POSTED IN Konspirasjoner / Sammensvergelser, Norsk politikk, Terrorisme

Hva sier den norske regjeringen?

Har Norge vært med på sprengningen av North Stream-ledningene, slik Hersh hevder?

16 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Vi velger foreløpig å anse disse dramatiske meldingene som påstander fra den prisbelønte journalisten Seymour Hersh. Men må få føye til at de ikke bare virker sannsynlige, men faktisk troverdige tar en hans journalistiske meritter i betraktning. Vi må likevel holde muligheten åpen for at det kan være en falsk-flagg operasjon for å svekke påstandene om at USA har vært medvirkende til denne terrorhandlingen. For dette er terrorisme uansett hvordan en velge å se det og uansett hvem som stod bak.

Men under forutsetning av at det Hersh hevder er rett har den norske regjeringen og militære enheter rotet seg inn i en eksplosiv internasjonalt situasjon. Hvis vi har vært medvirkende til sprengningen av North Stream 1 og 2 er vi midt oppe i en diplomatisk krise med vår store nabo i øst. En krise som er kanskje større en U2-skandalen mot Sovjetunionen i 1960 der vi lot spionfly fra USA bruke Bodø Flystasjon til spionasje mot Sovjetunionen.

Den gang hevdet Gerhardsen-regjeringen at de ikke visste noe om det. Foreløpig sier den norske regjeringen ingen ting. Men noen må ha stått bak denne sabotasjen.

Knut Lindtner
Redaktør

Russland leter etter svar etter rapporten som sier at Biden sprengte Nord Stream

Undersøkende journalist Seymour Hersh rapporterte at president Biden beordret operasjonen

av Dave DeCamp

Russland ønsker svar fra Washington etter en rapport fra den Pulitzer-prisvinnende journalisten Seymour Hersh sa at USA sprengte Nord Streams naturgassrørledninger som forbinder Russland og Tyskland.

Seymour Hersh er en amerikansk journalist som skriver for The New Yorker. I november 1969 avslørte Hersh My Lai-massakren som skjedde i 1968. Dette ledet blant annet til at de skyldige amerikanske soldatene og offiserene ble dømt til husarrest. For denne reportasjen ble Hersh tildelt Pulitzerprisen. Wikipedia

«Det hvite hus må nå kommentere alle disse fakta,» skrev talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, på Telegram som svar på rapporten. Det hvite hus har på sin side benektet innholdet i rapporten, og kalt Hershs arbeid «fullstendig fiksjon».

Hersh siterte en kilde «med direkte kjennskap til den operative planleggingen» som sa at dykkere fra den amerikanske marinen plantet C4-eksplosiver på Nord Stream 1- og Nord Stream 2-rørledningene i juni i fjor under mye omtalte NATO-øvelser i Østersjøen, kjent som BALTOPS 22.

Kilden fortalte Hersh at operasjonen var koordinert med Norge. Sprengstoffet ble detonert av en sonarbøye som ble sluppet av et norsk spionfly 26. september 2022.

Den mest eksplosive påstanden i rapporten er det faktum at Biden-administrasjonen begynte å planlegge hvordan de skulle ødelegge rørledningen før Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022. Tidlig i 2022 sa kilden at en CIA-arbeidsgruppe som kom opp med måter å sabotasje Nord Stream sa at de «har en måte å sprenge rørledningen på».

Kort tid etter at planene ble utarbeidet, truet president Biden offentlig Nord Stream 2-rørledningen, et prosjekt USA forsøkte å stoppe i årevis gjennom sanksjoner. «Hvis Russland invaderer . . . vil det ikke lenger være noen Nord Stream 2. Vi vil få slutt på det», sa president Biden 7. februar 2022.

Ifølge Hersh er Norge delaktig i terrorhandlingen.

Noen uker tidligere fremsatte statssekretær Victoria Nuland, en lignende trussel. Hershs kilde sa at Nuland og Bidens kommentarer var som å «sette en atombombe på bakken i Tokyo og fortelle japanerne at vi kommer til å detonere den.»

I kjølvannet av Nord Stream-bombingen ga vestlige medier og noen vestlige tjenestemenn skylden for angrepet på Russland, selv om rørledningene hovedsakelig eies av Gazprom, Russlands statlige naturgasselskap. Men nylig har det blitt erkjent av store amerikanske aviser, The New York Times og The Washington Post, at det ikke er noen bevis som peker på Moskvas involvering.

