den hemmelige operasjonen var en utmerket idé. Det fikk russerne til å gå i den afghanske fellen, og du vil at jeg skal angre?».

CIA brukte 5 til 6 milliarder dollar på sin operasjon i Afghanistan for å knekke Sovjetunionen. Da den 10-årige krigen tok slutt var over en million mennesker døde og afghansk heroin hadde tatt 60 % av det amerikanske markedet. USA har vært direkte ansvarlig for rundt 12 000 drepte i Afghanistan, hvorav mange var et resultat av bombing som gjengjeldelse for angrepene 11. september 2001. Deretter invaderte amerikanske tropper landet.

Angola.
En væpnet kamp med urfolk mot portugisisk styre i Angola begynte i 1961. En amerikansk intervensjon ble rettferdiggjort overfor den amerikanske offentligheten som en reaksjon på intervensjonen til 50 000 cubanske tropper i Angola. Men ifølge Piero Gleijeses, en historie-professor ved Johns Hopkins University, var det motsatte tilfelle. Den cubanske intervensjonen kom som et resultat av en CIA-finansiert invasjon via nabolandet Zaire og et angrep på den angolanske hovedstaden av den amerikanske allierte, Sør-Afrika. Tre anslag av drepte varierer fra 300 000 til 750 000.

Bolivia.

Hugo Banzer


Hugo Banzer var leder for et brutalt regime i Bolivia på 1970-tallet. USA ble bekymret da en tidligere leder nasjonaliserte tinngruvene og delte ut jord til urfolket. Senere ble denne fordelingen til fordel for de fattige reversert. Banzer, som ble trent ved den amerikanske School of the Americas i Panama og senere i Fort Hood, Texas, kom tilbake fra eksil for å konferere med USAs luftvåpenmajor Robert Lundin. I 1971 iscenesatte han et vellykket kupp ved hjelp av USA.
Noen år senere fordømte den katolske kirke hærens massakre av streikende tinnarbeidere i 1975, og Banzer, hjulpet av informasjon gitt av CIA, kunne med det finne venstreorienterte prester og nonner. Hans anti-geistlige strategi, kjent som Banzer-planen, ble adoptert av ni andre latin-amerikanske diktaturer i 1977. Han har blitt anklaget for å være ansvarlig for 400 drap i løpet av sin regjeringstid.

Kambodsja.
USAs bombing av Kambodsja hadde pågått i flere år i hemmelighet under Johnson- og Nixon-administrasjonene, men da president Nixon åpenlyst begynte å bombe som forberedelse til et landangrep på Kambodsja, ble det store protester i USA mot Vietnamkrigen. I dag vet vi om omfanget av disse bombingene og de menneskelige lidelsene av den. Det ble gjort enorm skade på landsbyene og byene i Kambodsja, noe som førte til flukt og intern fordrivelse av befolkningen.

Denne ustabile situasjonen gjorde det mulig for Røde Khmer å ta makten. I løpet av årene har vi gjentatte ganger hørt om Røde Khmers rolle i drapene på millioner i Kambodsja uten at det ble bekreftet. Dette massemordet ble muliggjort av USAs bombing av landet som destabiliserte det ved død, skader, sult og folket som ble fordrevet. USA bærer ikke bare ansvaret for de drepte fra bombingene, men også for de som er et resultat av aktivitetene til Røde Khmer, totalt rundt 2,5 døde millioner mennesker. Selv da Vietnam senere invaderte Kambodsja i 1979, støttet CIA fortsatt Røde Khmer.

Tsjad.
Anslagsvis 40 000 mennesker i Tsjad ble drept og så mange som 200 000 torturert av regimet ledet av Hissen Habre som kom til makten i juni 1982 ved hjelp av CIA-penger og våpen. Han satt ved makten i åtte år. Human Rights Watch hevdet at Habre var ansvarlig for tusenvis av drap.

Chile.
CIA grep inn i Chiles valg i 1958 og 1964. I 1970 ble en sosialistisk kandidat, Salvador Allende, valgt til president. CIA oppfordret til et militærkupp for å forhindre at han valgt, men den chilenske hærens stabssjef, general Rene Schneider, motsatte seg denne handlingen. CIA planla deretter sammen personer i det chilenske militæret å myrde Schneider. Dette plottet mislyktes og Allende tiltrådte. President Nixon beordret CIA å arrangere et kupp: «Få økonomien til å skrike», sa han.

