POSTED IN Israel, Krig-fred

Hvem var ansvarlig?

Det gikk fryktelig galt for Israel.

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

En syndebukk var nødvendig

Av Jan Hårstad

Mandag 22 april 24 fikk da Aharon Haliva sparken som  leder av den militære israelske etterretningstjenesten AMIN. Her er det mye grums i lufta. 

Selv jeg på Kjelsås i Oslo hadde høsten 2023 helt klare forestillinger om at eksplosive saker var forestående i Israel-Palestina konflikten. For det var i særdeleshet israelske MEMRI.org som hadde vist videoer av palestinsk militær trening gjennom to år. I to år.

Og redaktørene av Memri har revet seg i håret og spurt; leser ikke AMIN hva vi på Memri dokumenterer?

Det var en ung dame  fra etterretning som var tidlig ute på nettet med meldinger om at den offisielle «tatt på senga» versjonen hang ikke på greip. Hun sa at det fantes ikke en grense i verden som var så overvåket som Gaza-Israel grensa.

Om man kan snoke i vanskelig tilgjengelige strategiske dokumenter på hebraisk ville man finne ut at det å løse Gaza-problemet har stått på dagsorden i sikkert tyve år. Palestinerne må vekk fra Gaza. Det var en strategisk beslutning. Lang og.

Men for å gjennomføre en slik operasjon trengte man et påskudd. For meg ser det ut som om generalene tenkte slik: la nå Hamas et Co lage en aksjon rundt Gaza som  vi overfor verdensopinionen  kan si er et godt og beviselig kort for at palestinere er barbarer.

Feilvurderingen besto i at generalene undervurderte omfanget av Hamas angrep. De hadde satset på en liten moderat hendelse, men det ble ikke slik.

Abraham-avtalene er en serie med foreløpig fire avtaler som normaliserer forbindelsene mellom Israel og fire sunni-muslimske land. De to første avtalene ble til mellom Israel på den ene og De forente arabiske emirater og Bahrain på den andre siden. Wikipedia

Hamas og allierte feilvurderte også. De hadde ment denne aksjonen skulle torpedere Abrahman Accords som ble feiret i USA 15 sept 2020 og som gjorde Israel til  hegemonimakten i Midtøsten. 

Det var ikke en person i Hamas som forestilte seg at Gaza skulle bli jevnet med jorda som atombombet eller Dresden i 1945. Ingen. De var innstilt på en slags lokal krig og ingen verdenskrig som det nå utvikles som.

Det militære etablissementet i Israel har fått slik kjeft for sin passivitet ved 7 oktober at de måtte foreta seg noe symbolsk for å dempe kritikken. Å sparke Aharon Haliva er et slags politisk teater etter syndebukk-modellen. 

Tunge krefter rundt han ønsket et lite mini-Hamas angrep på Israel.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Reidar Kaarbø
  25 april 2024 8:08

  Man trenger alltid et påskudd, og ja, jeg er også overbevist om at både Israel og USA visste nøyaktig hva som ville skje den 7. oktober, og det ga dem begge et godt påskudd til å utrydde eller jage vekk palestinerne fra Gaza. Til og med retorikken var klar, og det gikk ikke mange timene før hele Vesten inklusive Rødt messet det samme: Israel har rett til å forvare seg. Kvinner ble voldtatt. Barn ble drept. Folk fra UNWRA deltok.

  Som om en okkupasjonsmakt har «rett til å forsvare seg» for motstand fra dem de okkuperer og undertrykker og mishandler.

  USAs påskudd for å bombe og invadere Afghanistan var 9/11. Den virkelige grunnen var at Taliban som kom til makten i 1996, ble ansett som umulig å samarbeide med fra 1998 fordi de var innblandet i terror mot USAs ambassader. Derfor ble byggingen av en gassrørledning gjennom Afghanistan ned til Indiske hav satt på «hold», en rørledning som USA hadde investert masse i. Og vi vet jo hvor lett det er å sabotere en rørledning.

  Er det noe USA har lært Israel, er det hvordan de skal lage påskudd. Med lydige medier og politikere i Norge og Vesten går det så bra så.

  Svar
  • R.K.:

   » Er det noe USA har lært Israel, er det hvordan de skal lage påskudd.»

   Uansett hvem som har lært hvem.
   Så er det så mange likheter mellom alle disse aksjonene/krigene/’angrepene som er listet opp her at man må ha lydige medier for ikke å avsløre, ja.
   Dette gjelder nok også ABB sitt angrep. – Der ‘politihelikopteret var nymalt’ og ikke kunne brukes , og spesialenheten i politiet i Oslo kjørte seg bort i ‘ukjent terrreng med dårlige kart’ 5 mil utenfor Oslo.

   Svar
 • Men så inderlig KLOSSETE utført!
  EGYPT varslet i forkant, Israels egne GRENSEVAKTER varslet, og 7.oktober var GRENSEN UBEMANNET. Gjennomskuelig fra dag en. Ellers later det til at Hamas er skapt av Israel til slikt formål vi ser nå, på samme måte som islam-terrorisme er kjekt å ha for USA, «the PEACEKEEPER», så «demokratiets forkjempere» kan legge land med ressurser i grusog ta over kommandoen.
  Israel – en psykopat-nasjon. Er de i stand til å ødelegge seg selv? Ikke usannsynlig. Og de liker begreper fra sin u-hellige bibel. Som SAMSON OPTION, inspirert av Samson som ødela seg selv for å ødelegge filistinerne.

