POSTED IN Klima, Økonomi

Har plastposer, søppel og uadressert avis-reklame noe med klima å gjøre?

Hvorfor spise rødt kjøtt i Norge nå en kan fly til Paris og spise det der?

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Når folket blir salderingspost …

Av Reidar Kaarbø, redaktør i HvaMenerPartiene

Tenk deg at Jonas Gahr Støre får to lister over økonomiske tiltak. Den ene øker kjøpekraften til vanlig folk med 10 milliarder kroner, den andre reduserer kjøpekraften med samme beløp. Hva vil han da gjøre? Svaret gir seg selv: Han ville pratet om viktigheten av at folk får mer å rutte med, mens han i praksis ville gjennomført den som gir ytterligere innstramminger.  Og denne gangen bruker de «klima» som påskudd til å flå folket.

Etter mange år med søppel pent pakket inn i bæreposer godt knyttet igjen, vil politikerne at vi skal piskes til å redusere bruken av bæreposer med økte avgifter. Og det er forståelig, for 2 søppelposer i uken for 2 millioner husstander utgjør gjenbruk av 208 millioner poser, og gir opp mot en halv milliard kjekke kroner i avgift til Handelens miljøfond.

Politikerne forsøkte seg med poseavgift i 2015,  men fordi miljøgevinsten var så tvilsom, måtte de finne andre måter å dra penger ut av folket. EU har likevel klart å innføre avgifter «for å redusere bruken av antall plastposer», men uten å innføre tiltak «for å redusere antall flyreiser». Flyreiser belønnes som vanlig med billig røyk og sprit og bonuspoeng. Og vi vet hvorfor. Fordi 1 % av verdens rikeste står for all forurensning fra fly. Avgift på plastposer rammer de svakeste. Fanden kjenner sitt publikum.

Her i huset er vi lojale, nå er plastposer ute av heimen og vi har begynt å helle søpla rett i dunken uten innpakning, slik man gjorde det på 50-tallet: kaffegrut, bleier, aske, rekeskall, fiskebein og annet søl i en herlig gugge.

Men så har vi søppel som politikerne ganske frekt ikke ønsker å bli kvitt. 

Uadressert reklame til folk som ikke gidder reservere seg utgjør nå rundt 30 tusen tonn papir som fraktes fem ganger rundt på veiene før det blir samlet inn for husholdningenes regning. Papiret legger igjen 50.000 tonn CO2, det tilsvarer gevinsten ved å stenge kullkraftverket på Svalbard og gå over til diesel i stedet.

Ingen politiker vil innføre krav om forhåndssamtykke verken for uadressert reklame, telefonsalg eller dørsalg , helt i tråd med deres syke etiske sans at folk selv må gjøre noe aktivt for ikke å bli plaget i dette landet. 

Reservasjon er en dårlig ordning fordi folk har viktigere ting å bekymre seg over, dette er grunnen til at næringene lever så komfortabelt med ordningen. 

Det er en smule inkonsistent når man blir oppfordret til å spise mindre kjøtt, mens det er greit å fly til Paris og spise det der. Kan vi ta politikerne på alvor? Svaret gir seg selv.

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Klima som påskudd eller forklaring kan slå i flere ulike retninger:

  Elektrifiseringen av Melkøya begrunnes med klima.
  Uten å referer til klima, hva skulle Støre i så fall ha sagt?
  «Vi må bruke 3,6 TWh med strøm fra Finnmark og Troms til å full-elektrifisere Melkøya slik at Norge kan eksportere mer gass til Europa (istedenfor å brenne gassen på Melkøya). Dette for å redusere energikrisen i Europa. Befolkningen i Finnmark må ofre denne strømmen inkl tilhørende naturarealer for å hjelpe folk i Europa som sliter med å betale sin energiregning. Solidaritet i praksis. Dessuten øker det lønnsomheten til Equinor, og noe av denne økte lønnsomhet vil havne i statskassen. Levetiden til Melkøya kan evt også øke med noen år – før alt legges ned»

  Men når det gjelder slikt som CO2-kompensasjon for energikrevende bedrifter i Norge, så må man være klar over at dette er en form for strømstøtte til denne bransjen og som gis for å forhindre at slike bedrifter flagger ut til land hvor energiprisene er lavere enn i Norge (som feks Midt-Østen, Asia og Sør-Amerika). Nå kan det selvfølgelig diskuteres om Norge bør gi slik strømstøtte og evt hvor mye. Men uten CO2-teorien, så hadde det ikke vært mulig for Norge å kunne gi slik strømstøtte til norsk energikrevende industri (mye kunne da ha blitt flagget ut allerede). Poenget er at norsk industri som stort sett bare bruker norsk strøm ikke skal måtte betale europeisk CO2-avgift som skyldes prissmitte via strømkablene fra EU.