The Times of London rapporterte forrige uke at Tyskland er «åpen» for teorier om at et vestlig land angrep Nord Stream-rørledningene i et forsøk på å skylde hendelsen på Russland. Sverige, Danmark og Tyskland har etterforsket sabotasjen, men har delt svært få detaljer og har ikke sagt offentlig hvem de mener var ansvarlig.

Amerikanske tjenestemenn har åpent feiret Nord Stream-bombingen, inkludert utenriksminister Antony Blinken, som kalte det en «enorm mulighet» til å avvenne Europa fra russisk gass. Nuland sa nylig at hun og andre i administrasjonen var glade for at Nord Stream 2-rørledningen bare var en «klump av metall på bunnen av havet».

Hershs rapport sa at Blinken, Nuland og nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan var sentrale aktører i planen om å ødelegge rørledningen. Mens Det hvite hus og CIA benekter rapporten, og kritikere påpeker at den bare har én kilde, er Hersh en mye aktet journalist. 85-åringen avslørte My Lai-massakren i 1968 under Vietnamkrigen og brøt historien om tortur av fanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak.

Oversatt av redaksjonen

Linker i originalartikkelen

Forsidebilde: iStock

Tidligere publisert på derimot.no

https://news.antiwar.com/2023/02/08/russia-looking-for-answers-after-report-says-biden-blew-up-nord-stream/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

16 kommentarer. Leave new

 • Henning Nielsen
  10 februar 2023 11:23

  Ser ut som 85-åringen gjerne vil ri inn i den journalistiske solnedgangen med et siste scoop i bagasjen. Han surrer fælt. Om Stoltenberg:
  «Han var en hardliner på alle ting med Putin og Russland, som hadde samarbeidet med det amerikanske etterretningssamfunnet siden Vietnamkrigen. »
  Jøss ja da. Jens var vel 16 år da den krigen sluttet? Og det er godt kjent at han i ungdommen var iherdig NATO-motstander. Men det vet ikke Hersh. Selvsagt ikke. Han har ikke gjort selv det meste elementære av forarbeid. Alt han skriver om Norge, gir inntrykk av å være beregnet for amerikanske lesere, som ikke bryr seg mye om dette er korrekt eller ei. Litt eksotisk arktisk krydder hører med!

  Hersh skriver også at det var et norsk «Navy P-8» som deltok, og at det flyet var på et «tilsynelatende rutine oppdrag over Østersjøen». (Oversatt hos Steigan: 26. september 2022 foretok et norsk P8 overvåkingsfly fra Sjøforsvaret en tilsynelatende rutinemessig flytur og slapp en sonarbøye.»)

  Men den norsk marinen har ingen fly, noe så elementært vet heller ikke Hersh, ei heller at Norge definitivt ikke har regelmessig fly-overvåking av Østersjøen. Spiller ingen rolle, dette er et 007-eventyr, må vite. Så brukes en video fra Monkey Werx som sannhetsbevis. Han sier ikke at det var et norsk fly, tvert imot sier han at det var et «US military plane» helt mot slutten av videoen.

  Så vil hersh ha oss til å tro at Norge helt bevisst deltar i en aksjon som kan være krigsutløsende, og attpå til kan gi økonomisk skade for en av våre viktigste allierte og handelspartnere; Tyskland. Absurditetene står i kø, de er kun rasjonelle dersom man ser på dette som et stykke underholdning. Der spiller fakta ikke så stor rolle.

  Svar
  • Jan Edvardsen
   10 februar 2023 12:51

   Dine innvendingeer om det norske P-8-flyet er dilletantiske. Norge hadde selvsagt P-8 fly i 2022.
   Så det spiller ingen rolle om navnet på den militære avdelingen er feil.

   Videre til Jens Stoltenberg: Ikke glem hvilken familie han er i. Det fremkom i går at noen som kjente til forholdene på 1970-tallet skrev at han så selv at Jens Stoltenberg ble «preparert». Er det utenkelig i ditt sinn at fremtidige AUF-ledere blir «preppet»?

   Det er ikke absurd at Norge deltok. Norge har side andre verdenskrig hatt ett langvarig samarbeid med USA om hemmelige operasjoner. – Som i Vietnam. Så kan vi ta med at USA i mange år før fjoråret ønsket å ødelegge for Russlands mulighet til å levere gass til Tyskland. Og Norge har sammen med USA en gevinst i å bli kvitt Russland som gassleverandør-konkurrent til det Europeiske kontinentet.