Salvador Allende

Det som fulgte var geriljakrigføring, bombeattentat, sabotasje og terror. ITT og andre amerikanske selskaper med chilenske eierandeler sponset demonstrasjoner og streiker. Til slutt, den 11. september 1973 døde Allende enten ved selvmord eller attentat. På det tidspunktet sa Henry Kissinger, USAs utenriksminister, følgende: «Jeg ser ikke hvorfor vi trenger å stå å se på at et land bli kommunistisk på grunn av folkets uansvarlighet». I løpet av 17 år med terror under Allendes etterfølger, general Augusto Pinochet, ble anslagsvis 3000 chilenere drept og mange andre ble torturert eller «forsvant».

Colombia.
Et anslag sier at 67 000 ble drept fra 1960-tallet til de siste årene grunnet støtte fra USA til colombiansk statsterrorisme. I følge en Amnesty International-rapport fra 1994 ble mer enn 20 000 mennesker drept av politiske årsaker i Colombia siden 1986, hovedsakelig av militæret og dets paramilitære allierte. I 2002 ble det gjort et nytt anslag om at 3500 mennesker drepes hvert år i en amerikansk finansiert borgerkrig i Colombia.

Cuba.
I Grisebukta-invasjonen av Cuba den 18. april 1961 som endte etter 3 dager, ble 114 av invasjonsstyrken drept, 1189 ble tatt til fange og noen få rømte til ventende amerikanske skip. Noen anslår at antallet drepte cubanske styrker varierer fra 2000 til 4000. Et annet anslag er at 1800 cubanske styrker ble drept på en åpen motorvei av napalm.

Den Demokratiske Republikken Kongo.

I 1960 ble Kongo en uavhengig stat med Patrice Lumumba som dens første statsminister. Han ble myrdet av CIA, selv om noen sier at drapet var Belgias ansvar. Mye av tiden de siste årene har det vært en borgerkrig i Den demokratiske republikken Kongo, ofte startet av USA og andre nasjoner, inkludert nabonasjoner. I 2001 ble det rapportert til en amerikansk kongresskomité at amerikanske selskaper, inkludert en knyttet til tidligere president George Bush Sr., utnyttet Kongo for pengegevinster. Det er en internasjonal kamp om landets ressurser med over 125 selskaper og enkeltpersoner involvert. Et av disse mineralene er Coltan, som brukes i mobiltelefoner.

Den Dominikanske Republikk.

Juan Bosch – Wikipedia
Juan Bosch

I 1962 ble Juan Bosch president i Den dominikanske republikk. Han tok til orde for programmer som landreform og programmer for statlig sysselsetting. Dette lovet ikke godt for hans fremtidige forhold til USA, og etter bare 7 måneder i embetet ble han avsatt i et CIA-kupp. I 1965, da en gruppe prøvde å få ham gjenvalgt, sa president Johnson: «Denne Bosch er ikke bra.» Assisterende utenriksminister Thomas Mann svarte «Han er ikke bra i det hele tatt». To dager senere startet en amerikansk invasjon og 22 000 soldater invaderte Den dominikanske republikk og rundt 3000 dominikanere døde under kampene. Den offisielle forklaringen var at dette ble gjort for å beskytte utlendinger der.

Øst-Timor.
I desember 1975 invaderte Indonesia Øst-Timor. Dette skjedde dagen etter at USAs president Gerald Ford og utenriksminister Henry Kissinger hadde forlatt Indonesia hvor de hadde gitt president Suharto tillatelse til å bruke amerikanske våpen. Resultatet var anslagsvis 200 000 døde av en befolkning på 700 000. Seksten år senere, den 12. november 1991, ble 217 Øst-Timoresiske demonstranter i Dili, mange av dem barn som gikk fra en minnegudstjeneste, skutt av indonesiske tropper som ble ledet av USA-trente kommandanten Prabowo Subianto, svigersønn til general Suharto. Det ble sett at lik ble dumpet i sjøen fra lastebiler.

El Salvador.
Borgerkrigen fra 1981 til 1992 i El Salvador ble finansiert med 6 milliarder dollar i amerikansk bistand for å støtte regjeringen i dens innsats for å knuse en bevegelse for å bringe sosial rettferdighet til folket i landet på rundt 8 millioner mennesker. Rundt 900 innbyggere ble massakrert i landsbyen El Mozote i 1981. Ti av de tolv El Salvadoranske regjeringssoldatene som deltok i massakren, var uteksaminerte fra School of the Americas drevet av USA. De var bare en liten del av rundt 75 000 mennesker drept under den borgerkrigen.