  Svar
 • Hvorfor lyger politikerne alltid ???
  Jeg kjenner jeg er møkke lei av å bli løyet til.

  Svar
  • Er bare så enig. Vi ser og igjen og igjen at de verner godt om sine egne. Dummer regjeringsmedlemmer seg ut ( inhabilitet bla.) så blir de bare sparket oppover/sideveis uten noen somhelst ‘straff’

   Svar
 • «Tenk deg at Jonas Gahr Støre får to lister over økonomiske tiltak. Den ene øker kjøpekraften til vanlig folk med 10 milliarder kroner, den andre reduserer kjøpekraften med samme beløp. Hva vil han da gjøre? Svaret gir seg selv: Han ville pratet om viktigheten av at folk får mer å rutte med, mens han i praksis ville gjennomført den som gir ytterligere innstramminger. Og denne gangen bruker de «klima» som påskudd til å flå folket»

  Innledningsteksten kan bare ikke gjentas ofte nok !

  Jeg forstår ikke (uansett, selv om jeg legger godviljen til) at folk ikke skjønner at de blir så til de grader rundlurt … av de «folkevalgte» … som egentlig ble «valgt» for å ivareta folkets (våre) interessers, ve og vel.

  Vær så snill — for DIN og MIN sin skyld — ved neste «korsvei» (valg), husk hva de holder på med.

  Grav lit i «harddisken» og husk hva de IKKE har gjort (som de burde ha gjort – og som de lovde når valgflesket ble spredt til Gud og hvermannsen, og som vi/dere håpte/trodde ? de ville gjøre)

  Folkets ve og vel kommer tydeligvis helt til slutt! Det de holder på med er stolleken. Kampen om posisjoner, makt, egen profitt og fortjeneste. Nå og i fremtiden.

  Minner om Gro som flyttet til verdens største land (utlandet) for å slippe å betale skatt til verdens «rikeste» land (innlandet) … for deretter å komme tilbake for å få behandling for helseproblemer hun mente vi alle (i fellesskapets ånd) var «ansvarlige» for.

  Hun er ikke den eneste …. Dessverre.

  Hvem av dere er det som har møtt en «folkevalgt» på legekontoret … på butikken … på polet (ikke minst – de oppfører seg jo som om de aldri har vært edru en eneste dag) på kaféen … eldresenter/behandlingsinstitusjon … tannlegen … ??? bare å føye til steder og hendelser – kom igjen – er ikke noe å spare på !

  Vi kjemper mot krefter som ikke vil oss godt.

  Svar
 • wasan Totland
  25 oktober 2023 16:55

  Kortbaneflyplassene Nordpå har en stor majoritet av politikere som passasjerer. Liekvel er det bare fire og en halv prosent som betaler klimaavgifter på reisen? De som vil innføre disse avgiftene betaler dem ikke selv når det kommer til stykket.

  Svar
 • 90% av all plast i havet kommer fra 7 kjente elveutløp i Asia.
  Hvis man var virkelig interessert i plastforsøpling i havet kunne det stoppes der.

  Så fokuseres det , i media på garn og teiner i f.eks. norske farvann.
  Dette er det heller ikke vanskelig å stoppe. – Hvis dette var problemet.

  Men hele plast-problematikken brukes for å gjøre oss engstelige. Også ‘mikroplast i naturen’. – Hvor et stort problem visstnok er plast fra maling av hus. ;-)

  Plastpose- tullet er en del av dette. ( Papirposer er ihvertfall ingen løsning. )
  Er det ønskelig at avfallet fra husstandene går uinpakket i avfallsbeholderne? ( Rotteplager eller ikke. )
  Javel. Men da er det bare å gi beskjed til husstandene om dette.

  Men det er ikke løsninger som er på agendaen.
  Det er problematisering , uro, frustrasjon og forvirring.
  Da er folk lettere å styre.

  Alternativt er dette kun idioti.
  Men da bør vi slutte å lytte til idioter , og begynne å tenke sjøl.

  Dette enten det gjelder klima, Covid, renter eller strømpriser.
  Vi blir lurt.
  Kast de som lurer oss.
  Vi har ikke råd til å fø disse lengre.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dårlig kosthold og livsstil skaper store problemer for USAs forsvar:

Rekruttene kan ikke brukes fordi de er for feite.

Forrige innlegg

Gaza-krigen:

Dreier det seg også om å tilrane seg Palestinas store maritime forekomster av naturgass?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.