   Svar
   • Henning Nielsen
    10 februar 2023 14:42

    Dilettant passer vel bedre på deg.

    «Norge hadde selvsagt P-8 fly i 2022.»
    Tror du alle nye flytyper er operative med det samme de lander på norsk jord?

    «Så det spiller ingen rolle om navnet på den militære avdelingen er feil.»
    Hvis hersh ikke en gang vet at den norske marinen ikke har egne fly, så vise det at han ikke har gjort selv den mest elementære research.

    «Videre til Jens Stoltenberg: Ikke glem hvilken familie han er i. Det fremkom i går at noen som kjente til forholdene på 1970-tallet skrev at han så selv at Jens Stoltenberg ble «preparert». Er det utenkelig i ditt sinn at fremtidige AUF-ledere blir «preppet»?»
    Hersh skriver at jens samarbeidet med CIA helt fra Vietnam-krigen. Hersh har begått en mega-tabbe. Håpløst å forsøke å ro seg bort fra det. Å ha følere overfor AUF er ikke å samarbeide med CIA. Fra Steigan: «…som hadde samarbeidet med det amerikanske etterretningssamfunnet siden Vietnamkrigen. Han har vært helt til å stole på siden.»

    «Det er ikke absurd at Norge deltok. Norge har side andre verdenskrig hatt ett langvarig samarbeid med USA om hemmelige operasjoner.»
    Merkelig argument. Fordi Norge har samarbeid med USA om slike operasjoner, så MÅ Norge ha vært med her??

    «Og Norge har sammen med USA en gevinst i å bli kvitt Russland som gassleverandør-konkurrent til det Europeiske kontinentet.»
    Konspiratorisk vås. Hva om russene ødelegger våre ledninger som hevn, hvis denne saken skulle være sann? Vil det være gunstig for Norge?

   • Jan Edvardsen
    10 februar 2023 21:30

    Nielsen, til det du skrev her: <>
    P-8 fly ankom Norge i 2021. De ble flydd til Norge, de kom ikke med en fraktbåt.

    Flyene kunne selvsagt fly uansett byråkratisk status.

    Samarbeid kan ta mange former. Bare spør de som overlevde Stasi i DDR, etter at selv tenåringer hadde tystet dem ut til Stasi.

    Så skrev du «Merkelig argument» – Nei det er det ikke.

    Til slutt: Mener du virkelig at Norge ikke de facto har tjent på sabotasjen?

  • H.N.:
   » Absurditetene står i kø, de er kun rasjonelle dersom man ser på dette som et stykke underholdning. Der spiller fakta ikke så stor rolle.»

   Ja, absurditetene står i kø.
   1.At Norge, i sammen med Sverige, stopper og/eller passivt trenerer en fullstendig undersøkelse om denne sprengningen i Norges nærområder.
   2. At USA som aktivt har erklært at gassledningene skal bort, og har alt å tjene på at russisk gass må vike framfor dyrere amerikansk gass, ikke blir gått etter i sømmene.
   3. At USA sin løpegutt, Stoltenberg, tidlig gikk ut og gav Russland, som mister leveranser og har ingenting å vinne på en slik sprenging, skylda.
   ( Uten å bli latterliggjort om konspirasjonsterorier og ubegrunnede absurditetene. )

   Svar
 • Det er ikkje utenkelig dessverre at Norge har deltatt som Konsulent i det minste i sprengninga saman med UK. Husk militær alarm offshore like etter.

  Svar
 • Olav Sæther
  10 februar 2023 12:51

  Faktum er at sabotasjen har skjedd, når dette ikke er oppklart kan ikke alt utelukkes, nå må vi få vite hva som skjedde, hvis ikke tror jeg mange vil mistenke vår regjering og forsvarsledelse.

  Svar
 • Northern Light.
  10 februar 2023 15:21

  Russisk diplomat sier at Hershs artikkel om Nord Stream ikke inneholder noen overraskelser.

  Av Tass.
  Etterforskningen utført av Seymour Hersh på Nord Stream-gassrørledningene, var verken oppsiktsvekkende eller uventet for Russland, sa viseutenriksminister Sergey Ryabkov på en pressekonferanse torsdag, og la til at Moskva antok at USA var involvert.

