POSTED IN Endring av politikken

En kald krig blir kaldere:

Hvorfor blir polarområdene en ny arena for USA, Russland og Kina?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Av James Tweedie

Med tapet av sin status som en unipolar supermakt, søker USA å åpne en ny kald krigsfront innenfor polarsirkelen. Jeremy Kuzmarov, administrerende redaktør for CovertAction Magazine, sa at dette var en del av et kamp om ressurser som befinner seg under isen.

USA øker spenningen i Arktis i et forsøk på å gripe rikdommen av naturressurser som ble avdekket mens isdekkene trekker seg tilbake, har en ekspert sagt. USAs utenriksminister Antony Blinken annonserte nylig at Washington vil åpne et konsulat i den norske byen Tromsø, dets første diplomatiske oppdrag nord for polarsirkelen.

Journalisten Jeremy Kuzmarov sa til Sputnik at mye hadde endret seg siden tiden med et samarbeid som begynte med grunnleggelsen av Arktisk råd for de åtte statene rundt Nordpolen i 1996. «Det har blitt forlatt med denne nye kalde krigen og med denne nye diplomatiske utposten. Det er tegn på at USA beveger seg mer inn i Arktis, og russerne ser det som veldig provoserende», sa han.

Attraksjonen til Arktis som geopolitisk slagmark er skjult under isen, sa kommentatoren. «Med klimaendringer har Arktis’ enorme mineralressurser og rikdom kommet frem når isen trekker seg tilbake. Og det er en del av striden», forklarte Kuzmarov. «Det er ikke bare en potensiell base for militære operasjoner, men det er enorme ressurser som kan utnyttes i Arktis».

«Vi ser en ny kamp for å få tilgang til de ressursene som blir mer tilgjengelige», fortsatte han. «Alle tre landene, Russland, Kina og USA, konkurrerer nå i utgangspunktet med hverandre om å utnytte regionen mer og mer». Nylige grep fra USA for ytterligere å utvide NATOs militærblokk inn i Skandinavia – under påskudd av Russlands konflikt med Ukraina – kan være rettet mot å hindre Russland i å utnytte naturrikdommen i sin lange nordlige kystlinje og øy-kjeder.

«Vi ser en veldig aggressiv amerikansk politikk illustrert av innlemmelsen av Sverige og Finland i NATO,» bemerket Kuzmarov. «Det er et tettere forhold til Norge. Seymour Hersh sa i detalj at Norge kan ha vært en nøkkelaktør i sprengningen av Nord Stream rørledningene».

«De har nettopp befestet forholdet med denne nye kalde krigen. Og hva er denne aggressive amerikanske strategien som vi har diskutert? Presse, isolere og svekke Russland, og fremme regimeendring i Kina.

«Den arktiske strategien passer inn i den større strategien; å utvide NATO til Sverige og Finland, ha en anti-russisk politikk i samarbeid med nordmennene, vise makt i Arktis og prøve å dominere regionen militært,» argumenterte Kuzmarov.

Bidens forgjenger Donald Trump ville kjøpe den artiske øya Grønland fra Danmark. «USA vil prøve å bruke Grønland som en plattform akkurat som de vil bruke Arktis og bruke Norge eller Sverige», sa Kuzmarov, og påpekte at USA allerede har militærbaser på is-øya. «Solen gikk aldri ned på det britiske imperiet, og den går aldri ned i det amerikanske imperiet».


Fra Sputnik International, publisert 21. juli.
James Tweedie er journalist og var redaktør i the Morning Star og reporter i RT.
Oversatt av Northern Light fra engelsk. Linker og link til multimedia presentasjon i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: A Colder Cold War: Why is Arctic Circle Becoming New Arena for US-Russia Standoff?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Northern Light.
  28 juli 2023 18:20

  Putin: Vesten mister sin makt – Afrika blir et «nytt maktsenter» med Russlands hjelp.

  Av Swebbtv.
  En ny verden dannes. En «multipolar verdensorden» basert på gjensidig respekt, hevdet Vladimir Putin i et møte med afrikanske ledere. Afrika og Russland vil sammen bygge denne nye verdenen, forklarte han.

  Vestens tidsalder og nykolonialismen nærmer seg slutten. Nå reiser Afrika seg – sammen med Russland, hevder Russlands president Vladimir Putin.

  Uttalelsen ble gitt under toppmøtet mellom Russland og Afrika i St. Petersburg.

  – Foran våre øyne er det afrikanske kontinentet i ferd med å bli et nytt maktsenter. Dens politiske og økonomiske rolle vokser eksponentielt. Og alle vil måtte ta utgangspunkt i denne objektive virkeligheten, sa Vladimir Putin ifølge RT.

  Putin ønsker å ta Russland og Afrika til «et nytt, mer avansert nivå» når det gjelder politikk og sikkerhet, så vel som på det økonomiske og sosiale området, fortsatte han.

  – Vi er overbevist om at toppmøtet i St. Petersburg vil hjelpe oss å nå dette hovedmålet fullt ut. Vi ser på fremtiden med optimisme fordi forholdet mellom Russland og Afrika hviler på et solid fundament av vennskap og gjensidig hjelp, en kollektiv positiv opplevelse av vårt felles arbeid og en virkelig rik og begivenhetsrik historie.

  De tidligere imperialistiske maktene prøver fortsatt, selv i dag, å utøve hegemoni i området, men deres innflytelse svinner, sa han videre.

  Ifølge den russiske presidenten forsøkte regjeringen i Sovjetunionen allerede å hjelpe Afrikas uavhengighet.

  Det er like viktig å merke seg at i dag står Russland og de afrikanske landene sammen for dannelsen av en rettferdig, multipolar verdensorden basert på prinsippene om suveren likhet mellom stater, ikke-innblanding i indre anliggender og respekt for menneskers rett til å bestemme sin egen skjebne, fortsatte Putin.

  Mange i Afrika kjenner til dette ordtaket: «Hvis du vil gå fort – gå alene, hvis du vil nå langt – gå sammen». Vi er seriøst klare til å arbeide for fremtiden hånd i hånd med våre afrikanske venner, og bygge ekte strategisk interaksjon og partnerskap.

  Fra Swebbtv, publisert 28 juli 2023.
  Oversatt fra svensk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Putin: Väst förlorar sin makt – Afrika ”nytt maktcentrum” med Rysslands hjälp.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

EU-leiarane prøver å tvinge CELAC-medlemmane til å støtte Ukraina

Nicaraguas president avviser ‘Nazi’-Zelensky

Forrige innlegg

Demokrati-underskudd i Vesten:

I et ekte demokrati er det ingen krig

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.