POSTED IN Israel, Libanon

Hezbollah og Israel vokter hverandre.

Foreløpig er det rolig på grensen til Libanon.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Mange i Norge vet ikke forskjellen på Hamas og Hezbollah. Hamas ble i sin til opprettet som en konkurrerende motstandsbevegelse blant palestinerne. Mange kjennere hevder at det var Israel som stod bak dannelsen av Hamas for å svekke PLO og organisasjonens leder, Yasser Arafat.

Hezbollah er en libanesisk frigjøringsbevegelse som vokste frem som motstand mot Israels langvarige okkupasjon av landet (1982-2000). I 2006 tvang Hezbollah en ny israelsk militær okkupasjons-styrke til retrett. Hezbollah er støttet av Iran på mange måter.

En krig mellom Hezbollah og Israel er ennå ikke brutt ut i denne situasjonen, men det er klart at faren for en utvidelse av denne krigen mot nord (Libanon) foreligger. Artikkelen under forteller at det er uløste konflikter også på den nordlige grensen til Israel og ikke minst i forholdet til Syria. Israel okkuperer fortsatt en stor del av syrisk territorium ette krigen i 1968 (Golan-høydene).

Knut Lindtner
Redaktør

Hizbollah og Israel kjenner hverandre på tennene nå.

Fra Voltaire Network.

Hizbollah har vist sin støtte til den palestinske motstandskampen ved å bombe området ved de omstridte Sheeba Farms.

Dette lille ubebodde området krever både Libanon og Israel. Hizbollah har avstått fra å intervenere sammen med enkeltpersoner som til nå er blitt betraktet som terrorister. 

Israel har svart med å bombe Hizbollah-telt på Sheeba Farms, telt som er satt opp og som skal symbolisere Libanons krav. Men Israel er forsiktige med å kalle Hizbollahs tiltak for provokasjoner. 

Hizbollah har satt opp nye telt, ikke langt fra de første. Og de har satt ut vakter som skal forsvare dem. Begge sider er svært nøye med ikke å sette i gang nye fiendtligheter.

Både Hizbollah og Israel kan på den måten påstå at de bare har bombet sitt eget område, ikke at de har angrepet naboen sin.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Per Lööv

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Northern Light.
  14 oktober 2023 15:23

  Når Hezbollah er støttet av Iran, kan dette utvide konflikten i en farlig retning, fordi Iran har en allianse og et omfattende militært samarbeid med Russland. Hvis Hezbollah utvider sine angrep fra nord, kan dette eskalere til en krig mellom Hezbollah og Israel. Det være en del av israels strategi at USA angriper Hezbollah, nå som USA har flåtestyrker i området. Dette kan trekke Iran inn i krigen.

  Hvis samarbeidet mellom Russland og Iran også omfatter militær assistanse, kan dette også trekke Russland inn i krigen, som først kan bli en proxy-krig, men som lettere kan eskalere til en direkte krigføring mellom USA og Russland enn i Ukraina. Dette kan være en del av Netanyahus plan for et Stor-Israel. Han viste frem et kart over Stor-Israel i FN hvor Palestina var borte, men inkluderte store deler av Jordan og Syria blant annet.

  Israel har ikke alene kapasitet til å vinne en krig mot Iran, og overlater det til USA. Følger Syria etter, har Netanyahu kommet mye nærmere sitt mål om et Stor-Israel, mens USA/NATO tar mye av kostnadene.

  «Russlands militære samarbeid med Iran vil ikke gi etter for geopolitisk press, sa Russlands viseutenriksminister Sergei Ryabkov, etter en rapport om at Washington har bedt Teheran om å slutte å selge droner til Moskva. «Det er ingen endringer, og samarbeidet med Iran vil fortsette», sa Ryabkov, ifølge en rapport lørdag fra det russiske statlige nyhetsbyrået RIA. «Vi er uavhengige stater og bukker ikke under for diktatene til USA og dets satellitter». Kilde Reuters.

  «Siden midten av 2022 har Iran blitt Russlands fremste militære støttespiller, ifølge John Kirby i National Security Council. Irans beslutning om å hjelpe Russland i krigen mot Ukraina reflekterer den voksende strategiske alliansen med Moskva. Siden august har Iran gitt Russland hundrevis av droner, inkludert Shahed-136 kamikazedroner og Mohajer-6 rekognoserings- og angreps-droner. I november sendte Iran også ammunisjon til artilleri- og stridsvogner. Mellom oktober 2022 og april 2023 sendte Teheran Moskva rundt 300 000 artillerigranater og én million runder med ammunisjon via Det kaspiske hav». Kilde: The Wall Street Journal.

  En to-fronts krig vil ikke Russland ha. Selv om ikke forsvarskrigen av det nå russiske Donbass og Krim ikke er et alvorlig problem for russisk økonomi, kan en to-fronts krig bli det. Det kan være en del av Washingtons strategi for å svekke Russland.

  Svar
 • Northern Light.
  15 oktober 2023 18:18

  USAs forsvarsminister: Ny hangarskipgruppe på vei for å «avskrekke fiendtlige handlinger mot Israel».

