POSTED IN Covid-19, Virkelighetsforståelse

Hva er vitenskapelig?

Når mer enn tvilsomme sannheter blir «vitenskapelig».

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Steinar Madsens vitenskapelighet

Av Th. Olsen

Vi kan diskutere lenge hva eller hvem som har blødd mest under pandemien. Sterke kandidater til å gå av med seieren er fornuft, logikk, folkehelse (som resultat av tiltakene og propagandaen), «vanlige» folks økonomi, friheter og rettigheter, ytringsfrihet og ikke minst demokrati. Men noe annet som har blødd voldsomt er vitenskapelighet. Vanlige folks forståelse av vitenskap og vitenskapelighet har vel knapt noen gang vært mer pervertert. Og dette skyldes nok i stor grad at vitenskapelighet mer eller mindre er avskaffet i det offentlige ordskiftet, på den offentlige scene og i pressen. 

Pressebilder - Legemiddelverket
Steinar Madsen er en norsk lege. Madsen har legeutdannelse fra Universitetet i Oslo 1981 og er spesialist i indremedisin og hjertesykdommer. Han har arbeidet ved Universitetet i Oslo, Bærum sykehus og Rikshospitalet. Siden 2000 er han ansatt i Statens legemiddelverk hvor han er medisinsk fagdirektør. Wikipedia. Bildet fra Legemiddelverket.no

Det er mange representanter for denne skrikende mangelen på vitenskapelighet i Norge. En av Norges fremste representanter for dette er Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket. I en artikkel i Dagbladet https://www.dagbladet.no/nyheter/refser-vaksinekritisk-redaktor—total-avsporing/74688087 i november 2021 kunne vi lese om uttalelser fra Peter Doshi, en av redaktørene i det anerkjente medisinske tidsskriftet British Medical Journal. Uttalelsene dreide seg om akkurat denne mangelen på vitenskapelighet som rir oss i denne pandemien. Han sa blant annet:

– Jeg er lei meg for at vi som samfunn er overmettet nå, med en holdning om at «alle vet», som kommer i veien for intellektuell nysgjerrighet, og har ført til selvsensur.

Det Peter Doshi adresserer her er noe av det jeg innledet med. Fenomener som «alle vet at…», «det er for lengst vist at…», og «alle er enige om at…» er anti-vitenskapelighet. I tillegg mer enn antydet Peter Doshi at vaksinene ikke virket så godt som man har gitt uttrykk for, noe som Steinar Madsen, omtalt som ekspert i artikkelen til Dagbladet faktisk presterer «å gi sterk motbør».  Madsen sier videre lenger ned i artikkelen:

Ingen seriøse vitenskapsfolk tviler på at vaksinen har god effekt, sier altså Madsen.

Madsen forstår heller ikke hva Doshi ville med innlegget. At Madsen ikke forstår det er kanskje naturlig i og med at Madsen virker å ha problemer med vitenskapelig tenkning. Jeg er ikke fagdirektør, men kan likevel enkelt forklare for Madsen hva Doshi ville med dette innlegget – blant annet fordi det står uttrykt direkte i selve uttalelsene til Doshi. Peter Doshi, som i motsetning til Madsen ser ut til å være en vitenskaps-person ønsket å stille spørsmål blant annet ved vedtatte sannheter, dette at «alle vet…» osv. Han ønsket videre å påpeke den omfattende mangelen på vitenskapelighet som finner sted nå for tiden samt å påpeke viktigheten av en annen helt avgjørende faktor innenfor vitenskap; nemlig nysgjerrighet. 

Det 100 % åpenbare faktum at vaksinene ikke fungerte like godt som vi ble lovet «tilbakeviser» Madsen med følgende:

– Hvert år dør det 40 000 i Norge. Vaksinerer du alle i Norge så vil det være 40 000 som har fått vaksine som dør. Vi, og legemiddelmyndigheter i hele verden, jobber med om noe av dette kan tilskrives vaksinene, eller om det er tilfeldig sammenfall av tid. Og vi har funnet at nesten alle er tilfeldig sammenfall av tid, sier Madsen. 

Du ser det vel selv, men han svarer altså ikke på problemstillingen. Madsen snakker heller om eventuelle vaksine-dødsfall, hvor han bruker det fantastiske argumentet om at hvis alle var vaksinert i Norge ville alle dødsfall i Norge hvert år være vaksinerte personer. Da vet vi i hvert fall det, og jeg kjenner min bekymring over at vaksinene ser ut til å ha betydelige skadevirkninger fordamper som dugg for solen. 

Peter Doshi hadde også uttalt seg kritisk til obligatorisk vaksinasjon. Les og «nyt» Madsen respons til dette samt hans konklusjon:

Men Steinar Madsen har serverte mere enn ovennevnte. Den 24. januar 2022 kunne vi lese følgende på nettavisen.no https://www.nettavisen.no/nyheter/avliver-popular-koronateori-ikke-den-eneste-falske-nyheten-vi-har-sett/s/5-95-378767. Artikkelen er for øvrig et av de sedvanlige angrepene på medisinen Ivermectin, men diskusjonen om Ivermectin virker eller ikke virker mot Covid-19 skal jeg la ligge her. Men hva slags tung vitenskapelighet hadde så Madsen å tilby oss i dette spørsmålet:

Jo han har «kikket litt rundt». Han kan også vise til en artikkel i nyhetsbyrået Reuters. Nivået er slik at man ikke kan tro sine egne øyne. Hvis dette gjenspeiler Madsens vitenskapelig nivå må vi jo stille oss spørsmålet om dette nivået rett og slett rent formelt er akseptabelt?

Omtalte har naturligvis tilsvarsrett

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Skogen – et tidsvitne i jordens utvikling

Klimaendringer siste 10.000 år

Forrige innlegg

Fossil energi i Ukraina-konflikten

Tyskland — helt avhengig av russisk gass, olje og kull — truer Russland med å ikke kjøpe mer!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.