  «Når det gjelder Seymour Hershs etterforskning, har vi selvfølgelig studert artikkelen hans grundig og oppmerksomt. Den inneholder ikke noe sensasjonelt eller uventet for oss,» sa han. «Vi antok involveringen av USA, og i det minste noen av Washingtons NATO-allierte i denne opprørende forbrytelsen, som var et væpnet angrep på en sentral del av kritisk infrastruktur,» sa han.

  Russland forsto tidlig at Vesten ville presentere saken slik: «etterforskningen pågår, og inntil den er fullført, skal man ikke blande seg inn i den, langt mindre «la russiske spesialister komme nær den», sa Ryabkov. «Her er det knapt mulig å late som at USA selv ikke er involvert, til tross for benektelser fra tjenestemenn i Washington som fulgte umiddelbart,» la han til.

  Fra Tass Russian news Angency, publisert 9 februar 2023. Skrevet av Tass.
  Oversatt fra engelsk. Orginalartikkel: Russian diplomat says Hersh’s article on Nord Streams was no surprise.

  Svar
 • Northern Light.
  10 februar 2023 15:54

  Det russiske utenriksdepartementet: Norges deltagelse i sprengningen av Nord Stream er ingen overraskelse for Russland.

  Av Tass.
  Russland er ikke overrasket over funnene til den amerikanske etterforskningsjournalisten Seymour Hersh om at Norge var involvert i eksplosjonene ved gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2, sa talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova i dag.

  «Vi har analysert den amerikanske journalistens publikasjon om eksplosjonene ved Nord Stream 1 og Nord Stream 2, og vi er ikke overrasket over konklusjonene til den amerikanske journalisten om Oslos involvering i disse sabotasjehandlingene,» sa hun og la til at Norge adlyder USA og EU i sin utenrikspolitikk.

  Ifølge Zakharova er de nordiske landene ikke interessert i å identifisere de som egentlig har skylden for terrorangrepet på Nord Stream-rørledningene. Hun understreket at Russland gjentatte ganger har tilbudt sin bistand til Danmark og Sverige i å etterforske terrorangrepene, blant annet i Russlands statsminister Mikhail Mishustins henvendelser. «Men forespørslene fra den russiske påtale-myndighetens kontor til de tilsvarende byråene i disse landene er blitt avvist. Det er helt åpenbart at deres myndigheter ikke er interessert i å identifisere de ansvarlige, og det ser ut som om de er interessert i det motsatte, dvs. skjule informasjon, fakta og bevis,» sa hun.

  «Selvfølgelig bør fakta gitt av Hersh være gjenstand for en internasjonal etterforskning, men det kan neppe forventes at norske myndigheter vil vise en objektiv posisjon, og være klare for konstruktivt samarbeid om denne saken,» la hun til.

  «Vi insisterer på at bare en omfattende og åpen etterforskning som involverer relevante russiske byråer, og Gazprom-selskapet vil være i stand til å gi pålitelige og objektive data om årsakene, gjerningsmennene og kontraktørene til disse sabotasjehandlingene,» understreket hun.

  I følge den amerikanske undersøkende journalisten Seymour Hershs artikkel publisert 8 februar, ble eksplosiver plassert under de russiske gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, av US Navy-dykkere med bistand fra norske spesialister, under dekke av BALTOPS 22-øvelsen i juni i fjor. Historien siterte en uidentifisert kilde som sa at USAs president Joe Biden personlig autoriserte operasjonen, etter ni måneder med diskusjoner med tjenestemenn i administrasjonen med ansvar for sikkerhetsspørsmål.

  Adrienne Watson, en talsperson for National Security Council i Det Hvite Hus fortalte TASS, som svar på nyhetsbyråets spørsmål, at Hersh-historien var totalt falsk og fullstendig fiksjon. 27 september 2022 rapporterte Nord Stream AG om enorme skader som hadde oppstått dagen før, på tre av gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2. 26. september registrerte svenske seismologer to eksplosjoner på rørledningene. Den russiske påtalemyndighetens kontor har startet en straffesak på siktelser for internasjonal terrorisme.

  Fra Tass, publisert 10 februar 2023. Skrevet av Tass.
  Oversatt fra engelsk. Orginalartikkel: US reporter’s findings on Norway’s involvement in Nord Stream blasts no surprise to Russia.