  Av Tyler Durden.
  USAs forsvarsminister Lloyd Austin kunngjorde lørdag kveld at USS Dwight D. Eisenhower med ni flyskvadroner, to destroyere med guidede missiler og en krysser med guidede missiler, snart vil slutte seg til USS Gerald R. Ford-fartøygruppen i regionen for å «avskrekke fiendtlige handlinger mot Israel eller enhver innsats for å utvide denne krigen».

  Biden-administrasjonen gjorde det klart at hangarskipet, og dens medfølgende styrke, ikke er der for å delta i kampaktiviteter på vegne av Israel, men snarere for å avskrekke andre fra å gå inn i konflikten, inkludert Hezbollah. I tillegg har USA så langt utelukket å sende militært personell inn i Gaza som en del av en bakkeinvasjon, eller forsøke å frigjøre amerikanske gisler, men skal bare hjelpe IDF med etterretnings- og operasjonsplanlegging.

  Det israelske militæret har kunngjort at det er forberedt på en koordinert luft-, bakke- og sjøoffensiv på Gazastripen «veldig snart», ifølge rapporter fra AP. Kontreadmiral Daniel Hagari ba på nytt innbyggerne om å flytte til den sørlige Gazastripen. «Vi kommer til å angripe Gaza by veldig snart», sa han. Han anklaget Hamas for å bruke sivile som menneskelige skjold.

  Israelske medier rapporterer at det har blitt gitt «grønt lys» for den store israelske offensiven på Gazastripen, ettersom massive konvoier av sivile palestinere har blitt observert på flukt til den sørlige delen av den tettbefolkede Gazastripen. FN har utstedt en rapport som sier at minst 423 000 palestinere allerede er internt fordrevet, og at dette enorme tallet forventes å øke ytterligere.

  FN sa at de «anser det som umulig at en slik evakuering kan gjøres uten ødeleggende humanitære konsekvenser.» Middle East Eye og andre kilder har sagt at over 700 palestinske barn ble drept i løpet av en uke. Israelske myndigheter opplyste at over 1300 israelere ble drept av Hamas-angrepene på bosetningene i sør og musikkfestivalen, med minst 3200 såret. 27 blant de døde var amerikanere.

  Middle East Eye rapporterer om de økende palestinske dødstallene i både Gaza og Vestbredden: Israel har drept minst 2215 mennesker i Gaza den siste uken, ifølge det palestinske helsedepartementet. Av de drepte er 724 barn og 458 kvinner. Omtrent 8714 har blitt såret i den beleirede enklaven på den tiden, la de til. I mellomtiden har israelske styrker drept 54 og såret 1100 andre på den okkuperte Vestbredden.

  Befolkningen er i ferd med å gå tom for vann ettersom den gjenværende forsyningen minker etter at Israel kuttet eksterne forsyningskilder. FN-organet for palestinske flyktninger advarer om at vannet tar slutt for de beleirede innbyggerne. Mer enn 320 palestinere har blitt drept det siste døgnet, inkludert mange kvinner og barn drept i israelske luftangrep på konvoier på flukt fra Gaza by.

  Tallet øker mens Israel fortsetter å bombe Gaza bare en dag etter å ha bedt 1,1 millioner innbyggere om å dra sørover i forkant av en bakkeoffensiv, etter Hamas’ motangrep inne i Israel forrige uke. Antallet drepte i Israel har nådd 1300, med mer enn 3400 sårede.

  Skjebnen til de estimerte 100 til 200 gislene i Hamas-fangenskap er fortsatt ukjent, men Hamas hevder at over to dusin av gislene har blitt drept av IDFs pågående luftbombardement av Gazastripen. Det er amerikanere blant befolkningen i Gaza, som Washington sier de prøver å få ut ettersom israelske luftangrep fortsetter.

  Raffah-grenseovergangen til Egypt har på blitt bombet flere ganger. Men regionale medier rapporterer at det har vært et diplomatisk gjennombrudd på denne fronten, ettersom Israel, Egypt og USA har inngått en avtale om å la utlendinger bosatt i Gaza passere gjennom Rafah-grenseovergangen.

  IDF sier de er i ferd med å angripe den nordlige halvdelen av Gazastripen med «stor kraft» – mens USA og andre land oppfordrer til forsiktighet angående sivile. Washington har fortsatt hele tiden sagt at de «står bak Israel» – og har ikke forsøkt å stoppe IDF-bombardementet av sivile områder. I mellomtiden fortsetter eskaleringen i Sør-Libanon, med rapporter om nye trefninger mellom Israel og Hizbollah, og andre pro-palestinske fraksjoner.

  Fra Zero Hedge, publisert 15 oktober.
  Oversatt fra engelsk og forkortet. Linker og X-meldinger med videoer i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: US Confirms 2nd Carrier Group En Route To «Deter Hostile Actions Against Israel».

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Under krig ser kan en ikke lenger skjule seg bak ord.

Krig kler av alle kamuflasjer og tildekkinger.

Forrige innlegg

Liten gutt deltok i propagandafilm for vaksiner.

Han døde nylig av hjertestans.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.