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  25 april 2024 9:49

  Nei, det var dyktig utført og gikk nøyaktig slik de planla – helt til Iran nektet å ta ballen fra Israel. Også 9/11 ble gjennomskuet, ikke uten grunn at ministre fikk beskjed om ikke å ta sivile rutefly før 11. september 2001, og noen skal ha fått beskjed om ikke å gå på jobb i tårnene denne dagen. Styrker var begynt å bli utplassert i nabolandene til Afghanistan i største hemmelighet før 9/11, noen allerede før presidentvalget i 2000, og styrker fra CIA hadde vært i kamp i Afghanistan før 9/11.

  Det er altså grunn til å tro at alle de store etterretningsorganisasjonene (og dermed også dedikerte politikere) visste at noe ville skje, trolig hva som kom til å skje, og ikke minst hvorfor det skulle skje – både for 9/11 og for 7. oktober 2023.

  Det er vel liten tvil om at djevelen har tatt over det meste av denne planeten. Og han er en mester i å dekke over det han har fått til.

  Svar
 • Tommy Olstad
  25 april 2024 14:43

  Dette viser bare hvor forferdelig galt det var av Israel å forlate Gaza og overlate området til Hamas for snart tyve år siden. Tilbaketrekkingen var en feig handling; de ønsket å komme sine fiender i verdenssamfunnet i møte. Men verre er det at det også var en rasistisk handlemåte. De hadde ingen problemer med å overlate befolkningen på Gaza-stripen til Hamas’ religiøse undertrykkelse og andre forbrytelser, fordi ingen hebreere (jøder) bodde der lenger, men bare arabere.

  Når IDF nå har invadert og gjenerobret Gaza, har de opplevd at innbyggere der; arabiske selvfølgelig, har bedt dem om at de i alle fall nå må knuse Hamas og aldri la dem komme til makten igjen. Det ønsket får vi håpe de Israelske myndighetene innfrir, og ikke igjen lar feighet styre sine avgjørelser.

  Svar
  • Jada, og det var palestinerne som begynte og israel har all rett til å forsvare seg og det er israel som er offeret, og Hamas er en terrororganisasjon ikke en motstandsbevegelse, og israel er ikke en terrorstat og alt er palestinernes sin skyld og Netanyahu gjør en flott jobb.

   Svar
 • Northern Light.
  25 april 2024 17:40

  Associated Press: Hamas legger ned våpnene – hvis Palestina blir en uavhengig stat.

  Av Markus Andersson.
  I et intervju med nyhetsbyrået AP uttaler en av Hamas’ toppledere, Khalil al-Hayya, som er Hamas’ «forhandler», at den islamistiske palestinske bevegelsen er beredt til å legge ned sin væpnede gren – dersom Palestina blir en uavhengig og suveren stat.

  Han uttaler videre at Hamas ønsker å slutte seg til Palestine Liberation Organization (PLO), som ledes av rivalen Fatah, som hovedsakelig består av sosialistiske og nasjonalistiske partier og grupper, og sammen med dem danne en samlet regjering for Gaza og Vestbredden.

  Men å legge ned den militante motstanden krever «en fullstendig suveren palestinsk stat på Vestbredden og Gazastripen, og retur av palestinske flyktninger i samsvar med de internasjonale resolusjonene» fra 1967, da Israel okkuperte Vestbredden og Gazastripen.

  – Alle erfaringene til folk som kjempet mot okkupanter, da de ble selvstendige og fikk sine rettigheter og sin stat, hva har de gjort? De har blitt til politiske partier og deres forsvarsstyrker har blitt til den nasjonale hæren, fortsatte han.

  Hamas sitt offisielle dokument slår fast at de «avviser alle alternativer enn en fullstendig frigjøring av Palestina, fra elven til havet» – det vil si området fra Jordanelven til Middelhavet, som også inkluderer Israel. Men nylig, i flere uttalelser, har de imidlertid endret standpunkt, og ser ut til å være stadig mer åpne for en tostatsløsning.

  Netanyahu vil si nei.
  Til tross for den omfattende ødeleggelsen av Gaza og titusenvis av ofre, hevder al-Hayya at Israel ikke har klart å beseire «mer enn 20 prosent av Hamas ressurser, enten menneskelige eller miltære» – en uttalelse som er bestridt av mange observatører.

  – Hvis de ikke kan gjøre ende på Hamas, hva er løsningen? Løsningen er å oppnå konsensus. La oss si som om de ødelegger Hamas; blir det palestinske folket borte da? spør han seg selv.

  At Benjamin Netanyahus Likud, og hans samarbeidspartnere i partiene Jewish Power og Religious Zionist Party ville være interessert i en tostatsløsning av denne typen, vurderes imidlertid som ekstremt usannsynlig. Netanyahu har sverget å ødelegge Hamas, og en rekke israelske makthavere har også åpnet for å flytte det palestinske folket til Egypt eller andre land.

  En annen kompliserende faktor antas å være det kompliserte forholdet mellom Hamas og Fatah, hvor sistnevnte ble kastet ut av Gaza i 2007, året etter at Hamas vant valget året før. Hundrevis av mennesker ble også drept i de interne kampene, der en rekke angrep og attentatforsøk ble rettet mot seniorrepresentanter fra begge grupper.

  I dag har observatører en tendens til forenklet å si at Hamas kontrollerer Gazastripen – mens Fatah har kontroll over Vestbredden.

  Fra Nya Dagbladet, publisert 25 april 2024.
  Oversatt fra svensk. Linker og videointervju i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Hamas lägger ner vapnen – om Palestina blir självständigt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Om NRKs ensidighet.

Norges nyheter underkastes alltid USAs politiske ledelse.

Forrige innlegg

Etter utallige vaksiner.

Vet vi hvordan kroppen vår reagerer etter en så stor vaksine-cocktail?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.