Grenada.
CIA begynte å destabilisere Grenada i 1979 etter at Maurice Bishop ble president, delvis fordi han nektet å slutte seg til Cubas karantene. Kampanjen mot ham resulterte i at han ble styrtet og USAs invasjon av Grenada den 25. oktober 1983, med rundt 277 mennesker drept.

Guatemala.

Jacobo Árbenz - Wikipedia
Jacobo Arbenz


I 1951 ble Jacobo Arbenz valgt til president i Guatemala. Han ekspropierte ubrukt land drevet av United Fruit Company og kompenserte selskapet for det. Selskapet startet deretter en kampanje for å svartmale Arbenz som et agent for en internasjonal konspirasjon og hyret inn rundt 300 leiesoldater som saboterte oljeforsyninger og tog. I 1954 avsatte CIA ham i et kupp, og han forlot landet. I løpet av de neste 40 årene drepte forskjellige regimer tusenvis av mennesker.

I 1999 rapporterte Washington Post at en kommisjon konkluderte med at over 200 000 mennesker hadde blitt drept under borgerkrigen og at det hadde vært 42 000 individuelle menneskerettighets-brudd som drepte 29 000, hvorav 92% av drapene ble begått av hæren. Kommisjonen sa videre at den amerikanske regjeringen og CIA hadde presset regjeringen til å hensynsløst undertrykke geriljabevegelsen.

Haiti.
Fra 1957 til 1986 ble Haiti styrt av Papa Doc Duvalier og senere av hans sønn. I løpet av den tiden drepte deres private terrorstyrke mellom 30 000 og 100 000. Millioner av dollar i CIA-subsidier strømmet inn i Haiti i løpet av den tiden, hovedsakelig for å undertrykke folkelige opposisjons-bevegelser, mye av det med amerikansk militærhjelp. Ifølge William Blum, ble hjelpen skjult og kanalisert gjennom Israel.

Honduras.
På 1980-tallet støttet CIA Bataljon 316 i Honduras, som kidnappet, torturerte og drepte hundrevis av innbyggerne. Torturutstyr og manualer ble levert av argentinsk personell fra CIA med amerikanske agenter i opplæringen av honduranerne. Omtrent 400 mennesker mistet livet. Dette er nok et eksempel på tortur i verden sponset av U.S.A.

Ungarn.
I 1956 gjorde Ungarn opprør mot Sovjetunionen. Under opprøret fikk sendingene fra U.S. Radio Free Europe til Ungarn noen ganger en aggressiv tone, og oppmuntret opprørerne til å tro at vestlig støtte var nært forestående, og ga til og med taktiske råd om hvordan de skulle bekjempe sovjeterne. Deres håp ble styrket og deretter knust av disse sendingene som kastet en enda mørkere skygge over «den ungarske tragedien.» De ungarske og sovjetiske drepte var rundt 3000 og revolusjonen ble knust.

Indonesia.

General Suharto


I 1965, i Indonesia, erstattet et kupp general Sukarno med general Suharto. USA spilte en rolle i regjeringsskiftet. Robert Martens, en tidligere offiser ved den amerikanske ambassaden i Indonesia, beskrev hvordan amerikanske diplomater og CIA-offiserer ga opptil 5000 navn til den indonesiske hærens dødsskvadroner i 1965 og krysset dem av etter hvert som de ble drept eller tatt til fange. Anslag på antall drepte varierer fra 500 000 til 3 millioner.

Iran.
Iran mistet rundt 262 000 mennesker i krigen mot Irak fra 1980 til 1988. Den 3. juli 1988 opererte det amerikanske marineskipet Vincennes i iransk farvann og ga militær støtte til Irak under Iran-Irak-krigen. Under en kamp mot iranske kanonbåter avfyrte den to missiler mot en iransk Airbus paasasjerfly med sivile som alle ble drept.

Irak.
Irak-Iran-krigen varte fra 1980 til 1988 og i løpet av den tiden ble omtrent 105 000 irakere drept ifølge Washington Post. I følge Howard Teicher, en tidligere tjenestemann i det nasjonale sikkerhetsrådet, ga USA irakerne milliarder av dollar i kreditt og hjalp Irak på andre måter som å sørge for at Irak hadde militært utstyr inkludert biovåpen.

