POSTED IN Midt-Østen

Houtiene truer nå skipsfarten i Rødehavet.

Norge sender offiserer i stedet for å kreve våpenhvile i Gaza.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Israel vil ha storkrig – bøyer vesten nakken?

Av Jan Herdal

Vesten har et valg. Den kan velge våpenhvile, og oppheve blokaden av Gaza. Det er hva Jemens opprørsbevegelse Houtiene (Ansar Allah) krever for å avslutte angrepene på Israel-relatert skipsfart i Rødehavet. I stedet ser det ut til å gå mot krig. Følger marionettene USA også i dette?

USAs forsvarsminister Lloyd Austin er nå i Midtøsten. Som ventet dro han rett til Israel. Erklært formål med reisen er å samle allierte i en koalisjon under navnet Operation Prosperity Garden. Målet med denne kan være et militært angrep på opprørskontrollerte områder i Jemen, et av verdens fattigste land.

Det kan by på problemer. Saudi-Arabia ble opprinnelig pålagt oppgaven å pasifisere Jemen. De har kastet inn håndkledet, riktig nok etter en fryktelig krig med mange drept og såret, sult og sykdom. FN har kalt krigen i Jemen verdens største humanitære krise. Nå vil vesten gi dette folket enda mer krig.

Houthier er en sjia-muslimsk opprørsgruppe som opererer i Jemen. Organisasjonen kalles også «den mektige klanen» eller «Ash-Shabab al-Muminin». (Fra Wikipedia)

Ansar Allah er ikke den geriljabevegelsen den opprinnelig var, med bare Kalashnikovs og enkle RPG granatkastere som våpen. De kontrollerer hovedstaden Sana og store deler av landet. De har støtte av Iran, og har moderne droner og missiler. De har angrepet skip i Rødehavet med ballistiske raketter, og de har angrepet Israel med droner og raketter, senest Eilat for et par dager siden. 

I Rødehavet ble to nye skip angrepet 18. desember, ett av dem norskeeide Swan Atlantic. 

Allerede den 14. desember advarte Irans forsvarsminister Mohammad Reza Ashtiani om at USAs planlagte multinasjonale styrke vil stå overfor «ekstraordinære problemer». Koalisjonen skal ha deltakere fra 12 nasjoner, og skip fra minste fire land. Frankrike, UK og Israel, i tillegg til USA.

Den norske regjeringen har allerede meldt seg på med 10 stabsoffiserer, og Støre røper at vi allerede har «tilstedeværelse». Alltid først når det blir krevet. Glemt er visst at Norge stemte for våpenhvile i FN, hvorfor ikke pushe den holdningen i stedet?

Utenriksminister Espen Barth Eide sier angrepene i Rødehavet er totalt uakseptable. Han er bekymret for eskalering, og frykter at andre grupper vil henge seg på. 

Er det ikke nettopp mangelen på våpenhvile som er årsaken, både til angrepene på skipsfarten og til faren for eskalering? Er det ikke eskalering å trekke sammen krigsskip i Rødehavet, der vestlige land egentlig ikke har noe å gjøre?

Gapet mellom folk og politikere begynner å bli påfallende også i dette spørsmålet. 16. desember var det Palestina-markeringer over hele landet. Over 100 organisasjoner og partier sto bak. I Oslo sier politiet at rundt 13 000 møtte fram. Det må være en av de største demonstrasjoner i landets historie. 

Det er ikke bare vestens styrkeoppbygging i Rødehavet og Aden-bukta som eskalerer konflikten. Israel har allerede lenge truet med å gå til invasjon i Libanon. Ifølge NRK er Israel og Libanon allerede teknisk sett i krig. Kampene mellom Iran-støttede Hizbollah og Israel er skjerpet i det siste.

Som med Taliban i Afghanistan har Houtiene i Jemen lang krigserfaring. Og det flyter av våpen i Landet.

Konflikten kan fort komme ut av kontroll. Det er nettopp det Israel vil. Selvsikre sionister tror de vil vinne en krig med USA i ryggen. Den amerikanske dypstaten er nok ikke så sikker. Det er derfor den nøler. Det kan bli et forferdelig oppgjør som detroniserer det amerikanske imperiet for godt.

Israel har siden 7. oktober i prinsippet gjort det samme som de alltid har gjort med palestinerne siden staten Israel ble opprettet, med unntak for omfanget. Men denne gangen har de katastrofalt feilberegnet opinionen.

De sosiale mediene har totalt detronisert de kontrollerte medstrømsmediene. De skildrer Israels brutale overfall som det er, bombene, døde og skadde sivile inkludert barn, blokadens brutale virkning, mangelen på medisiner, mat og vann, de rent rasistiske uttalelsene fra israelsk side.

Verden er sjokkert, og det får bl.a. 13 000 mennesker på beina i Oslo. Dette har israelske myndigheter ennå ikke skjønt. Angrepet har vært en sammenhengende PR-katastrofe for det sionistiske prosjektet, som de aldri vil greie å reise seg fra.

Virkeligheten vil melde seg, men den kan dessverre bli brutal.

Følg meg gjerne på X/Twitter: @JanHerdal

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nå blir det rot i regnskapet.

El-bilen er ikke miljøvennlig.

Forrige innlegg

Russland advarer:

Får Ukraina flybaser i Nato-land trekkes Nato inn i krigen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.