  Svar
  • Northern Light.
   10 februar 2023 16:15

   Kommentar til overstående:
   TASS publiserte denne artikkelen kl 1500, og en rask sjekk på NRK no viser at det ikke har nyhetens interesse så langt for NRK. Det burde det, når det er det Russiske Utenriksdepartementet nevner Norge i forbindelse med sabotasjeaksjonen på Nord Stream.
   Hun sier blant annet:
   «Vi er ikke overrasket over konklusjonene til den amerikanske journalisten om Oslos involvering i disse sabotasjehandlingene,» sa hun og la til at Norge adlyder USA og EU i sin utenrikspolitikk».

   Dette er ganske skarpe formuleringer når det kommer fra utenriksdepartementet i en av verdens stormakter, og innebærer en svært skjerpet tone ovenfor Norge. Hvis norske medier som NRK, TV2 Nyheter og riksavisene fortsetter å holde denne saken utenfor nyhetsbildet, en svært alvorlig sak for Norge, er det enda et bevis på at nyhetsbildet de serverer det norske folk er diktert av Washington.

   Svar
   • N.L.:
    » Hvis norske medier som NRK, TV2 Nyheter og riksavisene fortsetter å holde denne saken utenfor nyhetsbildet, en svært alvorlig sak for Norge, er det enda et bevis på at nyhetsbildet de serverer det norske folk er diktert av Washington.»

    Det er altså sprengt en gassrørledning, – som Norge har mange av.
    Norge/norske politikere burde være livredde.
    Og media på hugget. – Som hauset VOLDSOMT opp når noen fiberkabler ble tatt av fiskefartøy i norske farvann.
    Dette kunne jo, eller kan, skje med norske rørledninger.
    ….- Hvis man ikke er helt trygg;
    – fordi Norge er allierte med sprengerne.

 • Det finnes bare ett øyenvitne, det polske tankerflyet som overleverte fuel. Hvorfor måtte P-8 re-fuel om den bare hadde flydd fra Norge? Fly og droner som P-8 har fake/jamme utrustning slik at de kan fremstå på skjermer som Cessna 172 til C5 Galaxy, de kan sende signaler som om de tilhører en gruppe av fly, eller endre koder å gå rett inn i ruter komersielle fly bruker, eller som Gobal Hawk som Iran plukket ned med innenlandsprodusert luftvern, late som de er en flokk trekkfugler. De kan spooke sin posisjon, fra maskinen eller med hjelp fra bakken. Dette var nok var en amerikansk P-8 som har fløy over Atlanteren, re-fueled over Polen, gitt ut til riktig posisjon, droppet sonarbøyen å dro hjem. At de forsøker dra inn Norge er et ønske om at Russland skal «takke» for sist med å slå ut norske gassinstallasjoner og rørledninger. Da vil europa bli totalavhengig av amerikansk kontrollert gass. Selve ideen var å stoppe russisk og norsk gass til europa. Tror Russland skjønner Norge ikke er en del av dette og er derfor avventende. Russland har god etterretning i Norge, som i alle andre naboland. Vi får se. Politikk er «nasty bussiness» som Donald Trump sa.

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   14 august 2023 9:31

   Interessant kommentar. Når USA er i stand til å øydeleggja gassforsyninga og økonomien til det «allierte» landet Tyskland, kan USA òg øydeleggja gassforsyning og økonomi for det «allierte» landet Noreg.

   På den andre sida er Noreg so blindt USA-underdanig at me er truande til å delta i kva som helst av pokkerskap for å skada Russland.

   Svar
  • P-8 flyet fra Norge brukte re-fuelingen som en del av sin cover-story. At det hele var et ledd i å øve seg opp med å fly en maskin som var relativ ny for dem.

   Svar
 • Ser at det brukes navnet på landet Norge.Er det ikke på tide å begynne å bruke navnet på de personene som gjorde det istedet for å beskylde hele Norge for udåden.det samme gjelder bombingen av libya osv.t

  Svar
 • Norges olje- og gasseksport profiterer på sabotasjen. Kongsberg våpenfabrikk tjener på krigen og Borten-Moe vil investere. Fredsnasjon? Nei, krigshissende gruppetenk dominerer, og putinist er den som vil ha slutt på blodbadet. Zelensky er helten og hakekorstatoveringer har ingenting med nazisme å gjøre. Fordummingen er ganske trøstesløs.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Maktens skjødehunder:

To som alltid vet best.

Forrige innlegg

‘Skynet Version 2.0’.

Googles nye globale sensurverktøy.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.