USA-Irak-krigen og sanksjonene mot Irak ble utvidet fra 1990 til 2003. Irak invaderte Kuwait 2 august 1990 og USA svarte med å kreve at Irak trakk seg, og fire dager senere innførte FN sanksjoner. Irak hadde grunn til å tro at USA ikke ville protestere mot sin invasjon av Kuwait, siden USAs ambassadør i Irak, April Glaspie, hadde fortalt Saddam Hussein at USA var nøytral i tvisten hans land hadde med Kuwait. Så grønt lys ble gitt, men det så ut til å være mer en felle.

Som en del av PR-strategien for å stimulere den amerikanske offentligheten til å støtte et angrep mot Irak, vitnet datteren til den kuwaitiske ambassadøren til USA falskt for kongressen om at irakiske tropper trakk ut kontaktene på inkubatorer på irakiske sykehus. Dette bidro til krigs-stemning i USA. Det amerikanske luftangrepet startet 17. januar 1991 og varte i 42 dager. 23 Februar ga president H.W. Bush ordre om USAs bakkeangrep. Bare rundt 150 av amerikansk militærpersonell døde sammenlignet med rundt 200 000 irakere.

https://youtu.be/1gJfiKoKDs0

Leslie Stahl på TV-programmet 60 Minutes i 1996 intervjuet Madeleine Albright, USAs FN-ambassadør. «Vi har hørt at en halv million barn har dødd, det er flere barn enn det døde i Hiroshima. Var prisen verdt det?» Albright svarte «Jeg synes dette var et veldig vanskelig valg, men prisen, vi synes det var verdt det».

I 1999 rapporterte UNICEF at 5000 barn døde hver måned som følge av sanksjonene og krigen. Richard Garfield sa senere at det mer sannsynlige antallet drepte blant barn under fem år fra 1990 til mars 1998 var 227 000, det dobbelte av det forrige tiåret. Garfield anslo at tallene var 350 000 frem til år 2000. Det totale antallet irakiske drepte som er et resultat av vår nåværende Irak mot Irak-krigen er 654 000, hvorav 600 000 tilskrives krig, ifølge Johns Hopkins Institute-forskere.

Den Israelske-Palestinske krigen.
Omtrent 100 000 til 200 000 israelere og palestinere, men de fleste av sistnevnte, har blitt drept i kampen mellom disse to gruppene. USA har vært en sterk tilhenger av Israel, og gitt milliarder av dollar i bistand og støtter at de har atomvåpen.

Nord Korea og Sør Korea.

The Korean War | American Experience | Official Site | PBS
Koreakrigen medførte millioner døde.

Koreakrigen startet i 1950 når, ifølge Truman-administrasjonen, Nord-Korea invaderte Sør-Korea 25. juni. Men Sør-Korea startet de fleste grense-sammenstøtene med Nord-Korea i 1948. Nord-Korea-regjeringen hevdet at den sørkoreanske hæren i 1949 begikk 2617 væpnede angrep. Det var en myte at Sovjetunionen beordret Nord-Korea til å angripe Sør-Korea. USA startet sitt angrep før en FN-resolusjon ble vedtatt som støttet USAs intervensjon, og USA bidro til kaoset i krigen ved å bruke av napalm. Under krigen var de fleste drepte sørkoreanere, nord-koreanere og kinesere. Fire kilder gir dødstall fra 1,8 til 4,5 millioner. En annen kilde gir totalt 4 millioner, men kan ikke si hvilke nasjoner de tilhørte.

Laos.
Under Vietnamkrigen fra 1965 til 1973 slapp USA over to millioner tonn bomber på Laos, mer enn det som ble sluppet under andre verdenskrig av begge sider. Dette ble senere kalt en «hemmelig krig», siden den skjedde samtidig med Vietnamkrigen, men fikk lite pressedekning. Branfman gjør det eneste anslaget som finnes, og sier at hundretusener døde. Dette kan tolkes som at minst 200 000 døde.

Nepal.
Mellom 8 000 og 12 000 nepalesere ble drept etter en borgerkrig brøt ut i 1996. Dødstallene ifølge Foreign Policy in Focus, økte kraftig med ankomsten av nesten 8 400 amerikanske M-16 kamprifler og amerikanske rådgivere. Nepal er 85 prosent landsbygd og har sårt behov for landreformer.

Nicaragua.
Del 5. I 1981 styrtet sandinistene Somoza-regjeringen i Nicaragua og frem til 1990 ble rundt 25 000 nicaraguanere drept i en væpnet kamp mellom sandinistregjeringen og Contra-opprørere. USA støttet det seirende regimet ved å gi skjult militærhjelp til Contras, antikommunistiske geriljaer, fra november 1981.

Pakistan.
I 1971 invaderte Vest-Pakistan, en autoritær stat støttet av USA, brutalt Øst-Pakistan. Krigen endte etter at India, med en økonomi som var presset etter å ha tatt inn rundt 10 millioner flyktninger, invaderte Øst-Pakistan (nå Bangladesh) og beseiret de vest-pakistanske styrkene. Millioner av mennesker ble drept under de brutale kampene, av noen omtalt som folkemord begått av Vest-Pakistan. Tre kilder anslår at 3 millioner mennesker døde.

Panama.

Manuel Noriega: Despotism in Panama
Manuel Noriega


I desember 1989 invaderte amerikanske tropper Panama, offisielt for å arrestere Manuel Noriega, landets president. Dette var et eksempel på USAs syn på at det er verdens herre og kan arrestere hvem de vil. I en årrekke før det hadde han jobbet for CIA, men falt i unåde delvis fordi han ikke var motstander av sandinistene i Nicaragua. Det er anslått at mellom 500 og 4000 mennesker døde.

Filippinene.
Filippinene ble styrt av USA i over hundre år. I løpet av de siste 50 til 60 årene har USA finansiert og på annen måte hjulpet forskjellige filippinske regjeringer som forsøkte å undertrykke grupper som arbeider for folkets velferd. Amerikanske spesialstyrker og marinesoldater var aktive i kampoperasjoner. Det anslåtte antallet personer som ble henrettet og «forsvant» under president Fernando Marcos var over 100 000.

Sør-Amerika: Operasjon Condor.
Dette var en felles operasjon av 6 despotiske søramerikanske regjeringer , Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Paraguay og Uruguay, for å dele informasjon om sine politiske motstandere. Anslagsvis 13 000 mennesker ble myrdet. Den ble opprettet 25. november 1975 i Chile og kalt Interamerican Reunion on Military Intelligence. Den 6. mars 2001 viste New York Times et nylig deklassifisert dokument fra utenriksdepartementet som avslører at USA la til rette for kommunikasjon for Operasjon Condor.

Sudan.
Siden 1955 da landet fikk sin uavhengighet, har Sudan vært i en borgerkrig. Fram til ca. 2003 ble omtrent 2 millioner drept. Det er ikke kjent om dødstallet i Darfur er en del av totalt antall drepte. Menneskerettighetsgrupper har klaget over at USAs politikk har bidratt til å forlenge den sudanesiske borgerkrigen ved å støtte forsøk på å styrte sentral-regjeringen i Khartoum.

I 1999 møtte USAs utenriksminister Madeleine Albright lederen av Sudan People’s Liberation Army (SPLA) tilbød ham matforsyninger hvis han ville avvise en fredsplan fra Egypt og Libya. I 1978 ble Sudans enorme oljereserver oppdaget, og i løpet av to år ble det den sjette største mottakeren av amerikansk militærhjelp. Det er rimelig å anta at hvis USA hjelper en regjering til å komme til makten, vil den føle seg forpliktet til å gi USA en del av oljen.

Rubble of the El-Shifa factory
Etter bombingen av en farmasøytisk fabrikk i Sudan

En britisk gruppe, Christian Aid, har anklaget utenlandske oljeselskaper for medvirkning til avfolking av landsbyer. Disse selskapene, ikke amerikanske, mottar regimets beskyttelse og tillater i sin tur regimets bruk av deres flyplasser og veier. I august 1998 bombet USA Khartoum med 75 cruisemissiler. USA sa at målet var en fabrikk for kjemiske våpen eid av Osama bin Laden. Men bin Laden var ikke lenger eieren, og anlegget hadde vært den eneste leverandøren av farmasøytiske forsyninger til den fattige nasjonen. Som et resultat av bombingen kan titusener ha omkommet på grunn av mangel på medisiner for å behandle malaria, tuberkulose og andre sykdommer. USA inngikk et forlik med fabrikkens eier.

Vietnam.
En avtale for flere tiår siden sa at det skulle det være et valg om et enhetlig Nord- og Sør-Vietnam. USA motsatte seg dette og støttet Diem-regjeringen i Sør-Vietnam. I august 1964 bidro CIA og andre til et falskt flagg angrep på et amerikansk skip i Tonkinbukta, og dette ble brukt som et påskudd for en massiv amerikansk krigføring i Vietnam.

The Endless Tragedy of Vietnam, Part 4 – Engaging Peace
Som følge av kjemisk krigføring under Vietnamkrigen er mange født med misdannelser i etterkant. USA brukte stoffet Agent Orange for å avskoge landet.

I følge en uttalelse fra den vietnamesisk regjeringen i 1995 var antallet sivile og militært personell drept under Vietnamkrigen 5,1 millioner. Siden dødsfallene i Kambodsja og Laos var rundt 2,7 millioner, er det anslåtte totalen for Vietnamkrigen 7,8 millioner. The Viritual Truth Commision gir et tall på 5 millioner drepte, og Robert McNamara, tidligere forsvarsminister, sier ifølge New York Times Magazine at antallet drepte vietnamesere er 3,4 millioner.

Jugoslavia.
Jugoslavia var en sosialistisk føderasjon av flere republikker. Siden det nektet å være nært knyttet til Sovjetunionen under den kalde krigen, fikk det en viss støtte fra USA. Men da Sovjetunionen ble oppløst, tok Jugoslavias nytteverdi for USA slutt, og USA og Tyskland arbeidet for å omforme landets sosialistiske økonomi til kapitalisme med en splitt og hersk strategi. Det var etniske og religiøse forskjeller mellom ulike deler av Jugoslavias befolkninger som ble satt opp mot hverandre av USA for å utløse krigene som oppløste landet.

Fra begynnelsen av 1990-tallet og frem til nå ble Jugoslavia delt i flere uavhengige nasjoner, og på grunn av ødelagte økonomier sammen med CIA-medvirkning, har gjort det til en bonde på sjakkbrettet for kapitalistiske land. Oppløsningen av Jugoslavia ble først og fremst forårsaket av USA. Anslag over drepte i de interne krigene i Jugoslavia: Bosnia og Krajina: 250 000, Bosnia: 20 000 til 30 000, Kroatia: 15 000 og Kosovo: 500 til 5000.

Fra Global Research, publisert 17 April 2022.
Skrevet av James A. Lucas.
Oversatt fra engelsk. Mye er forkortet og redigert, det anbefales å lese orginalartikkelen med linker.
Orginal artikkel: The U.S. Has Killed More Than 20 Million People in 37 “Victim Nations” Since World War II.

Innlegget er oversatt og bearbeidet av «Northern Light» og hentet fra Derimot sin kommentarspalte. Redaksjonen har lagt til bilder.

Forsidebilde: Rita Morais

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Interessant artikkel. Savnet oversikt over King Barrack Hussein Obamas drapsbølge i Libya (støttet av det norske «forsvarets» bombefly), Bush sin angrepskrig i Irak, samt USA sin krig i Afghanistan og Syria.

  Det er uansett ett hundre prosent PATETISK at USA, norske politikere, EU- fascistene, journalister, mener seg berettiget til å anklage diverse nasjoner for å blande seg inn i andre land sine valg. (For eksempel narrativet og anklagen om at Russland angivelig sørget for at Donald Trump vant valget i 2016).

  Svar
  • Det var ikke mer enn 30.000 drepte i Libya. Det gjør krigen litt mer «spiselig» for dem (oss) som bombet.

   Svar
   • I tillegg kommmer jo de som døde eller ble voldtatt under overfarten på Middelhavet etter at Gadaffi ble ‘ tatt ut’ av Nato.
    Fjerning av denne porten til Europa var antagelig en del av beregnet gevinst for de som ville ødelegge Libya og det afrikanske kontinentet, og skape kaos i Europa.
    Er ikke Stoltenberg tatt ut enda, forresten? En trist pussighet.

  • Afghanistan antas i kvart million drepte.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Diplomatisk løsning uønsket: Krigen skal holdes gående.

USA pøser inn penger i Ukraina.

Forrige innlegg

Det motsatte skjedde:

Vaksinerte overrepresentert i covid-19 assosierte innleggelser

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.